Tichete valorice pentru plata after-school, în cazul copiilor de grădiniță și școală primară, decontate de stat – lege adoptată de Senat

6.646 de vizualizări
Programul Școala după școală
Foto: Pexels.com
Ministerul Educaţiei va putea să emită tichete valorice pentru plata serviciilor after-school, în cazul preşcolarilor şi al elevilor de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, conform unui proiect de lege adoptat luni de Senat, relatează HotNews.ro. Legea, inițiată de parlamentari liberali, merge la promulgare.

Potrivit sursei citate, tichetul valoric are scop exclusiv educaţional, este netransferabil, se acordă la cererea părintelui, iar serviciul este decontat de școli.

Valoarea tichetului este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă (ISR) şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. Potrivit expunerii de motive, tichetul “reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor”.

Schimbarea legislativă, inițiată în 2019 și adoptată tacit de deputați și votată luni de Senat  (camera decizională), intră în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021, după ce va fi promulgată.

Proiectul de lege, inițiat de un grup de parlamentari liberali, poate fi consultat aici. El prevede, între altele:

  • Statul finanţează programul “Şcoala după şcoală” pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a (…) prin tichete educaţionale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul “Şcoala după şcoală”.
  • Persoanele îndreptăţite optează pentru aceste tichete educaţionale în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală sau la grădiniţă pentru noul an şcolar.
  • Tichetele educaţionale sunt bonuri de valoare destinate exclusiv acoperirii parţiale sau integrale a costurilor aferente programului “Şcoala după şcoală” și nu sunt transferabile altor persoane.
  • Finanţarea acordării tichetelor educaţionale se face din bugetul de stat. Achiziţia tichetelor educaţionale se realizează de către inspectoratele şcolare, în urma centralizării cererilor depuse de către persoanele îndreptăţite potrivit prezentei legi şi se distribuie către unităţile de învăţământ la care sunt înscriși copiii.
  • Decontarea tichetelor educaţionale se face de către organizatorul programului “Şcoală după şcoală”.

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucian Ciolan, prorector al Universității din București: Avem nevoie de o politică educațională cap – coadă privind formarea și dezvoltarea profesională a profesorilor din România de la momentul T0 până la finalul carierei

Lucian Ciolan, prorector al Universității din București și președinte al Asociației Române de Cercetare în Educație (ARCE), atrage atenția că rezultatele studiilor PISA trebuie să ajute la implementarea unor politici…
Vezi articolul

DOCUMENT Granturi de câte 8 milioane de euro pentru universități ca să construiască noi spații de cazare, de cantină, de recreere și lectură. Condiție: cel puțin 40% din aceste locuri vor fi rezervate studenților din medii defavorizate

Universitățile pot obține granturi de câte 8 milioane de euro pentru construcția de noi spații de cazare, de cantină, de recreere și lectură din campusurile universitare, conform unui apel al Ministerului Educației.…
Vezi articolul

Rezultatele PISA 2022 vor fi publicate marți, pe 5 decembrie. Accentul este pus anul acesta pe Matematică, după ce la PISA 2018 România a fost ultima în Uniunea Europeană la acest domeniu

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) va publica marți, 5 decembrie, rezultatele PISA 2022, cel mai recent val al evaluărilor internaționale standardizate ale competențelor de bază acumulate de elevi,…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății nu a fost de acord cu propunerea ca școlile să se funcționeze cu prezență fizică fără condiția vaccinării a 60% din personal, acolo unde incidența e sub 3 la mie. Cîmpeanu: Nu putem decât să respectăm decizia

Ministerul Sănătății “nu a putut fi de acord, din motive epidemiologice”, cu propunerea Ministerului Educației ca, în localitățile unde rata de incidență nu depășește 3 la mie, școala să se…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor: Proiectul de HG privind decontarea cheltuielilor de transport privează elevii de drepturi și discriminează / Nu prevede sancțiuni în cazul în care operatorii nu respectă obligațiile

O propunere de hotărâre de guvern privind decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi ridică o serie de probleme, susține Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat transmis EduPedu.ro. Organizația arată că…
Vezi articolul