Câte 500 de lei pentru 235.000 de elevi printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Banii vor fi acordați pentru al doilea an la rând și vor fi virați pe carduri sociale în aprilie

97.457 de vizualizări
tichet social card social
Foto: Ministerul proiectelor și investițiilor europene
Prin proiectul„Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, lansat anul trecut, cei mai dezavantajați elevi vor primi câte 500 de lei pe an pentru a cumpăra rechizite, potrivit unui comunicat de presă al ministerului investițiilor și proiectelor europene.

Până la finalul lunii martie 2022 cardurile vor fi transmise către Inspectoratele Școlare Județene, urmând ca în luna aprilie să înceapă distribuirea lor către beneficiari, inclusiv să fie virate pe carduri sumele alocate pentru anul școlar în curs.

Titularul tichetului social va fi reprezentantul familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului.

În total, 235.000 de elevi din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, care riscă să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale vor primi anul aceste câte 500 de lei. Banii vor fi virați pe un card în luna aprilie, anunță ministerul investițiilor și proiectelor europene.

Vor putea cumpăra cu acești bani caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte instrumente necesare pentru activitatea școlară, precum și articole de vestimentație, potrivit condițiilor precizate anul trecut de ministerul Educației.

Tot atunci se preciza că tichetele se pot folosi timp de un an de zile de la data emiterii, numai pe baza actului de identitate al titularului și pot fi utilizate numai în anumite magazine din localitatea de domiciliu. Lista cu aceste magazine va fi transmisă fiecărui beneficiar, odată cu distribuirea tichetului.

În urma unei întâlniri recente între reprezentanți ai ministerului investițiilor și proiectelor europene, ai inspectoratelor școlare și ai ministerului Educației s-au discutat pașii de parcurs pentru emiterea cardurilor prin intermediul cărora vor fi acordate tichetele sociale pentru sprijin educațional, stabilirea categoriilor de produse care pot fi achiziționate, modalitatea de distribuire a cardurilor către destinatarii finali și documentele necesare pentru distribuirea acestora.

Acordarea tichetelor se face de către Ministerul Fondurilor Europene, prin structură de specialitate – Schema Naţională de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizaţi (SNSED). 

Condițiile de eligibilitate precizate la înscrierea din anul școlar 2020-2021
  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna anterioară depunerii cererii să fie de până la 1.115 lei;
  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de până la 284 lei;
  • să facă dovada înscrierii copilului la grădiniță sau școală.
Documente necesare, la înscrierea din anul școlar 2020-2021
  • actele de identitate ale părinților/reprezentantului legal ( în original și copie);
  • documentele din care rezultă calitatea de reprezentant legal, în original și copie, după caz (hotărâre judecătorească de încredințare, încuviințare a adopției; dispoziția conducătorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului/ hotărârea instanței de judecată pentru măsura plasamentului, hotărârea judecătorească de instituire a tutelei/dispoziția autorității tutelare, potrivit legii);
  • certificatele de naștere ale copiilor (original și copie);
  • dovada înscrierii la grădiniță/ școală;
  • certificatul de căsătorie părinți în original și copie (după caz);
  • certificatul de deces părinte (unde este cazul) în original și copie;
  • actele doveditoare privind veniturile realizate de membrii familiei, eliberate de angajator, de organele fiscale sau de alte autorități competente, mandate poștale de plată, extrase de cont, decizii ori dispoziții de stabilire a drepturilor (după caz: indemnizație șomaj, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copii, burse pentru elevi și studenți, arenda, chiriile, rentă viageră, etc.);
  • hotărârea judecătorească prin care soțul/soția este arestat/arestată preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor și, după caz, alte acte doveditoare privind componența familiei (după caz).
  • cererea tip – modelul din anul școlar 2020-2021 (o regăsiti la finalul articolului)
Informații de context

Legea tichetelor sociale electronice a fost aprobată în iunie 2021.

Proiectul „Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, finanțat în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 are ca scop prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii sau grădiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar și gimnazial.

POAD, cu o alocare de peste 518 milioane euro, finanțează acordarea de produse de bază (alimente, produse de igienă, mese calde, rechizite, ghiozdane) pentru adulții, seniorii și copiii din categoriile cele mai vulnerabilei. Programul este finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Până în prezent, prin intermediul POAD au fost sprijinite peste 1,2 milioane persoane. Concret, au fost distribuite 18.645.869 pachete cu alimente de bază, 4.684.288 pachete cu produse de igienă, iar 277.815 persoane cu vârsta de peste 75 ani au beneficiat de tichete pentru mese calde.

Direcțiile de asistență socială județene vor oferi modele actualizate de cereri, dacă ministerul Educației va trimite în teritoriu tipizate noi.

