UPDATE Tichetele educaționale de 500 de lei, care ar fi trebuit să ajungă la peste 400.000 de familii luna aceasta, au fost deblocate, după ce Serviciul de Telecomunicații Speciale susținea că: Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele

11.696 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Autoritățile statului blochează de mai bine de o lună tichetele educaționale pentru cei mai vulnerabili copii. Voucherele educaționale prevăzute de OUG 83/2023 ar fi trebuit să ajungă la peste 400 de mii de familii din România, iar părinții acelor copii ar fi trebuit să poată deja să cumpere rechizite sau bunuri și servicii educaționale cu cei 500 de lei primiți din fonduri europene. Programul este, însă, blocat și nicio instituție nu comunică transparent unde este blocajul sau ce și cine ar putea duce la deblocarea banilor pentru copii.

UPDATE 23 decembrie: Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi gata de livrare, după Crăciun / Lista beneficiarilor, blocată de o lună, a fost trimisă de STS Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar tichetele urmează să fie trimise la școli, aflate în plină vacanță de iarnă

Știrea inițială: Într-un răspuns oferit la solicitarea Edupedu.ro, Serviciul de Telecomunicații Speciale, cel care ar trebui să livreze Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene listele cu beneficiarii finali, susține că listele respective nu au fost livrate pentru că „nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele consistente necesare verificării eligibilității cererilor”.

Asta după ce Edupedu.ro a scris că tichetele educaționale de 500 de lei nu vor ajunge la familii nici de Crăciun, după ce Ministerul Educației ar fi blocat listele cu beneficiarii. În replică, Ministerul Educației a precizat că nu el blochează listele, ci baza de date ar fi fost pusă la dispoziția STS conform prevederilor legale, încă din 9 noiembrie.

Concret, părinții au depus cereri la școală la începutul acestui an școlar, pentru a primi aceste tichete de 500 de lei. Pentru a nu fi puși din nou părinții pe drumuri la ANAF și la primărie, cum s-a întâmplat anul trecut, ordonanța de urgență 83/2023 prevedea un mecanism de verificare a veniturilor de către școli, printr-o aplicație numită PatrimVen, a celor de la Ministerul Finanțelor. Mai departe, Ministerul Educației ar fi trebuit să pună la dispoziția STS bazele de date cu elevii și părinții, disponibile în SIIIR, lucru de care susține că s-a achitat din 9 noiembrie, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro.

În răspunsul STS nu se precizează exact cine sunt instituțiile care ar fi trebuit să ofere aceste „date consistente necesare verificării eligibilității cererilor”. Dar Edupedu.ro a revenit cu solicitare la STS să precizeze exact cine sunt aceste instituții, iar răspunsul STS a fost publicat aici.

Redăm întrebările adresate și răspunsul primit de la Serviciul de Telecomunicații Speciale:

1. Care au fost atributiile STS potrivit OUG 83/2023 si la ce date Serviciul a îndeplinit cerințele legale prevăzute in acest act normativ? 

2. In ce data a furnizat baza de date cu elevii Ministerul Educatiei? 

3. Câți beneficiari contine lista generata de aplicatia STS in acest program si ce se intampla cu aceasta lista, pentru ca din informatiile noastre ea nu ar fi ajuns nici acum la MIPE (Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene)?  

4. Care sunt chestiunile identificate de STS care au ingreunat procedurile si au dus la intarzierea acestor liste?

STS: „Ca urmare a solicitării dumneavoastră din 20 decembrie 2023 vă comunicăm că, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) dezvoltă aplicația necesară întocmirii listelor cu destinatarii finali ai tichetelor sociale pentru sprijin educațional 2023-2027 și asigură administrarea tehnică a acesteia. 

Aplicația a fost dezvoltată în conformitate cu prevederile legale și cu cerințele administratorului operațional, în termenul prevăzut de lege, a fost testată și este operațională din luna octombrie, în limita serviciilor de validare furnizate de celelalte instituții implicate. Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele consistente necesare verificării eligibilității cererilor.

Echipa de dezvoltare a STS a depus toate eforturile necesare pentru a acorda sprijinul tehnic necesar instituțiilor cu atribuții în centralizarea, analiza și prelucrarea datelor, astfel încât listele să fie generate în termenele legale”.

Cum ar trebui să funcționeze aplicația făcută de STS

Cum va funcționa aplicația

“Din punct de vedere tehnic, platforma va fi interconectată prin canale securizate cu servicii și baze de date aparținând Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Direcției Generale de Evidența Persoanelor (DGEP), Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și Ministerului Educației.

Din punct de vedere operațional, aplicația va prelua automat CNP-urile introduse în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) și va realiza validarea acestora în evidențele DGEP și IGI. Ulterior, vor fi interogate bazele de date disponibile la ANAF pentru obținerea mediei veniturilor pe membru de familie și pentru a stabili încadrarea în pragurile prevăzute de lege.

Validările prin intermediul aplicației STS vor fi efectuate în mod automatizat și având flux 100% digital, pe măsură ce unitățile de învățământ vor introduce cererile în SIIIR”, potrivit unui răspuns dat de STS în 30 octombrie la solicitarea Edupedu.ro, precizând atunci că „aplicația va fi operaționalizată în conformitate cu prevederile legislative în vigoare și cu cerințele stabilite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”.

Cine primește tichetele educaționale

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă. Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial. 

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Informații de context

Tichetele în valoare de 500 de lei se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene ale OUG nr. 83/2023.

La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu era precizat însă și când vor primi aceste carduri cei peste 410 mii de beneficiari. Ordonanța de urgență nr. 83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.

Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.

Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.

În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.

Și anul trecut, când cei 500 de lei pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor se acordau în două tranșe, ministerul a întârziat aproape un an școlar cu emiterea cardurilor și încărcarea lor. Abia în luna mai au primit toți beneficiarii restul banilor, cu o lună înainte de vacanța de vară. Ministrul Fondurilor Europene de atunci, Marcel Boloș inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei.


9 comments
  1. azi am fost la școală sa ridic cardul și surpriza nu este eligibile copilul cine e de vina aplicația care ați făcut o unde facem reclamație spuneți!

  2. Corupția,ticăloșia,impostura au îngenuncheat Romania.SIIIR și Edusal ,aplicații făcute pentru Ministerul educației, sunt făcute de firme incompetente care au câștigat licitațiile prin trafic de influență și parandarat ,nu prin calitate.Cand vrei sa lucrezi in ele se blochează nu au servere puternice ,nu fac conexiuni între informații,nu salvează corect datele…….etc.Nimeni de la minister și inspectorate nu spune despre asta,toți sunt angajați politic și sunt doar slugile perfecte,care nu deranjează.

  3. nu va gândiți că poate unii copii depind de aceste carduri pt a-și lua câte ceva pt iarna .bine că pensiile nu ați uitat sa le măriți și așa și alocația e de ras

  4. Situația este clar și complet prezentata în răspunsul STS. Interpretarea acestuia este următoarea:

    Aplicația este gata, implementează interoperabilitate cu alte „baze de date aparținând Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Direcției Generale de Evidența Persoanelor (DGEP), Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și Ministerului Educației.”

    Prin aceasta interoperabilitate au fost verificate datele puse la dispozitie de Ministerul Educației. Concluzia a fost ca acestea nu sunt „consistente”. Stop joc!

    Probabil secretariatele școlilor vor trebui să-și refacă lucrarea. Asta dacă nu se hotărăște cineva, cu acestă ocazie, să rupă pisica și să oprească obiceiul școlilor de a favoriza ilegal elevii – prin ne-comunicarea absențelor și altele.

    1. Secretariatul școlii nu trebuia decât să:

      1. înregistreze cererea membrului familiei/reprezentantului legal al elevului/elevilor care solicită acest ajutor financiar
      2. să marcheze în SIIIR cine sunt solicitanții

      Stop Joc. Nu mai sunt alte date. Asta e tot ce au cerut, că cică se descurcă STS, pentru că statul are sisteme integrate și știe tot despre finanțele fiecărei familii. Nu au existat dosare, declarații sau alte hârțoage. Doar o cerere (una singură, cu toți copiii familiei respective pentru care se solicitau tichetele). Secretariatele nu aveau ce ”rata”. Tichetele nu sunt condiționate de NIMIC – de absențe, medii, etc.

      Deci STS nu avea nevoie decât să intre în sistemul lor minunat, aplicația miraculoasă (puteau să-l întrebe pe IonGPT dacă nu se descurcau), să scoată datele legate de venituri pentru aparținătorii elevilor respectivi, despre care ar avea toate datele la dispoziție prin PatrimVen, și să genereze listele cu beneficiari.

      Simplu nu? Ce i-a oprit să o facă, timp de 2 luni?

