Autoritățile statului blochează de mai bine de o lună tichetele educaționale pentru cei mai vulnerabili copii. Voucherele educaționale prevăzute de OUG 83/2023 ar fi trebuit să ajungă la peste 400 de mii de familii din România, iar părinții acelor copii ar fi trebuit să poată deja să cumpere rechizite sau bunuri și servicii educaționale cu cei 500 de lei primiți din fonduri europene. Programul este, însă, blocat și nicio instituție nu comunică transparent unde este blocajul sau ce și cine ar putea duce la deblocarea banilor pentru copii.
UPDATE 23 decembrie: Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi gata de livrare, după Crăciun / Lista beneficiarilor, blocată de o lună, a fost trimisă de STS Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar tichetele urmează să fie trimise la școli, aflate în plină vacanță de iarnă
Știrea inițială: Într-un răspuns oferit la solicitarea Edupedu.ro, Serviciul de Telecomunicații Speciale, cel care ar trebui să livreze Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene listele cu beneficiarii finali, susține că listele respective nu au fost livrate pentru că „nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele consistente necesare verificării eligibilității cererilor”.
Asta după ce Edupedu.ro a scris că tichetele educaționale de 500 de lei nu vor ajunge la familii nici de Crăciun, după ce Ministerul Educației ar fi blocat listele cu beneficiarii. În replică, Ministerul Educației a precizat că nu el blochează listele, ci baza de date ar fi fost pusă la dispoziția STS conform prevederilor legale, încă din 9 noiembrie.
Concret, părinții au depus cereri la școală la începutul acestui an școlar, pentru a primi aceste tichete de 500 de lei. Pentru a nu fi puși din nou părinții pe drumuri la ANAF și la primărie, cum s-a întâmplat anul trecut, ordonanța de urgență 83/2023 prevedea un mecanism de verificare a veniturilor de către școli, printr-o aplicație numită PatrimVen, a celor de la Ministerul Finanțelor. Mai departe, Ministerul Educației ar fi trebuit să pună la dispoziția STS bazele de date cu elevii și părinții, disponibile în SIIIR, lucru de care susține că s-a achitat din 9 noiembrie, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro.
În răspunsul STS nu se precizează exact cine sunt instituțiile care ar fi trebuit să ofere aceste „date consistente necesare verificării eligibilității cererilor”. Dar Edupedu.ro a revenit cu solicitare la STS să precizeze exact cine sunt aceste instituții, iar răspunsul STS a fost publicat aici.
Redăm întrebările adresate și răspunsul primit de la Serviciul de Telecomunicații Speciale:
1. Care au fost atributiile STS potrivit OUG 83/2023 si la ce date Serviciul a îndeplinit cerințele legale prevăzute in acest act normativ?
2. In ce data a furnizat baza de date cu elevii Ministerul Educatiei?
3. Câți beneficiari contine lista generata de aplicatia STS in acest program si ce se intampla cu aceasta lista, pentru ca din informatiile noastre ea nu ar fi ajuns nici acum la MIPE (Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene)?
4. Care sunt chestiunile identificate de STS care au ingreunat procedurile si au dus la intarzierea acestor liste?
STS: „Ca urmare a solicitării dumneavoastră din 20 decembrie 2023 vă comunicăm că, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) dezvoltă aplicația necesară întocmirii listelor cu destinatarii finali ai tichetelor sociale pentru sprijin educațional 2023-2027 și asigură administrarea tehnică a acesteia.
Aplicația a fost dezvoltată în conformitate cu prevederile legale și cu cerințele administratorului operațional, în termenul prevăzut de lege, a fost testată și este operațională din luna octombrie, în limita serviciilor de validare furnizate de celelalte instituții implicate. Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele consistente necesare verificării eligibilității cererilor.
Echipa de dezvoltare a STS a depus toate eforturile necesare pentru a acorda sprijinul tehnic necesar instituțiilor cu atribuții în centralizarea, analiza și prelucrarea datelor, astfel încât listele să fie generate în termenele legale”.
Cum ar trebui să funcționeze aplicația făcută de STS
Cum va funcționa aplicația
“Din punct de vedere tehnic, platforma va fi interconectată prin canale securizate cu servicii și baze de date aparținând Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Direcției Generale de Evidența Persoanelor (DGEP), Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și Ministerului Educației.
Din punct de vedere operațional, aplicația va prelua automat CNP-urile introduse în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) și va realiza validarea acestora în evidențele DGEP și IGI. Ulterior, vor fi interogate bazele de date disponibile la ANAF pentru obținerea mediei veniturilor pe membru de familie și pentru a stabili încadrarea în pragurile prevăzute de lege.
Validările prin intermediul aplicației STS vor fi efectuate în mod automatizat și având flux 100% digital, pe măsură ce unitățile de învățământ vor introduce cererile în SIIIR”, potrivit unui răspuns dat de STS în 30 octombrie la solicitarea Edupedu.ro, precizând atunci că „aplicația va fi operaționalizată în conformitate cu prevederile legislative în vigoare și cu cerințele stabilite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”.
Cine primește tichetele educaționale
Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă. Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial.
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
- venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.
Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.
Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.
Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.
Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Informații de context
Tichetele în valoare de 500 de lei se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene ale OUG nr. 83/2023.
La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu era precizat însă și când vor primi aceste carduri cei peste 410 mii de beneficiari. Ordonanța de urgență nr. 83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.
Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.
Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.
În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.
Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.
Și anul trecut, când cei 500 de lei pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor se acordau în două tranșe, ministerul a întârziat aproape un an școlar cu emiterea cardurilor și încărcarea lor. Abia în luna mai au primit toți beneficiarii restul banilor, cu o lună înainte de vacanța de vară. Ministrul Fondurilor Europene de atunci, Marcel Boloș inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei.