#Time2Vote Povestea înțeleptului pus în fața dilemei: “puiul e viu sau mort?”

212 vizualizări
Într-un interviu acordat Euractiv.ro despre importanța participării la vot și a educației civice, profesorul Augustin Șomcutean de la liceul din Gâlgău, Sălaj, a răspuns printr-o pildă dintr-o poveste asiatică.

Euractiv.ro: Dumneavoastră ce le spuneți scepticilor? Celor care nu vor să meargă la vot în 26 mai? Probabil ați sesizat și în rural, la fel ca în urban, această atitudine – “nu mă interesează votul, ce mă privește pe mine?!” – mai ales când vorbim de alegeri pentru instituții care par îndepărtate, cum este Parlamentul European.

Prof. Augustin Şomcutean: Pot să le răspund prin acea frumoasă poveste care vine din mediul Asiei. Cu înțeleptul care a fost încercat de 2 oameni, cu puiul de pasăre. Ce și-au zis ei? Haideți să mergem să demonstrăm acelui om că nu este înțelept; și vom duce un pui de pasăre și îl vom ține la spate, în mâini. Și îl vom întreba: “Ce spui, înțeleptule? Puiul de pasăre din mâinile noastre este mort sau viu?” Dacă el ne va răspunde că este mort, noi o să i-l dăm viu. Dacă ne va răspunde că e viu, noi o să-i sucim gâtul și o să i-l dăm mort.

Și-atunci îi vom demonstra ca nu este înțelept. Au mers, s-au întâlnit cu înțeleptul și au pus planul în aplicare și l-au întrebat. Și înțeleptul s-a gândit. A stat. A gândit și-a hotărât. Alegerea stă în mâinile voastre.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu au primit încă banii pe ultimele 5 luni de cursuri

Un act normativ emis de Ministerul Educației pentru plata burselor elevilor din școlile particulare, care ar fi trebuit să primească pentru prima dată aceste drepturi, de fapt blochează plata banilor…
Vezi articolul

Examenele naționale, în acest moment, nu se mai pretează la rețete, spune secretarul de stat Sorin Ion: Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să producem învățare prin șabloane. De asta dăm texte la prima vedere

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a spus, la MetropolaTV, că simulările examenelor naționale și examenele în sine, în acest moment, nu se mai pretează la rețete. „Ultimul lucru pe…
Vezi articolul

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, explică pe înțelesul studenților legea Ciucă și Ciolacu de amnistiere a evazioniștilor: mesajul este „fură cât de mulți bani poți din bugetul de stat și dacă ești prins nu vei păți nimic. În cel mai rău caz, vei da înapoi o parte”

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, fostă șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a criticat în termeni duri legislația adoptată în România care prevede amnistierea inculpaților pentru evaziune fiscală, dacă…
Vezi articolul

Peste 2,9 milioane de elevi încep școala luni – cursurile sunt 100% online pentru următoarele trei săptămâni. Cum se încheie mediile după noul regulament și care sunt regulile de predare online și de evaluare

Luni este prima zi de școală după vacanța de iarnă, iar potrivit Ministerului Educației 2.918.275 de elevi sunt înscriși în anul școlar 2020-2021. Deși ar trebui să înceapă școala cu…
Vezi articolul

UPDATE Amendamentul care i-ar amnistia pe plagiatori a primit vot pozitiv în ședința de luni a Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților. USR a încercat întoarcerea la Comisie, dar propunerea a fost respinsă / Pălărie: Dacă trece de plen, vom sesiza CCR

Al doilea amendament-surpriză care i-ar amnistia pe plagiatori, după cum a avertizat USR, a trecut, luni, de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, cu 11 voturi pentru și 6 împotrivă.…
Vezi articolul