Peste 65% dintre tinerii români au folosit aplicații bazate pe inteligență artificială pentru text, imagini sau video în ultimele 12 luni, cel mai mare procent din cele 27 de țări ale UE, potrivit celui mai recent Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană pe 17 februarie. Cele mai scăzute rate de adopție se înregistrează în Cipru și Ungaria.
- Sondajul Flash Eurobarometru a fost realizat de Ipsos European Public Affairs între 25 septembrie și 3 octombrie 2024. Au răspuns la chestionare 25.863 tineri între 16 și 30 de ani din cele 27 de țări ale UE. În România au fost intervievați 1.054 de tineri Toate interviurile s-au făcut online, prin metoda CAWI – Computer-Assisted Web Interviewing.
Întrebați dacă au folosit aplicații bazate pe inteligență artificială pentru text, imagini sau video în ultimele 12 luni, 57% dintre tinerii din UE intervievați au răspuns afirmativ, iar 38% au spus că nu.
Utilizarea aplicațiilor de inteligență artificială de către tineri
În 23 de state membre, majoritatea tinerilor declară că au utilizat astfel de aplicații în ultimul an, cu procente variind între 51% în Austria și 66% în România.

Cele mai scăzute rate de adopție se înregistrează în Cipru (44%), Ungaria (47%), Slovacia (48%) și Malta (49%), unde mai puțin de jumătate dintre respondenți spun că au folosit aplicații AI. Cipru este singura țară în care numărul celor care nu au utilizat astfel de aplicații este mai mare decât al utilizatorilor (55% „nu” față de 44% „da”), conform rezultatelor sondajului.
Cei care au declarat că au folosit aplicații AI pentru text, imagini sau video în ultimele 12 luni au fost apoi întrebați în ce scop le-au utilizat, având la dispoziție o listă cu șapte opțiuni.
Cu ce scop folosesc tinerii din România aplicații bazate pe inteligență artificială?
Cel mai frecvent motiv pentru care tinerii din UE au folosit aplicații bazate pe inteligență artificială în ultimele 12 luni este studiul și cercetarea (ales de 36% dintre respondenți). Al doilea cel mai des întâlnit scop este divertismentul (29%), urmat îndeaproape de ajutor la teme și activități creative (ambele menționate de 28% dintre respondenți), potrivit datelor din Eurobarometru.
Alte motive menționate de tinerii din UE: organizare și productivitate personală (cum ar fi gestionarea sarcinilor sau programarea activităților) – 26%, sarcini de serviciu – 26% și comunicare sau traduceri – 24%, conform studiului.

În România, cel mai frecvent motiv este legat de organizare și productivitate personală (29%), urmat de comunicare, traducere și divertisment.
26% dintre tinerii români folosesc aplicații bazate pe AI pentru studiu și cercetare și 24% pentru ajutor în activitățile școlare, sub media europeană.
Cele mai frecvente motive pentru care tinerii români folosesc aplicații bazate pe AI
Organizare personală și productivitate | 29% |
Comunicare și traducere | 28% |
Pentru divertisment | 27% |
Studiu și cercetare | 26% |
Ajutor la teme | 24% |
Pentru sarcini la locul de muncă | 20% |
Activități creative | 17% |
În Suedia, tinerii folosesc cel mai des aplicațiile bazate pe AI pentru ajutor la activitățile școlare (34%). Aceeași tendință se regăsește și în Danemarca (34%), Luxemburg (35%), precum și în Cehia și Olanda (ambele cu 36%).
În Germania, cea mai mare proporție de respondenți a utilizat aplicații AI pentru activități creative (32%). În România, însă, acest procent scade la 17%.

Utilizarea aplicațiilor AI pentru sarcini la locul de muncă este opțiunea cea mai selectată în Austria (32%), Estonia (34%) și Slovenia (37%).
Folosirea aplicațiilor AI pentru comunicare sau traducere este cea mai frecventă în Luxemburg (40%) și Malta (39%), conform raportului.
DOCUMENT EP Youth Survey 2024
DOCUMENT Fișa de țară – EP Youth Survey 2024
Foto: © Suriya Phosri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Numai adultii nu realizeaza cat de important este sa reglementam AI-ul astfel incat sa-l folosim in viata de zi cu zi, sa ne ajute, mai ales in procesul educational. Pacat. vorba aia: atat s-a putut!!!