GRAFIC Tinerii cu facultate au o probabilitate de migrație de 4 ori mai mare decât cei fără școală

probabilitate de migrație

SURSA: pixabay.com

Cu cât sunt mai educați, cu atât e mai mare predispoziția oamenilor spre relocare pentru a câștiga mai bine de pe urma calificării lor. Asta susține un studiu UNESCO publicat recent. Preferințele și aspirațiile oamenilor, ca rezultat al educației, îi fac pe oameni să părăsească zonele rurale sau slab dezvoltate și să migreze în căutarea câștigurilor potențiale mai mari.

După ce au analizat 53 de state, specialiștii au ajuns la concluzia că probabilitatea migrației s-a dublat printre cei cu studii primare, s-a triplat în rândul celor cu educație secundară (liceu și gimnaziu) și s-a mărit de patru ori printre cei cu studii superioare comparativ cu cei fără educație.

Probabilitate de migrație

Intensitatea migrației studiată în lucrarea citată arată că România avea o rată a migrației de 2,12% în medie, pentru perioada studiată (1999-2010), Pentru cei fără studii, rata de migrație era de 0.81% din populația fără studii, cu vârsta peste 15 ani. Pentru cei cu studii primare, migrația era de 1,31% din populația cu studii primare, pentre cei cu liceul și gimnaziul terminate rata de migrațe a fost de 1,96%. Pentru tinerii cu studii superioare această probabilitate de migrație ajungea la 5,29%.

Între timp datele recente arată că peste 20% din populația cu studii superioare a plecat la muncă în străinătate, jumătate dintre cei plecați în ultimii 3 ani sunt tineri, iar peste 4 milioane de români sunt emigranți. Numai în 2017 au plecat în afară 219 mii de români, cel mai mare număr de emigranți din ultimii 7 ani.

FOTO: pixabay.com

Exit mobile version