Reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate a avut loc pe data de 31 iulie. Posturile au fost actualizate după ce săptămâna trecută au început ședințele de repartizare. În zilele de 27 și 28 iulie au fost ședințele de repartizare pentru cei care au luat la Titularizare 2023 peste nota 7.
Emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră sunt programate în perioada 28 iulie – 25 august.
Lista actualizată a posturilor
Posturi actualizate Județul Alba
Posturi actualizate Județul Argeş
Posturi actualizate Județul Arad
Posturi actualizate Municipiul Bucureşti
Posturi actualizate Județul Bacău
Posturi actualizate Județul Bihor
Posturi actualizate Județul Bistriţa-Năsăud
Posturi actualizate Județul Brăila
Posturi actualizate Județul Botoşani
Posturi actualizate Județul Braşov
Posturi actualizate Județul Buzău
Posturi actualizate Județul Cluj
Posturi actualizate Județul Călăraşi
Posturi actualizate Județul Caraş-Severin
Posturi actualizate Județul Constanța
Posturi actualizate Județul Covasna
Posturi actualizate Județul Dâmbovița
Posturi actualizate Județul Dolj
Posturi actualizate Județul Gorj
Posturi actualizate Județul Galaţi
Posturi actualizate Județul Giurgiu
Posturi actualizate Județul Hunedoara
Posturi actualizate Județul Harghita
Posturi actualizate Județul Ilfov
Posturi actualizate Județul Ialomița
Posturi actualizate Județul Iaşi
Posturi actualizate Județul Mehedinți
Posturi actualizate Județul Maramureş
Posturi actualizate Județul Mureş
Posturi actualizate Județul Neamț
Posturi actualizate Județul Olt
Posturi actualizate Județul Prahova
Posturi actualizate Județul Sibiu
Posturi actualizate Județul Sălaj
Posturi actualizate Județul Satu-Mare
Posturi actualizate Județul Suceava
Posturi actualizate Județul Tulcea
Posturi actualizate Județul Timiş
Posturi actualizate Județul Teleorman
Posturi actualizate Județul Vâlcea
Posturi actualizate Județul Vrancea
Posturi actualizate Județul Vaslui
La ședința din 17-18 august sunt repartizate posturile de suplinire, deci prin contracte pe perioadă determinată. În această etapă participă candidații care au luat peste 7 la Titularizare 2023 și care fie nu au reușit să ocupe posturi titularizabile în ședința din 27 iulie, fie pentru disciplina lor nu au existat posturi titularizabile.
În ședința de repartizare din 22-23 august se repartizează tot posturile de suplinire și bineînțeles tot prin contracte pe perioadă determinată. În cele două zile sunt vizați candidații care au obținut note sub 7 la Titularizare 2023, candidați cu note peste 7 din ultimii 6 ani (2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017), candidații cu note sub 7 din ultimii 3 ani (2022, 2021, 2020), candidați pe a doua specializare, conform Anexei 18 din Metodologie.
Metodologia de mobilitate:
O petiție pentru desființarea titularizării pe școală și înființarea, în schimb, a titularizării pe normă, semnată de peste 4.000 de profesori, a fost lansată pe platforma online Declic și este adresată Ligiei Deca, ministrul Educației.
Ce este titularizarea
Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă.
Context. Fără inspecția la clasă la Titularizare 2023
Cu o lună înainte de proba scrisă a concursului de Titularizare 2023, Ministerul Educației a modificat, prin ordin de ministru, metodologia pentru mobilitatea profesorilor. Mai exact, schimbarea a venit după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede, printre altele, să se susțină doar proba scrisă la concursul național de Titularizare 2023, fără inspecția la clasă. Au rămas doar probele practice și orale. Rezultatele de la probele practice și orale au fost publicate marți, 4 iulie, de Ministerul Educației.
O analiză Edupedu.ro a arătat că sunt cele mai multe posturi netitularizabile din ultimii 11 ani, potrivit datelor Ministerului Educației. Sunt peste 65.800 de posturi pe perioadă determinată. Concret, din 2012 și până în prezent sunt cele mai multe posturi. Acest lucru înseamnă că România se confruntă cu un deficit de cadre didactice. O posibilă explicație a faptului că sunt atâtea posturi netitularizabile poate fi generată de plecarea profesorilor din sistem. O altă cauză ar putea fi mascarea posturilor titularizabile de către directorii de școli, ceea ce este o corupție.
O altă analiză Edupedu.ro a arătat că există o scădere a numărului de candidați la Titularizare 2023, față de anii trecuți – din 2021 până în prezent. În plus, sunt sub 1.000 de posturi pentru profesorii din centrele și cabinetele psihopedagogice, deși Ligia Deca anunța că a repartizat în județe mai multe posturi.