Examenul de titularizare 2020 se desfășoară astăzi, 29 iulie, începând cu ora 9:00. Profesorii au la dispoziție 4 ore pentru a rezolva subiectele de concurs. Titularizarea este cel mai mare examen de angajare, fiind proba scrisă în urma căreia profesorii pot ocupa, pe o perioadă nedeterminată, un post într-o școală (se pot titulariza). Anul acesta, la titularizare participă 30.113 candidați, care concurează pe 4.030 de posturi. Este cel mai mic număr de posturi scoase la concurs de Ministerul Educației din 2015 încoace, deși membrii Guvernului spun și acum, cu o lună și jumătate înainte de începerea școlii, că nu au abandonat legea care prevede reducerea numărului de ore la clasă și, implicit, reducerea numărului de elevi, în contextul pandemiei.
Examenul de titularizare începe la ora 9:00 și se desfășoară în 123 de centre de concurs, “cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare, aplicabile în cazul examenelor naționale, privind normele de acces în spațiile de examen în vederea protejării candidaților și a personalului implicat, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2”, anunță Ministerul Educației.
Numărul de posturi scoase la concurs de Ministerul Educației, din 2015 până în prezent:
Titularizare 2020:
- 4.030 de posturi scoase la concurs
- 30.113 de candidați înscriși
Titularizare 2019:
- 4.319 posturi pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizabile)
- 27.724 de candidați înscriși
Titularizare 2018:
- 4.502 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată
- 31.052 de candidați înscriși
- (sursa)
Titularizare 2017:
- 4.930 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile)
- 27.556 de candidați înscriși
- (sursa)
Titularizare 2016:
- 4.422 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată
- 26.586 de candidați
- (sursa)
Titularizare 2015:
- 4.189 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată
- 27.000 de candidați
- (sursa)
De precizat că Ministerul Educației nu a comunicat de la început numărul de posturi scoase la concursul de titularizare, fiind pentru prima dată în ultimii ani când această informație a lipsit din comunicarea publică a celui mai mare angajator din România. Reprezentanții instituției au revenit cu numărul de posturi pe care concurează cei peste 30.000 de profesori, la întrebările presei.
Numărul mic de posturi scoase la titularizare vine, paradoxal, în anul în care pandemia COVID-19 obligă școlile la impunerea unei distanțări fizice a elevilor, deci face imperativă scăderea numărului de elevi în clase. În plus, din septembrie 2020 trebuie să se aplice legea care prevede reducerea numărului de ore la clasă, promulgată de președintele Klaus Iohannis la finele anului trecut.
Întrebată dacă Guvernul va amâna reducerea numărului de ore la clasă, consilierul prezidențial Ligia Deca a declarat în urmă cu 2 săptămâni că, “din câte știu, ministerul analizează exact această reformă curriculară necesară și a planurilor cadru și urmează să vină în timp scurt cu o propunere. Nu am un răspuns dacă se poate aplica pentru toate ciclurile, sau dacă se va opta pentru aplicarea treptată, aici trebuie să ținem cont și de profilul absolventului, trebuie să ne gândim cum aplicăm, începem cu fiecare ciclu de la început, începând cu clasa pregătitoare, deci aștept și eu o concluzie ce evaluarea impactului unui astfel de măsuri pentru a se putea lua o decizie.”
Și vicepremierul Raluca Turcan a dat declarații ambigue, spunând că atunci când iei în calcul reducerea numărului de elevi, de ore, distanțarea fizică la clasă, trebuie să vezi dacă infrastructura îți permite și că “deciziile nu sunt luate”.
Dacă declarațiile guvernamentale sunt lipsite de fermitate, acțiunile ministrului Educației arată că nu are niciun gând să reducă orele și efectivele de elevi, începând cu acest septembrie 2020: clasele a IX-a au același număr de elevi ca anii trecuți, iar la titularizare au fost scoase chiar mai puține posturi decât în trecut, în condițiile în care cel puțin în învățămîntul primar ar fi fost nevoie de multe catedre noi, dacă formațiunile de învățământ s-ar fi micșorat.
Subiectele de titularizare sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția din subordinea Ministerului care realizează subiectele tuturor examenelor naționale – și vor fi publicate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte2020.edu.ro.
Primele rezultate de la examenul de titularizare 2020 vor fi afișate în data de 4 august, la sediile inspectoratelor școlare, dar și pe site-ul http://titularizare.edu.ro. Contestațiile se depun la sediile inspectoratelor școlare județene sau se transmit prin mijloace electronice, în zilele de 4 august, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv 5 august, până la ora 12:00. Rezultatele finale de la titularizare se afișează la sediile inspectoratelor școlare județene și pe titularizare.edu.ro în data de 11 august.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci).
Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către inspectoratele școlare în perioada 12 – 14 august.
- Însă nu toți profesorii care iau note peste 7 la titularizare se și angajează, automat. Pe de o parte, concurența pe post face ca cel cu nota cea mai mare să devină titular. De remarcat că tot mai mulți profesori acuză în fiecare an că există directori de școli care ascund ore și nu scot, astfel, posturi la concursul de titularizare, pentru ca prin diverse tertipuri juridice să le păstreze pentru persoane care le sunt apropiate.
Calendar titularizare 2020
- Termen: 22 iulie 2020 – afișarea, pe site-ul și la avizierele inspectoratelor școlare, a:
- Listei candidaților înscriși;
- Listei cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitatea postului/catedrei, înscrise la concursul național, care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată, conform prevederilor art. 62 alin. 13 din metodologie și a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice;
- Rezultatelor la probele orale/intensiv/billingv.
- Termen: 29 iulie 2020 – desfășurarea probei scrise;
- Termen: 4 august 2020 – comunicarea rezultatelor inițiale;
- Perioada: 4-5 august 2020 – înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare;
Notă: contestațiile pot fi transmise și prin poștă electronică până la 12:00, în data de 5 august 2020, situație în care candidatul anexează la contestația transmisă și cartea/buletinul/ adeverința de identitate. Numărul de înregistrare se comunică candidatului prin poștă electronică și prin afișare pe site-ul inspectoratului școlar.
- Perioada: 5-10 august 2020 – soluționarea contestațiilor;
- Termen 11 august 2020 – comunicarea rezultatelor finale;
- Perioada: 6-7 august 2020 – înregistrarea cererilor candidaților care solicită repartizarea pe posturi didactice catedre vacante în alt județ sau în municipiul București, diferit de cel în care au susținut proba scrisă;
- Termen: 12 august 2020 – repartizarea cadrelor didactice angajată cu contract individual de muncă pe durată de viabilitatea postului catedrei care a obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020, în condițiile art 62 alin 13 din metodologie;
- Termen: 13 august 2020 – repartizarea candidaților care au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020, indiferent de statutul acestora, pe posturi didactice catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, ierarhizate pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a notelor;
- Detalii și discuții despre Titularizare 2020 găsiți pe grupul specializat pe acest subiect
Ce este titularizarea?
Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată.
Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.
Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Rezultatele la titularizare în ultimii 12 ani
Vezi mai jos rezultatele de la examenele de titularizare din ultimii 12 ani, pe tranșe de note. Sursa datelor istorice este HotNews.ro.
Rezultate titularizare 2019
- candidaţi cu note între 1 şi 4,99: 3.388
- candidaţi cu note între 5 şi 6,99: 6.708
- candidaţi cu note între 7 şi 9,99: 9.368, adică 48,37%
- candidaţi cu nota 10: 92
- 23.572 de candidați s-au prezentat la examenul scris de titularizare 2019
- au fost evaluate numai 19.556 de lucrări, întrucât: 3.960 de candidați s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 24 de candidaţi au fost eliminați pentru că au încercat să copieze şi lucrările a 32 candidați au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei.
- (sursa)
Rezultate titularizare 2018
- candidați cu note între 1 şi 4,99: 16,39%
- candidați cu note între 5 şi 6,99: 33,81%
- candidați cu note între 7 şi 9,99: 49,13% (față de 46,84% – înainte de contestații)
- 124 de candidați au obținut nota 10 (înainte de contestații, 121 de candidați obținuseră nota maximă)
- La examenul de titularizare 2018 s-au prezentat 24.070 de candidați. Dintre ei, 2.531 s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, 61 au fost eliminați, dintre care 27 pentru fraudă, iar 34 pentru lipsa documentelor de identitate. Lucrările a 18 candidați au fost anulate la centrele de concurs din motive legate de nerespectarea metodologiei
- În 2018 au fost depuse 4.187 de contestații, iar pentru 2.721 de lucrări contestate notele inițiale au fost mărite, în timp ce pentru 1.295 de lucrări notele au fost micşorate – Sursa: HotNews.ro
La titularizarea din 2018, cel mai ridicat procent de note peste 7 (interval 7 – 9,99) s-a înregistrat în județul Dolj (58,7%), iar cel mai scăzut în județul Caraș-Severin (30,04%).