      Iar acum, că n-au fost capabili să se descurce cu PatrimVen-ul lor extraordinar, amintiți-vă că secretariatele fiecărei școli în parte trebuia să intre în aplicația respectivă pentru fiecare elev solicitant de bursă socială cu condiție de venit și să ”ghicească” toate datele necesare pentru calcularea veniturilor familiei, să vadă dacă se încadrează sau nu, iar asta într-un timp mai scurt decât a avut STS la dispoziție, pentru mai mulți elevi (intrau și cei de la liceu).

      Deci cine e de vină aici?

      Doar de curiozitate – până ieri ”datele erau insuficiente”, dar azi, brusc, fără să mai ceară nimic școlilor (n-au cerut nimic, pentru că nici nu mai aveau ce să ceară) dintr-o dată AU toate datele necesare ca să dea drumul listelor de beneficiari. Pe cine iau de proști? Nu sunt bani, aia e singura scuză, au tras de timp cât de mult posibil până la un nou împrumut sau șmecherie cu fondurile de rezervă, ca să mai bifeze o ”acțiune” în sprijinul familiei, că vine 2024…

  5. guvernul romin nu se mai gândesc la copii atita timp cit au pensi speciale și salari ce au nevoie copii de haine măcar aveți idee cit costa sa îmbraci un singur copil pentru serbare au nevoie de anumite costume și cel mai ieftin pleacă de la 150 lei plus încălțăminte care și acea cea mai ieftina este 350 lei o pereche de cizme și o greaca 250 lei nu va gândiți k și asa erau putini ați mai și oprit ba sistemul ba nu s-a transmis de la scoala listele pentru copii exista scuze dar la voi cu pensi și salari nu se mai opresc nici o data sau sa fie devina sistemul nu va este rușine nesimțiți ce sunteți nu va pasa de copii după ce k au alocatia de tot rasul în Germania o alocație este de 9 milioane ce la noi este de tot rasul bătaie de joc sa va dea Dumnezeu parte de bataiea de joc pe care o faceți voi copiilor eu am patru copii și tot nu ma descurc cu o pensie de handicap de gradul 2 plus k eu nu pot sa i-mi iau serviciul cine se ocupa de creșterea și educația lor

    1. Ai facut copii sa ti-i imbrace statul? De ce ai facut 4 daca nu ai sot sa te sprijine si ai handicap? Nu stiai ca n-ai sa poti munci? Si stai linistita …la sfarsitul lunii, cand vei trage linie, vei avea castigati de la stat mai multi bani decat o mama vaduva singura cu 4 copii care are serviciu. Si imi asum ce spun. Copiii se fac din dragoste, dar cu cap(ala de sus). Si nu ca sa ti-i creasca statul. Cand tu esti semianalfabeta, cu handicap, asadar, fara perspectiva unui loc de munca ce ar putea sa-ti asigure un trai decent tie si copiilor tai, atunci nu faci PATRU. Indiferent cu cine. Te opresti la maximum doi, ca sunt cabinete de planning familial cu pastile gratuite. Punct.

      1. Statul plânge că n-avem destui copii, că scade natalitatea și că în România în 2050 vom rămâne 10 milioane, majoritatea bătrâni.

        O familie oarecare: face 4 copii, să aibă statul liniște noaptea.

        Alți români: De ce l-ai făcut, bă, pentru alocație?

        Cum era aia cu românii din butoiul cu smoală din iad care-i trag de picioare înapoi pe cei care vor să iasă din butoi? Ăștia suntem.

        **Alte state: sprijin pentru familie, sprijin pentru copii, infrastructură necesară, creșe, grădinițe, școli destule, masă pentru elevi în fiecare școală, internat unde e nevoie, plasă socială pentru familiile fără multe posibilități materiale.

        Numai la noi, nu, nu oferim nimic, dă-ne tu, române, tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Firea și Pandele au intrat în clasă cu copiii lor, deși este interzis accesul părinților în școli din cauza pandemiei / Firea: Toți părinții și copiii au acces în grupuri de 5 pentru a prelua manuale. Am dat măștile jos 30 de secunde pentru o fotografie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și soțul ei, Florentin Pandele, primarul din Voluntari, au intrat în clasă cu copiii lor luni, unde s-au și fotografiat fără a purta măști,…
Vezi articolul

Învățământul este gratuit. Un inspectorat școlar face apel la profesori să nu mai solicite rechizite suplimentare / Președintele Federației părinților a publicat o listă cu cerințele unei grădinițe din București

Educatoarele și cadrele didactice care predau elevilor din învățământul primar sunt rugate să nu mai solicite rechizite suplimentare pentru desfășurarea lecțiilor, „având în vedere sesizările mass-mediei locale”, potrivit unei informări…
Vezi articolul