Titularizare 2024. Peste 6.800 de candidați la examenul de angajare în școli sunt din promoția curentă, cei mai mulți din ultimii 14 ani / Lucrările vor fi corectate digitalizat

7.258 de vizualizări
Grafic – Înscriși la Titularizare din promoția curentă / Foto: Edupedu.ro
Anul acesta s-au înscris peste 37.500 candidați la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă, anunță Ministerul Educației. Este cel mai mare număr de candidați din promoția curentă din ultimii 14 ani, arată datele Ministerului, comparate de Edupedu.ro. În 2009 erau peste 8.800 de candidați înscriși din acea promoție. Față de anul trecut s-au înscris mai mulți cu peste o mie de candidați, când erau peste 5.700 din promoția acelui an. În total, anul acesta sunt scoase la concurs peste 9.900 de posturi titularizabile, dintre care 628 de profesor – consilier școlar. Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat.

Titularizarea este examenul național de angajare a profesorilor într-o școală, pe perioadă nedeterminată. Proba scrisă pe care o susțin profesorii care vor să se angajeze pe perioadă nedeterminată într-o școală (să se titularizeze) se desfășoară miercuri, 17 iulie, începând cu ora 9:00, în 114 centre de concurs din 41 de județe și municipiul București și are o durată de 4 ore.

  • Numărul mare de candidați vine în contextul în care salariul debutantului la 1 iunie 2024 este de circa 3.700 de lei net, salariu obținut în urma grevei profesorilor de anul trecut.

La proba scrisă participă candidații care au obținut la inspecțiile speciale la clasă sau la probele practice minimum nota 5. După susținerea inspecțiilor speciale la clasă și a probelor practice au rămas cu drept de participare la proba scrisă peste 35.967 de candidați, dintre care 6.585 sunt absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă”, anunță Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Locuri titularizabile – peste 600 de posturi de consilier școlar

La nivel naţional sunt disponibile 9.933 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, dintre care 8.691 complete (6.606 urban +1.885 rural) și 1.242 incomplete (673 urban + 569 rural).

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:

  • Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română: 1.384;
  • Educatoare/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ preșcolar): 1.295;
  • Educator/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ antepreșcolar): 1.089;
  • Profesor – consilier şcolar: 628.

Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor din învățământul preșcolar cu predare în limba română (peste 8.000 de candidați), respectiv posturilor din învățământul primar cu predare în limba română (peste 5.300 de candidați).

De asemenea, un număr substanțial de candidați se înregistrează la disciplinele educație fizică și sport – profesori (peste 3.100 de candidați), limba și literatura română (peste 2.200 de candidați) și limba engleză (peste 1.800 de candidați).

Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat în centre constituite la nivel național pe discipline.

Centre de examinare schimbate din cauza caniculei

“Având în vedere prognoza meteorologică anunțată (cod roșu de caniculă), în mai multe județe, centrele de concurs desemnate inițial au fost schimbate pentru a se asigura climatizare corespunzătoare în sălile de examen”, precizează Ministerul Educației.

“În județele unde nu a fost posibilă schimbarea centrelor, se depun eforturi pentru dotarea sălilor de examen cu aparate mobile de aer condiționat prin intermediul DSU. În toate centrele vor fi asigurate apă potabilă și asistență medicală.

Durata probei scrise poate fi prelungită cu 1-2 ore în anumite situaţii speciale (pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere ori în situația în care susținerea acesteia implică dictarea conținutului de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă). În aceste cazuri (22 de candidați din 9 județe/Capitală – în acest an), comisiile județene de organizare și desfășurare a concursului asigură condiții de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe prin adaptarea procedurilor de redactare a lucrărilor la subiectele de concurs, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței respective, cu informarea Ministerului Educației”, potrivit Ministerului Educației.

Informații de context

Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Anul trecut, inspecțiile la clasă au fost eliminate din cauza grevei din Învățământ.

Numărul crescut al candidaților vine în contextul în care salariul debutantului la 1 iunie 2024 este 3.700 de lei.

Grilele cu salariile de bază ale profesorilor de la 1 iulie 2024, detaliate pe fiecare funcție, gradație și treaptă de vechime, publicate de Ministerul Educației pot fi consultate aici.

În mod surprinzător, Colegiul Național Elena Cuza, liceu pedagogic prin excelență, este în acest an școlar primul în preferințele elevilor de clasa a VIII-a din București, care aleg filiera vocațională, potrivit studiului CMBRAE privind opțiunile școlare și profesionale ale acestora. Este primul an din ultimii 10, pentru care am găsit date comparabile, când acest profil vocațional pedagogic întrece ca număr de opțiuni Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” în rapoartele Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională.

Citește și:
Aproape 33.000 de candidați s-au înscris Titularizare 2023, potrivit Ministerului Educației. Aceștia vor susține doar proba scrisă pe 12 iulie
Titularizare 2023. Peste 6.800 de posturi titularizabile, anunță Ministerul Educației. Cele mai multe sunt pentru educatoare
Titularizare 2024. Noile centre de examen anunțate de Inspectoratul școlar București pentru concursul de miercuri. Schimbări în contextul codului roșu de caniculă – LISTĂ
Pentru prima dată, în București, în ultimii 10 ani, mai mulți elevi optează pentru profilul pedagogic de la Colegiul „Elena Cuza” decât pentru arte la Liceul „Tonitza” / Un posibil efect major al grevei profesorilor, care a dus la creșterea semnificativă a salariilor și la vizibilitatea profesiei – analiză

1 comment
  1. De ce nu ne spuneți cine si pe ce eșantion s-a facut studiul din care reiese ca numarul mai mare de candidați este urmare a ” cresterii” salariului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Bogdan Cristescu, expert in stiintele educatiei, Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie

Mit spulberat: Elevii români au rezultate proaste la testele internaționale pentru că noi nu am preda acele conținuturi. Bogdan Cristescu, directorul Direcției de Curriculum, CNPEE: 86% din conținuturile evaluate în TIMSS sunt în programa din România, dublu față de Finlanda

Motivul foarte des invocat pentru slabele performanțe ale elevilor români la testările internaționale, cum sunt PISA sau TIMSS, este acela conform căruia noi nu am preda elevilor conținuturile pe care…
Vezi articolul

Situație paradoxală în noile direcții județene de învățământ, foste inspectorate școlare, de la 1 noiembrie: angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară, dar funcțiile lor rămân de inspectori / Care sunt atribuțiile noilor DJÎP – surse

Noile inspectorate școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitar, rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei…
Vezi articolul

Formarea profesorilor pentru predarea digitală se face și la televizor, anunță Ministerul Educației: “TeleȘcoala profesorilor” va conține cursuri de folosire a platformelor educaționale

“Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Televiziunea Română organizează programul de formare pentru cadrele didactice – ‘TeleȘcoala profesorilor’”, anunță Ministerul, într-un comunicat remis Edupedu.ro. TeleȘcoala profesorilor va avea 15…
Vezi articolul