Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei vor ajunge la beneficiari în prima jumătate a lunii decembrie, încărcate – surse

118.753 de vizualizări
Tichete educaționale 2024
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
Tichetele educaționale cu care se pot cumpăra rechizite și haine pentru elevi vor ajunge la cei peste 410 mii de beneficiari în prima parte a lunii decembrie, potrivit surselor Edupedu.ro. Ordonanța de urgență nr.83/2023 menționează că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu prevede și un calendar. Aceleași surse mai spun că vor fi livrate deja încărcate cardurile. Amintim, tichetele educaționale, acordate prin Ministerul Fondurilor Europene sunt menite să ajute elevii defavorizați să înceapă anul școlar, iar la finalul lunii decembrie se termină al doilea modul de școală.

Toate tichetele educaționale vor ajunge la cei peste 400 de mii de părinți și beneficiari până la mijlocul lunii decembrie – în prima parte a lunii – spun surse Edupedu.ro. Potrivit acestora, cardurile ar urma să fie livrate deja încărcate.

Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial. Urmează ca lista cu beneficiarii finali să ajungă la Ministerul Fondurilor Europene.

Ordonanța de urgență nr. 83/2023 prevede mai mulți pași până la emiterea și distribuirea cardurilor educaționale.

  • Școlile trebuie să introducă datele din cererile depuse de părinți în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (S.I.I.I.R), în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor”. Asta ar însemna până în data de 1 decembrie, potrivit calculelor Edupedu.ro.
  • Listele cu destinatarii finali vor fi realizate folosind “aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale”, menționează Ordonanța de urgență.

De precizat, aplicația este la data de 30 octombrie, “în stadiul de proiectare-dezvoltare-testare”, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale, la solicitarea Edupedu.ro.

Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice speciale, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, potrivit OUG nr. 83/2023.

Cine primește tichetele educaționale

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădinițã și înainte sã împlinească vârsta de 3 ani, dacã spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
-venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei
;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

OFICIAL Modelul de cerere pentru acordarea tichetelor educaționale de 500 de lei, în 2023, aprobat prin Ordin de ministru

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Informații de context

La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu este precizat însă și când vor primi aceste carduri cei peste 410 mii de beneficiari. Ordonanța de urgență nr.83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.

Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.

Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.

În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.

Și anul trecut, când cei 500 de lei pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor se acordau în două tranșe, ministerul a întârziat aproape un an școlar cu emiterea cardurilor și încărcarea lor. Abia în luna mai au primit toți beneficiarii restul banilor, cu o lună înainte de vacanța de vară. Ministrul Fondurilor Europene de atunci, Marcel Boloș inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei.

Citește și:
Ministerul Fondurilor Europene anunță la finalul primului modul de școală cum vor arăta noile carduri pentru tichete educaționale, în valoare de 500 de lei, cu care cei peste 410 mii de elevi ar fi trebuit să poată cumpăra rechizite la începutul anului școlar
Toți beneficiarii tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei vor primi carduri noi – precizează Ministerul Fondurilor Europene / Nu se știe când vor fi livrate, pentru că licitația pentru carduri a fost lansată abia vineri, după ce Guvernul a extins termenul până la care părinții pot depune cererile
OFICIAL Părinții pot depune cererile pentru tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru rechizite până în data de 26 noiembrie
Părinții pot depune cererile pentru tichetele educaționale de 500 de lei până pe 26 noiembrie, după ce termenul a fost prelungit, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului

Toți beneficiarii tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei vor primi carduri noi – precizează Ministerul Fondurilor Europene / Nu se știe când vor fi livrate, pentru că licitația pentru carduri a fost lansată abia vineri, după ce Guvernul a extins termenul până la care părinții pot depune cererile

OFICIAL Modelul de cerere pentru acordarea tichetelor educaționale de 500 de lei, în 2023, aprobat prin Ordin de ministru / Cererile se depun până pe 26 noiembrie

30 comments
  1. Bună ziua când vine a doua tranșă de carduri educationale???? Este deja aprilie prima tranșă a fost dată în noiembrie??

  2. Buna ziua! As dori sa stiu si eu care este varsta maxima pentru elevii de gimnaziu ce pot beneficia de cei 500 lei? Fiul meu este in clasa a VIII-a si anul acesta implineste 16 ani, iar cei de la scoala mi-au zis ca in sistem apare mesajul : VARSTA INVALIDA.

  3. buna ziua,ám primit cardul e activ doar suma este 0.00ron,unde ma pot interesa de ce nu a fost incarcat?dupa cum am inteles au dat cardurile deja incarcate .

