Într-un răspuns pentru Edupedu.ro referitor la stabilirea venitului net pentru familiile cu copii la grădiniță care vor să beneficieze de carduri educaționale în valoare de 500 de lei, Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene (MIPE) precizează “un venit net lunar ajustat este de 700 de lei, inclusiv”. Totuși, nu este clar dacă la stabilirea venitului minim de incluziune se iau sau nu în considerare alocațiile pentru copii pentru că se face referire la două legi care se contrazic.
- Amintim, a fost extins până în data de 23 octombrie termenul până la care cererile pentru cardurile educaționale de 500 de lei, pentru anul școlar 2024-2025, se depun la secretariatul școlilor.
Tichete educaționale 2024
Părinții copiilor de grădiniță care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 pot primi tichetele educaționale din fonduri europene și în acest an școlar 2024-2025, însă pentru stabilirea pragului de venit pentru acordarea tichetelor trebuie corelate cel puțin 4 legi și ordonanțe de urgență, fiecare cu mai multe articole și alineate, ceea ce face aplicarea legii foarte dificilă.
De aceea, Edupedu.ro a solicitat Ministerului Proiectelor și Investițiilor Europene modul cum se calculează pragul în cazul venitului obținut de familiile cu copii la grădiniță care vor să primească cardurile educaționale acordate prin fonduri europene, conform OUG nr. 83/2023.
Pentru a se încadra în criterii, părinții sau reprezentanții legali ai preșcolarilor trebuie să aibă venitul net ajustat de până în 700 de lei, reiese din răspunsul transmis de MIPE într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro.
Ministerul face referire însă la două acte normative diferite care se contrazic în privința stabilirii acestui prag, mai exact dacă se iau sau nu în considerare alocațiile de stat ale copiilor, la pragul de 700 de lei.
Iată răspunsul integral al MIPE:
“Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu nr. G2024-55282/18.09.2024, vă comunicăm răspunsul structurii de specialitate din cadrul MIPE:
Art. 4 din OUG nr. 83/2023, privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, cu modificările și completările ulterioare, reglementează destinatarii finali ai S.N.S.E.D 2023 – 2027 ca fiind:
a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015, republicată;
b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;
c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.
Prevederile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, precum și cele ale Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, au fost abrogate odată cu intrarea în vigoare a Legii 196/2016 cu aplicabilitate din luna ianuarie 2024. Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei au fost înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI) conform Legii 196/2016 art. 9 alin. (3) lit. c “pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 700 de lei inclusiv”.
Menționăm că salariu minim brut pe țară este în valoare de 3700 lei.
Conform prevederilor art. 6 alin. (4) din OUG 83/2023, în vederea întocmirii listelor cu destinatarii finali se utilizează aplicaţia informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Așa cum este reglementat în alin.(9) al aceluiași articol, la stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, dintre categoriile de venituri prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, se iau în considerare veniturile care se află în evidenţa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în luna iulie a fiecărui an în care se acordă sprijinul”.
Astfel, nu este clar dacă la stabilirea venitului minim de incluziune se iau în considerare sau nu alocațiile copiilor.
Alin. 9 din articolul 6 al OUG nr. 83 face referire la art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 33/2001. Potrivit acestuia la stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare inclusiv alocații de stat pentru copii.
Însă, în legea nr. 196/2016, la care se mai raportează MIPE, la articolul 10 scrie că la stabilirea venitului minim de incluziune nu se iau în considerare alocațiile de stat pentru copii, în contradicție cu art. 3 din OUG nr. 33 prezentat mai sus și citat tot de MIPE în răspunsul cerut de Edupedu.ro.
Până când se pot depune cererile pentru a primi carduri anul școlar 2024-2025
Părinții care vor să primească cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru anul școlar în curs 2024-2025 mai pot depune cererile la secretariatele școlilor până în data de 23 octombrie, potrivit unei modificări făcută de Guvernul printr-o ordonanță de urgență (OUG) „trenuleț”.
Acte necesare: Documente justificative privind componența familiei (carte de identitate titular, carte de identitate soț sau soție, certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani; actele de identitate ale copiilor care au peste 14 ani dar nu mai mult de 18 ani).
Când se vor distribui cardurile și/ sau banii
Toți cei care doresc să primească ajutorul și se încadrează în criteriile prevăzute de OUG nr. 83 / 2023 trebuie să depună cerere, chiar și cei care au deja cardul de anul trecut pentru că situația financiară sau familială se poate schimba.
Cei care nu au carduri și vor fi declarați eligibili vor aștepta să se emită cardurile pe numele lor, iar cei care le au deja și sunt declarați eligibili vor primi cei 500 de lei pe cardurile de anul trecut.
Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sua cardurile. După depunerea cererilor până la data de 23 octombrie, procedura este una anevoioasă. Până în data de 1 noiembrie, Ministerul Educației transmite MIPE lista cu beneficiarii înscriși.
Apoi trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările. Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.
Ce prevede art. 6 din OUG nr. 83/2023:
(12) Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, prevăzute la alin. (10).
(13) Lista copiilor care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate în ceea ce privește venitul mediu net lunar pe membru de familie poate fi accesată de către beneficiar și de unitățile de învățământ, prin intermediul aplicației informatice prevăzute la alin. (4), în termen de 10 zile lucrătoare de la data procesării interogărilor prevăzute la alin. (8).
(14) Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune, iar rezultatul interogărilor prevăzute la alin. (8) este disponibil în termen de 10 zile lucrătoare de la data operării în aplicația informatică a fiecărei actualizări.
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
1 comment
Buna seara! Ce acte mi-ar trebui sa-mi fac si eu card la dvs de alimente si de energie electrica ? ca nu am niciun venit doar alocatia la 2 copiii minori de 11 ani si 5 ani cum asi putea sa-mi fac si eu sau unde trebui sa merg sa vorbesc sa-mi pot face si eu card?
Va multumesc anticipat.