Rezultate titularizare 2017
- candidați cu note sub 5: 19,29%
- candidați cu note între 5 și 6,99: 33,07%
- candidați cu note între 7 și 10 (titularizabili): 47,63%
- note de 10: 118 candidati au obtinut nota 10
Rezultate titularizare 2016
- candidați cu note sub 5: 18,67%
- candidați cu note între 5 și 6,99: 34,68%
- candidați cu note între 7 și 10: 46,65%
- note de 10: 83 de candidați (0,41%)
Rezultate titularizare 2015
- candidați cu note sub 5: 23,74%
- candidați cu note între 5 și 6,99: 36,80%
- candidați cu note între 7 și 10: 39,46%
- note de 10: 41 de candidați
Rezultate titularizare 2014 (înainte de soluționarea contestațiilor)
- candidați cu note sub 5: 4.639 de candidați (20,12%)
- candidați cu note între 5 și 6,99: 8.151 de candidați (31,22%)
- candidați cu note între 7 și 10: 13.161 de candidați (48,66%)
- note de 10: 158 de candidați
Rezultate titularizare 2013 (înainte de soluționarea contestațiilor)
- candidați cu note sub 5: 5.935 (20,11%)
- candidați cu note între 5 și 6,99: 9.476 (32,11%)
- candidați cu note între 7 și 10: 14.098 (47,78%)
- note de 10: 160 de candidați
Rezultate titularizare 2012
- candidați cu note sub 5: 17,85%
- candidați cu note între 5 și 6,99: 32,66%
- candidați cu note între 7 și 10: 49,49%
Rezultate titularizare 2011
- note sub 5: 29,69%
- note între 5 și 7: 38,67%
- note între 7 și 9,99: 31,53%
- note de 10: 26 (0,11%)
Rezultate titularizare 2010
- note sub 5: 23%
- note între 5 și 7: 39%
- note peste 7: 38%
Rezultate titularizare 2009
- note sub 5: 17%
- note între 5 și 7: 39%
- note peste 7: 44%
Rezultate titularizare 2008
- note sub 5: 18%
- note între 5 și 7: 37%
- note peste 7: 45%
Citește și:
-
Când iei în calcul reducerea numărului de elevi, de ore, distanțarea fizică la clasă, trebuie să vezi dacă infrastructura îți permite. Deciziile nu sunt luate – anunță vicepremierul Raluca Turcan
-
Ligia Deca, despre reducerea numărului de ore la clasă, promulgată de Klaus Iohannis: Ministerul analizează exact această reformă curriculară necesară și a planurilor cadru și urmează să vină în timp scurt cu o propunere
-
ANALIZĂ Cele trei scenarii pentru redeschiderea școlii din septembrie. Cât sunt de fezabile și ce măsuri ratează Guvernul Orban pentru elevi
-
Experți OECD: Investițiile în educație ar trebui să fie prioritate în centrul oricărei strategii de recuperare economică post COVID-19
-
Titularizare 2020: Rezultatele examenului de angajare în școli nu vor fi anonimizate
-
Titularizare 2020. S-au afișat listele finale cu înscrișii, datele actualizate și rezultatele probelor orale. Urmează proba scrisă
-
UPDATE Titularizare 2020. Cu o zi înainte de începerea înscrierilor a fost publicată Fișa de înscriere. Ce trebuie să conțină dosarul pentru cei care acum intră în învățământ
-
BREAKING Calendar Titularizare 2020: înscrierile au loc în perioada 9-16 iulie, rezultatele se afișează pe 4 august
-
Ghid pentru Titularizare 2020, publicat de Ministerul Educației. Modificările, centralizatorul disciplinelor și programele, plus modele de subiecte
-
Titularizare 2020: Modele de teste pentru toate materiile
-
Titularizare 2020: Proba practică a fost eliminată, în contextul pandemiei COVID-19
-
Educația dosarului cu șină sau de ce unele inspectoratele școlare expun profesorii la COVID-19 cu trei săptămâni înainte de examenul de titularizare. Birocratizarea învățământului revine în forță
-
OFICIAL Titularizarea poate fi organizată. Președintele Iohannis a promulgat legea care deblochează concursul de angajare în școli
-
Cronica unui dezastru anunțat, la titularizare. Cum a lăsat ministrul Educației 27 de mii de profesori de izbeliște, iar la final a dat vina pe PSD
-
BREAKING Titularizarea a fost suspendată, pe durata stării de alertă, cu doar câteva ore înainte începerii înscrierilor
-
Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, anunță Orban. Concursul național de angajare în învățământ, numit titularizare, este suspendat dacă legea rămâne în forma actuală
-
ANALIZĂ Concursul național de titluarizare, interzis de legea stării de alertă