Toate diplomele de absolvire, certificatele profesionale, de atestare a competențelor sau de echivalare vor conține un cod QR din anul școlar 2024-2025 – proiect de hotărâre. Diploma de absolvire a liceului s-ar schimba pentru promoția curentă

144.623 de vizualizări
Foto: captură – document model
Începând cu anul 2024, diploma de absolvire a liceului și certificatul de acordare a definitivării în învățământ urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, urmând ca noutatea să fie extinsă începând cu anul școlar 2024-2025 pentru toate formularele actelor de studii, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației (ME) joi seară, 23 noiembrie. Instituția a oferit și noi modele de tipizate pentru unele certificate profesionale sau de atestare a competențelor.

Actul normativ este în consultare publică până pe 4 decembrie inclusiv, iar propunerile și sugestiile cu privire la proiect pot fi trimise pe adresa de e-mail acte.studii@edu.gov.ro. 

Ministerul Educației scrie într-o postare pe Facebook că „prin implementarea codului QR pe documentele de recunoaștere emise de CNRED se va putea accesa modulul „Verificare stadiu dosar” de pe site-ul CNRED, care are acum o nouă interfață: cnred.edu.ro”.

Instituția a publicat și mai multe documente de diplome și certificate model, însă niciunul nu prevede vreun spațiu pentru codul QR. Printre ele nu se găsește modelul de diplomă de absolvire a liceului despre care Ministerul susține că, începând cu anul 2024, urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, lăsând de înțeles că formatul acestei diplome se schimbă pentru elevii care învață în prezent în clasa a XII-a și termină liceul în mai 2024.

Nici modelul nou de diplomă de bacalaureat nu este publicat, deși proiectul de Hotărâre de Guvern aprobă 26 de formate de acte de studii pentru absolvenți și profesori, printre care este menționat și acesta.

Proiectul de Hotărâre de Guvern prevede și un nou certificat de competență lingvistică: „organizarea de către unitățile de învățământ a cursului pregătitor pentru învățarea limbii române presupune elaborarea unui nou act de studii „Certificat de competență lingvistică””, scrie în nota de fundamentare a HG, unde sunt prezentate motivele pentru noul act normativ – detalii mai jos.

FOTO DOCUMENT Model de certificat de atestare a competențelor lingvistice (proiect):

FOTO DOCUMENT Model de certificat de calificare profesională nivel 3 (proiect):

FOTO DOCUMENT Model de certificat de acordare a definitivării în învățământ (proiect):

  • Celelalte modele de acte pot fi descărcate sub formă de arhivă de pe edu.ro.

Iată ce se arată în expunerea de motive din nota de fundamentare a HG în forma de proiect:

În prezent, cadrul legal care reglementează actele de studii eliberate absolvenților și cadrelor didactice din sistemul național de învățământ preuniversitar este Hotărârea Guvernului nr. 461/2017 privind aprobarea conținutului şi formatului actelor de studii care vor fi eliberate absolvenților şi personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar. Acest act normativ reglementează cu privire la actele de studii care se eliberează elevilor, precum și personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar care participă la programe de formare psihopedagogică, programe de dezvoltarea profesională şi evoluție în carieră.

Punerea în executare a prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea nr. 198/2023 privind învățământul preuniversitar, cu modificările ulterioare, care statuează cu privire la stabilirea prin hotărâre a Guvernului a tipurilor de informații conținute şi formatul actelor de studii, impune elaborarea prezentului act normativ.

Pe lângă actele de studii existente, reglementate prin HG nr. 461/2017 a căror denumire, formă și conținut, după caz, se mențin, se impune pe de o parte elaborarea unui nou model de act de studii, precum și abrogarea unor modele de acte de studii care nu se vor mai utiliza raportat la cadrul legal în vigoare. Prin tipurile de informații și formatul actelor de studii se asigură descrierea competențelor profesionale specifice unei calificări profesionale de un anumit nivel de pregătire.

Menționăm faptul că, în prezent, străinii care au dobândit protecţie internaţională în România, străinii care au dobândit un drept de şedere în România şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetățenii Confederației Elvețiene au garantat dreptul la educație, aceștia având posibilitatea să deruleze activități specifice de învățare a limbii române.