  4. Cind va intra în a doua tranșă ca acum nea refuzat a spus că sa greșit tatal FIND Decedat iar la școală sa inteles ca am fi despărțiți

  5. de ce la copilul meu nu i sa trimis cardul de rechizite că mil cresc singur alți au luat cu părinți plecați în afara și eu că mă chinui in rom nu li latrimis

  6. la noi la Rm Vâlcea nu sau dat cardurile nici acum pe data de 4 ianuarie 2024 când le da când se termină anul școlar?

  7. Era vorba că până la mijlocul lui decembrie copii o să aibă bani ,dar pauza nimic ore cât timp le mai trebuie la guvernanți sa se trezească,chiar as vrea săi ajungă Dumnezeu să aștepte și ei cardul acelea de 500 de lei cum așteaptă copii fără posibilități ,Că la noi la nimeni rușine rușine !

  8. De ce nu ne dați cardurile la început de școală nu acuma că vin sărbătorile nu atunci când până Paști mai așteptăm alea cailor poate

  9. buna ziua. când se livrează acele carduri de 500 de lei și dacă sunt direct încărcate? com. Viștea de jos jud. Brașov

  10. Bună seara, as vrea să știu cecse înțelege prin copiii defavorizați,și care sunt aceștia, copii care se afla în plasament sunt copii defavorizați? la acesti copii nu se poate lua în considerare veniturile familiei ptr aceștia copiii, eu lucrez ptr acești copii,plasamentul nu ar trebui sa se ia în considerare, acești bani sunt destinați ptr haine, mâncare și altele care sunt ptr bunăstarea acestor copii,eu înțeleg sa fie calculat toate veniturile dacă ar fi fost ptr copii biologici,dar nu ptr copii aflați în plasament, as vrea ca aceasta lege sa isi revizuiască un pic articolele,pentru ca acești copii sa primească acest tichet educational de 500 lei,mulțumesc.

    1. Sa nu uitam ca copiii aflati in plasament primesc alocatie de stat,alocatie de plasament,indemnizatie de sprijin ,toate insumate ajung la aproape 2000 lei,practic un salariu minim pe economie ,pt care salariatii merg la servici prin frig,ploi,stau la program si de multe ori si in plus ca sa si mentina locul de munca.Dvs pe langa acesti bani,daca sunteti si asistent maternal aveti si salariu si bani de consumabile pt igiena.In ce priveste plasamentul ,DGASPC urile solicita garantii morale si materiale familiei respective pt a putea institui masura.Daca ati facut demersurile respective si ati acceptat ,se pare ca v a convenit din punct de vedere financiar.Copiilor biologici nu li se ofera astfel de beneficii.In plus dvs ati sustinut ca acei bani sunt pt bunastarea si intretinerea copiilor respectivi.De acord insa sumele de bani le primiti si administrati dvs,iar copiii respectivi traiesc ,convietuiesc si gospodaresc impreuna cu dvs,adica pe durata plasamentului fac parte din familie,iar sumele respective reprezinta venituri ale familiei.Nu poate sa revizuiasca legea pt copiii aflati in protectie speciala,intrucat statul consuma multi bani cu acestia ,fata de cei aflati in familia naturala.Si inca ceva, sunt parinti aflati la munca in afara,lasa copiii cu bunicii, se instuie masura de protectie fiind lipsiti de grija parinteasca ,primesc prestatiile de plasament,insa parintii trimit si ei bani pt cresterea lor.

      1. aveți mare dreptate noi care avem copii biologici abia iau 500 lei alocație amândoi asta înseamnă că mai puțin de 250 lei iau alocația copii biologici un singur copil comparativ cu un copil adoptat iau până în 900 sau 900 și ceva de lei pentru un copil plus multe alte beneficii

    2. in primul rând un copil biologic are alocația nici 250 lei pe lună în timp ce un copil adoptat are alocația peste 900 lei deci despre ce vorbim?! cum adică dacă era pentru copii biologici să se ia tot în considerare în timp ce pentru copii adoptați să aibă tot pi un copil adoptat are alocația de 3 sau de4 ori mai mare de cât un copil biologic despre ce vorbim doamnă? copii defavorizați înseamnă copii al căror familii nu depășesc venitul net pe luna anterioară sau liniile date de ei de venituri date de ei ex dacă nu depășesc venitul de 1500 lei lunar asta e familii defavorizați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu: Clasa pregătitoare devine Clasa I și se propune o Evaluare Națională la clasa a III-a și alta la clasa a VII-a. Clasa a IX-a trece la gimnaziu

Structura sistemului de învățământ va fi modificată, potrivit propunerii făcute vineri de ministrul Educației Ecaterina Andronescu. Prima schimbare va fi redenumirea clasei pregătitoare. Aceasta se va numi ”clasa întâi”. ”Clasa…
Vezi articolul