Timpul alocat unui hobby poate crește încrederea în propria capacitate de a îndeplini sarcinile la locul de muncă – Laboratorul de Științe Cognitive Clinice de la Universitatea din București

854 de vizualizări
Foto: Pexels.com
“Un studiu recent publicat în Journal of Vocational Behavior a descoperit că timpul investit într-un hobby poate conduce la o creștere a încrederii în propria capacitate de a îndeplini sarcinile de la locul de muncă, însă acest lucru doar dacă hobby-ul respectiv este unul față de care ne angajăm serios și este diferit față de activitățile de la locul de muncă”, scriu cercetătorii din cadrul Laboratorului de Științe Cognitive Clinice de la Universitatea din București.

Oamenii de știință precizează că același boost al încrederii de sine în raport cu activitatea de la locul de munca poate fi observat și atunci când activitatea din timpul liber este similară cu activitatea de la job, dar este practicată mai rar ca hobby.

“În cazul în care hobby-ul este asemănător cu locul de muncă, alocarea unui timp mai mare pentru acesta poate avea efecte negative asupra autoeficacității“, se arată în studiul publicat în Journal of Vocational Behavior și citat de Laboratorul de Științe Cognitive Clinice.

Cercetătorii de la Universitatea din București precizează că deși în perioadele aglomerate la locul de muncă e dificil să-ți găsești timp pentru hobby-urile pe care le ai, timpul alocat acestora poate să aibă efecte benefice chiar asupra activității de la serviciu.

“Cum se explică astfel de rezultate? Conform autorilor, pentru a menține angajamentul față de un hobby, oamenii trebuie să investească resurse psihologice semnificative, astfel că dacă activitatea are aceleași tipuri de cerințe ca munca noastră, ne putem simți epuizați și nu mai putem îndeplini la fel de bine activitățile de la locul de muncă. În schimb, dacă hobby-ul este destul de diferit de job, este posibil să nu interfereze în același mod, ci să ne ajute să ne dezvoltăm alte cunoștințe și abilități care să ne crească încrederea de sine în raport cu activitatea de la locul de muncă”, notează Laboratorul de Științe Cognitive Clinice.

Oamenii de știință vin și cu un sfat: Data viitoare când simți neîncredere față de ceea ce poți face, amintește-ți de hobby-urile tale!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic

De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic, ci să rămână online? Psihologul Daniel David: Copiii se simt mai siguri pe ei la examinare poate fiindcă examenele sunt mai simple. Un alt factor se leagă de rutina pe care au dezvoltat-o copiii în acest timp

După mai bine de un an de stat acasă, întoarcerea la cursuri în format fizic îi neliniștește pe unii dintre elevii care până acum spuneau că ar vrea să revină…
Vezi articolul