Model de cerere, publicat anul trecut.
Citește și: Legea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, promulgată de Iohannis


41 comments
  1. și eu am 3 copii la școală și în luna aprilie nu am primit nici un ban pt haine și rechizite

    1. și eu am 3 copii la școală și în luna aprilie nu am primit nici un ban pt haine și rechizite

  2. Buna ziua! De ce copii de scoala primesc card educational iar copii de la gradinite nu primesc absolut nimic,nici macar rechizite?
    Am 2 copii,unul la scoala si unul la gradinita
    Fetita de la scoala din clasa I a primit card de rechizite iar baiatul la gradinita nu!Cum se fac calculele pt ambii copii in asa fel ca unul se incadreaza iar celalalt nu!
    Multumesc anticipat!

  3. În comîna scrioastea județul Teleorman nu sa primit carduri pe anul 2022 nu toți copii sunt legali unii îmbrăcați frumos și alții le este rușine să meargă la școală că nu au îmbrăcăminte de aia abandonul scolar creste în România vă mulțumesc

  4. vreau sa știu de ce nu sunt verificate persoanele cărora li se acorda aceste carduri,pentru ca lucrez intr un centru comercial și jumătatea dintre cei care vin cu aceste carduri sunt îmbrăcați mai bine ca mine.Am avut clienți care își cumpără pentru ea și sot haine în loc sa le ia la copii ceva

  5. bună ziua eu sunt din comuna Ormenis judetul Brașov vreau să vă întreb la noi când ajung cardurile educaționale?

  6. Va rog ajutati-ma.Am patru copii si voi avea trei carduri.Am un card si toate cele trei carduri sunt goale.Am patru copii si sunt fara sot.Sunt o femeie foarte saraca.Va rog ajutati-ma cumva.Daca Am primit acest card, cel puțin ar trebui să existe ceva pentru el, deoarece toate cele trei cărți sunt goale aic

    1. Nici eu nam primit nici un ban.tot 3 copii am .numai promisiuni .nici pe 26 .mai nici azi luni .după cum spu eau.

  7. Eu în 2020 am făcut actele și abea anul acesta am primit cardul în aprilie.. și a și fost încărcat.. și acum în septembrie a fost reîncărcat din nou. deci durează puțin dar o sa ajungă. nu va speriați

  8. Ce se întâmpla de ce cei care au facut anul acesta actele nici acum nu au primit cardurile ,asteptam din octombrie sa ne ajunga si nimeni nu ne spune nimic

  9. Bună! Nu aveți lista cu magazine ?? Când ați primit cardul acolo aveți și o listă unde puteți cumpăra. Pentru ca difera de orașe.. ce magazine aveți disponibile pe listă.

  10. Bună ziua eu am pierdut cardurile pentru tichet social pentru educațional am pierdut la trei copii am sunat la dumneavoastră ca să fac cerere către dumneavoastră și am fost și la școală am făcut cererea cu număr de înregistrare și vă rog frumos să mă ajutați ca să pot să îmbrac copiii și să le cumpăr rechizite le trebuie tricouri albe și profesorii cer cam mult dar nu avem tichetele acestea vă rog frumos să să mă sunați vă mulțumesc

  11. Bună ziua eu pentru fată am făcut anul trecut la primărie Moisei acte am antrebat la școală acuma și la Primărie și zice că nu știe nimic de ele unde pot antreba.

  12. Hai ca e de bine …în primul an nu le a dat și în ala doilea an nu s a mai spus nimic de dosare….o mare minciuna

    1. Nu e minciună eu acum o săptămână am primit cardul cu cei 500 de lei. Azi am făcut cumpărături la o librărie și merge plătit cu acel card

  13. Bună ziua!
    Copilul meu anul trecut rea CLS a8a ….acum au ajuns cardurile la noi in comuna și el nu are! Acum e la liceu ,el de ce nu beneficiază de acești bănuți?

  14. Dece nu se dau sau făcut actele și în urmă cu un an și nimic doar minciuni înainte de votări uni părinți chiar nu avem posibilități să cumpărăm tot ce au nevoie copii la școală și era bine de se dădeau nici măcar bursele sociale la noi în Almasu judetul Salaj nu au ajuns nici pe un semestru .precizez că de la școală abea anul acesta în ianuarie ni sa spus de burse sociale și atunci am primit cererile pentru a le completa pe sem 1.daca e lege lege sa fie pentru toți căci toți sunt elevi și au aceleași drepturi.

    1. Buna ziua sunt ganga antoneta din cum.saschiz
      Jud mures
      Mia dat un card de la școală și nu am bani pe card
      La alti au intrat bani pe card și al meu este gol ce să intamplat

  15. buna ziua sau depus deja la scoala la diriginta din septembrie pt al doilea an la rand am facut actele pentru acest tichet electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING PSD cere demisia ministrului Deca, dacă nu îi redă secretarului de stat Lixandru atribuțiile retrase. Vasile Dîncu: Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului / Retragerea atribuțiilor lui Lixandru – “abuz de putere” și “act autoritarist și totalitar”

Retragerea atribuțiilor lui Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, “pentru delict de opinie este un act autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam…
Vezi articolul