Creșele de stat vor fi arondate la solicitarea primarilor grădinițelor cu program prelungit sau care au în structură învățământ preșcolar, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a noii legi a educației. Dacă legea învățământului preuniversitar va fi adoptată anul acesta, atunci prevederea s-ar aplica începând cu anul 2026.
Art. 244 – „(13) În termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, creșele de stat cu personalitate juridică se reorganizează la solicitarea primarilor, ca urmare a hotărârilor autorităților deliberative, și se arondează unităților de învățământ cu personalitate juridică, care au nivel preșcolar cu program prelungit sau unităților de învățământ care au în structură învățământ preșcolar”, conform proiectului de lege.
Asistentele din creșele preluate sunt transferate în structura de personal medical angajat de autoritățile administrației publice locale, cu avizul Ministerului Sănătății, se artă în proiectul legii învățământului preuniversitar.
„Personalul medical de specialitate din creșele publice preluat în structura unităților de învățământ preuniversitar, potrivit art. 27 din Legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, este transferat în structura de personal medical angajat de autoritățile administrației publice locale, cu avizul Ministerului Sănătății.” – art. 244 alin. (14).
Conform documentului, la creșă pot fi înscriși copiii între 3 luni și 3 ani.
În prezent, la grupa mijlocie și la grupa mare de la creșă pot să fie înscriși 15, respectiv 20 de copii. În proiect, numărul maxim de copii a fost redus pentru cele două grupe. Iată ce stabilește articolul 23 din proiectul citat anterior:
- grupa mică cuprinde, în medie, 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9;
- grupa mijlocie cuprinde, în medie, 10 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 12;
- grupa mare cuprinde, în medie, 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 16.
Informații de context
Trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie. Până acum, niciun oficial nu a explicat public care vor fi efectele preluării creșelor de către Ministerul Educației.
O parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației.
Edupedu.ro a primit fluturașul de salariu al unei angajate dintr-o creșă preluată de Ministerul Educației. Ea are un salariu mai mic, deoarece i-a fost schimbată încadrarea, fiind trecută pe postul de „îngrijitoare”, deși înainte era infirmieră. Contabila grădiniței i-a transmis că au fost forțați de către ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București – n. red.) să le preia pe aceste posturi, după cum precizează cititoarea: „Ni s-a transmis de către contabila grădiniței, care încercă să ascundă faptul că există postul de infirmieră în EDUSAL, că au fost forțați de către ISMB să ne preia pe aceste posturi sub forma de necalificate”.
Unele creșe au fost preluate încă de anul trecut de Ministerul Educației. Sunt angajați care s-au trezit cu salariile micșorate și cu alte încadrări, așteptând ca sindicatele să le apere drepturile.
Creșele care au rămas în administrarea autorităților locale și nu au fost preluate de Ministerul Educației sunt unități de învățământ cu personalitate juridică, potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii transmis pentru Edupedu.ro.
Ce prevede actuala lege a Educației
Dacă înainte se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani, acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani, împărțirea nemaifiind într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5, ci în felul următor:
- grupa mică: 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
- grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
- grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.