Un număr de 6.045 din totalul de 6.248 de contestații depuse la Titularizare 2021 s-au soldat cu schimbarea notei inițiale, a anunțat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în momentul anunțării rezultatelor finale la acest examen. El a apreciat diferențele, de chiar și peste 4 puncte, drept “inadmisibile”. El a spus că “rezultatul înregistrat de proaspeții absolvenți de învățământ superior este sub media rezultatelor de la examenul de Titularizare. Deci rezultatele cele mai slabe sunt obținute de cei mai proaspeți absolvenți de învățământ superior”.
Sorin Cîmpeanu – declarațiile pe larg:
- S-au înregistrat un număr de 6248 de contestații, din care 6045 de contestații s-au soldat cu schimbarea notei inițiale. Un procent de 97%, un procent greu de explicat, în condițiile în care este necesară o încredere în evaluare. Mai mult decât atât, avem un număr de 130 de contestații care s-au soldat cu diferențe mai mari de 2 puncte. Avem, de asemenea, diferențe mai mari de 3 puncte, mai mari de 4 puncte (…) Diferențe pe care le apreciez ca fiind inadmisibile.
- La examenul de titularizare, s-au înscris 34.000 de candidați. Au reușit să ajungă la proba scrisă 27 de mii de candidați. Au fost înregistrate 25.000 de lucrări scrise care s-au corectat, din care, v-am spus, 6045 au avut nota schimbată în urma acestor contestații.
- Procentul de promovare a crescut ușor, procentul celor care au obținut mai mult de nota 7, la 46% (…) un procent asemănător celui înregistrat în anul 2019, procent mult sub cel înregistrat în anul 2020. Doar 11.000 de candidați, puțin peste 11.000, au reușit să obțină peste nota 7.
- Este un puternic semnal de alarmă, mă refer strict la examenul de titularizare din acest an, pentru că, subliniez, avem în sistemul de educație profesori foarte competenți și foarte devotați. Rezultatele de la Titularizarea de anul acesta, exceptându-i pe cei 11.000 care au promovat, felicitându-i pe cei 130 de candidați care au luat nota 10, numărul a rămas neschimbat în urma contestațiilor (…) Îmi exprim totuși îngrijorarea cu privire la slaba pregătire a candidaților care nu au obținut nota 7 sau a celor peste 5.000 de candidați care nu au obținut nici măcar nota 5. (…)
- Va trebui să ne îndreptăm rapid către o evaluare digitalizată care să elimine subiectivismul uman. Mă refer la numărul mare de contestații care s-au soldat cu schimbarea notei.
- Rezultatul înregistrat de proaspeții absolvenți de învățământ superior este sub media rezultatelor de la examenul de Titularizare. Deci rezultatele cele mai slabe sunt obținute de cei mai proaspeți absolvenți de învățământ superior.
Citește și:
ULTIMA ORĂ Rezultatele finale de la Titularizare 2021 au fost publicate de Ministerul Educației
Foto: ID 176977204 / © Dark1elf | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.