Toate școlile din județul Buzău au de transmis, până pe 13 septembrie, datele profesorilor și ale celorlalți angajați pentru primele didactice și profesionale. Trebuie incluse toate persoanele care au lucrat în anul școlar 2023-2024, indiferent de perioada sau fracțiunea de normă lucrată, potrivit ISJ Buzău

Foto: © Sarawut Nirothon | Dreamstime.com

Până pe 13 septembrie, școlile și grădinițele din județul Buzău au de transmis datele profesorilor și ale celorlalți angajați pentru primele de carieră didactică și de carieră profesională, potrivit unei adrese a inspectoratului școlar. În document se arată că situația transmisă de unitățile de învăţământ trebuie să includă toate persoanele care au activat în anul școlar 2023-2024, indiferent de perioada sau fracțiunea de normă lucrată. 

Edupedu.ro a scris pe surse că în octombrie 2024 vor primi primele de carieră didactică și cele profesionale doar angajații din sistemul de învățământ care au activat în anul școlar 2023-2024

Școlile trebuie să întocmească liste cu numele celor care vor primi primele în anul în curs și să le trimită apoi inspectoratelor școlare, potrivit ordinului de ministru nr. 875/2024. Mai departe trebuie să ajungă la Ministerul Educației și cel al Fondurilor Europene până în data de 30 septembrie.

Conform adresei ISJ Buzău, unitățile de învățământ au de transmis următoarele categorii de date în privința personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic:

Un beneficiar va fi inclus o singură dată, de către unitatea de învăţământ la care acesta a funcționat cu norma de bază. 

Adresa Inspectoratului Școlar Județean Buzău poate fi consultată mai jos:

Informații de context

Profesorii și angajații din Învățământ vor putea să folosească primele de carieră didactică și pe cele de carieră profesională până în luna octombrie 2024 inclusiv, după ce a fost modificată ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023. Este vorba despre primele care se acordă pentru angajații care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023.

Amintim că peste 6.000 de angajați din școli și grădinițe fie nu au primit cardurile de carieră didactică/carieră profesională, fie nu au fost încărcate, potrivit unei informări a sindicatelor din Învățământ, document consultat de Edupedu.ro.

În aprilie, Edupedu.ro a scris că peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

Pentru justificarea celor 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci doar o declarație pe propria răspundere privind corelarea dintre produsul/serviciul achiziționat și „nevoia didactică individuală specifică”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Pentru prima de cariera didactică sunt eligibile cheltuieli precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu.

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată până în luna octombrie 2024 inclusiv.

(5) Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.”

Cine primește cardul de carieră profesională

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 prevede că personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 primește în luna octombrie 2023 prima de carieră profesională de 500 de lei. 

Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”

Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de aceste carduri.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – „Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

(1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.

(1^2) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată până în luna octombrie 2024 inclusiv.

(1^3) Unitatea de implementare depune cererea de finanțare în cadrul apelului de proiecte prevăzut la alin. (4).

(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.”

Foto: © Sarawut Nirothon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE În octombrie vor primi primele de carieră didactică și profesionale doar angajații din învățământ din anul școlar 2023-2024 / Până în data de 30 septembrie a fiecărui an, inspectoratele școlare trebuie să trimită listele cu numele beneficiarilor
Profesorii și personalul din învățământ vor primi în octombrie primele de carieră didactică și cele profesionale pentru anul școlar 2023-2024 / Ministerul Educației trebuie să trimită listele – surse
Primele de carieră didactică și cele de carieră profesională vor putea fi folosite până în luna octombrie 2024 inclusiv, pentru angajații care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de OUG. Documentul se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
Peste 6.000 de angajați din școli n-au primit cardurile de carieră didactică/carieră profesională sau n-au fost încărcate, semnalează sindicatele din Educație
Primele didactice și profesionale pentru 2.000 de profesori și angajați din Învățământ, întârziate de 6 luni, vor fi alimentate „în zilele următoare”, anunță federațiile sindicale. Sumele pot fi cheltuite până pe 31 august
Exit mobile version