Lista documentelor pe care școlile trebuie să le posteze pe site, în privința tichetelor educaționale de 500 de lei, a fost publicată de Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Amintim că părinții pot depune cererile pentru tichetele educaționale în valoare de 500 de lei până în data de 26 noiembrie.
Potrivit ISJ Buzău, unitățile de învăţământ care implementează măsurile de acordare de tichete sociale de 500 de lei pentru elevii dezavantajați trebuie să posteze pe site-ul şcolii următoarele documente:
„1. Ordonanța de Urgență nr. 83 din data de 12 octombrie 2023, actualizată prin OUG nr. 87 din data de 20 octombrie 2023;
2 Modelul de cerere aprobat prin OM nr.3946/17.10.2023 emis de Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene și postat pe site-ul ISJ Buzău la data de 23.10.2023, format pdf. și editabil;
3. Adresa școlii de informare a reprezentantului legal sau a reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, dupa caz, cu privire la condițiile de eligibilitate prevăzute de Ordonanța de urgență în vederea accesării sprijinului educațional nr. 83/2023, actualizată prin Ordonanța de urgență nr. 87/2023 și adresa M.E. nr. 207/S1/18.10.2023;” (documentele de mai sus pot fi descărcate mai jos)
Model de cerere pentru părinți
Adresa Ministerului Educației
- La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii.
Inițial, termenul pentru cererile părinților prevăzut în ordonanța de urgență nr. 83 din 2023 era 26 octombrie. Ulterior, termenul a fost prelungit până pe 26 noiembrie. Modificarea a apărut în Monitorul Oficial, în data de 20 octombrie, dar în altă ordonanță de urgență, în cea privind modificarea și completarea OUG nr. 58/2023 privind acordarea primelor de carieră didactică și profesională.
Adresa Inspectoratului Școlar Județean Buzău:
Cine poate să beneficieze de cei 500 de lei
În adresa Ministerului Educației se arată că, conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
„a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
- venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.”
Informații de context
Vineri, pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.
Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.
În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.
Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.
Și anul trecut, când cei 500 de lei pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor se acordau în două tranșe, ministerul a întârziat aproape un an școlar cu emiterea cardurilor și încărcarea lor. Abia în luna mai au primit toți beneficiarii restul banilor, cu o lună înainte de vacanța de vară. Ministrul Fondurilor Europene de atunci, Marcel Boloș inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei.
Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Când vor fi ancarcate cardurile un Nr contact sa stim
bun…în modulul 1 ne am jucat de a bursele, schema de violenta și bullyingul….modulul 2 incepe cu tichete de 500…clar școală nu se mai cere…
la Bac le va da așa:
Dosarul de bursă conține:
a) declarație tata
b) declarație mama
c) nici a, nici b)
vor corecta profesorii care și au cheltuit cardul cu prima didactica…
Cine are indemnizatia de somaj, pensie, alte venituri ce nu apare la ANAF, cum se verifica responsabilul de la scoala? (la rechizite pentru elevi intra toate veniturile din luna iulie).
Elevii aflati in plasament au dreptul la tichete educationale?
Bun am înțeles cum a stat treaba cu tichetele de 500…. Dar toată lumea întreabă când se vor da și treaba neplăcută este că nimeni nu știe… Întrebarea ar fi :când se vor încarcă acestea? Vă mulțumesc!