Prin Ordinul ministrului educației nr. 6129/2022 s-a aprobat Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene. La finalizarea cursului de inițiere în limba română participanții sunt evaluaţi şi li se eliberează, gratuit, un certificat de competenţă lingvistică, document care atestă nivelul de cunoaştere a limbii române. Formatul acestui certificat face obiectul prezentului proiect de act normativ.

Totodată, precizăm că, în prezent, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare (abrogată), se eliberează absolvenților care au promovat toate clasele din intervalul IX – XII/XIII cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obținut media 10 o diplomă de merit. Raportat la cadrul legal în vigoare, respectiv la efectele juridice specifice ale actelor de studii nu se mai justifică menținerea Diplomei de merit în circuitul civil. Diploma de merit nu produce aceleași efecte juridice ca și diploma de bacalaureat, atestând doar rezultatele deosebite ale elevilor, fără a avea vocația de a produce efecte juridice.

Prin prezentul proiect de act normativ se menține formatul actelor de studii care au fost eliberate absolvenților din sistemul românesc de învățământ agreate pe piața muncii din țările Uniunii Europene.

Raportat la prevederile Legii nr. 198/2023, absolvenților învățământului preuniversitar li se va elibera diploma de merit de către unitatea de învățământ. Totodată, personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar i va elibera un certificat de formare continuă a personalului didactic.

Organizarea de către unitățile de învățământ a cursului pregătitor pentru învățarea limbii române presupune elaborarea unui nou act de studii „Certificat de competență lingvistică”.

De asemenea, începând cu anul 2024, diploma de absolvire a liceului precum și certificatul de acordare a definitivării în învățământ urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, urmând ca această măsură să fie extinsă începând cu anul școlar 2024-2025 pentru toate formularele actelor de studii.

Intrarea în vigoare a prezentul act normativ implică abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 461/2017 privind aprobarea conținutului şi formatului actelor de studii care vor fi eliberate absolvenților şi personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar”, scrie în NF.

DOCUMENT Hotărârea de Guvern pentru actele de studii 2023 (proiect):

DOCUMENT Nota de fundamentare:


1 comment
  1. Romania educata se “lupta” pe formatul diplomelor de BAC..(?).
    Pentru materiile de bac însă profesorii nu fac nimic la clasa,lasă tot pe meditațiile părinților.Acest minister,care nu este al educației nu a fost în stare de 30 de ani sa elaboreze o programă in oglinda cu cerințele societății de azi.
    Sunteți la pământ și perpetuați o stare în care sunt promovați PROSTII ( vezi bursele celor cu medii de 4).
    Sunteți promovați politic și ați distrus educația ROMANIEI.
    Rușine de sus de tot (voi de sus nu aveți competente de dascăl)… până la nivelul ultimului învățător.
    Saracu domn’ Trandafir!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Marcel Ciolacu: Dacă eu pun diploma de Bac pe Facebook, o să zică lumea că e falsă / M-au sunat de la Inspectoratul Școlar Buzău că au primit solicitări pe legea 544, le-am spus „vă rog frumos, dați toate informațiile”

Dacă eu pun diploma de Bac pe Facebook, o să zică lumea că e falsă, spune premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, întrebat de ce nu face public…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

Cei care vor să renunțe la titlul de doctor să acopere plata costurilor de școlarizare – “o propunere pe care eu o susțin”, spune ministrul Cîmpeanu / “Ne vom gândi serios să extindem răspunderea” pentru doctoratele plagiate la conducătorii de doctorat și alte instituții

“Există o propunere, pe care eu o susțin, aceea că, dacă vrei să renunți (la titlul de doctor – n. red.) să suferi și niște consecințe (…) spre exemplu plata…
Vezi articolul

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali solicită Ministerului Educației ca săptămâna 10-14 ianuarie, în care se încheie mediile, să fie de școală online pentru toți elevii: Scopul e „încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică”, în condițiile în care nu există teste și nici măsuri suplimentare de siguranță sanitară

Încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică astfel încât etapele de predare și consolidare ale procesului educațional din semestrului 2 să nu…
Vezi articolul