Tichete educaționale 2024. A fost extins termenul pentru depunerea cererilor până în data de 23 octombrie / Banii pentru cardurile încărcate în anul școlar 2023-2024 pot fi cheltuiți înclusiv până în data de 31 decembrie 2024

28.365 de vizualizări
Foto: © Sarawut Nirothon | Dreamstime.com
Părinții care vor să primească cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru anul școlar în curs 2024-2025 mai pot depune cererile la secretariatele școlilor până în data de 23 octombrie, potrivit unei modificări făcută de Guvernul printr-o ordonanță de urgență (OUG) „trenuleț”. În același document apar alte modificări, cum ar fi termenul până la care mai pot fi cheltuiți banii de pe cardurile încărcate în anul școlar anterior, 2023-2024. Asta după ce Edupedu.ro a scris că au fost blocați ilegal banii de pe mii de carduri educaționale, în a doua săptămână de școală pentru că în OUG. nr 83/2023 nu era specificat clar până când pot fi folosiți banii.
  • Amintim, Guvernul a modificat pentru a cincea oară într-un an Legea Educației, de data aceasta în secret prin OUG “trenuleț”. Este vorba despre ordonanța de urgență nr. 112 din 23 septembrie 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 959 pe 25 septembrie.

Mai multe modificări au fost făcute în cazul OUG nr. 83/2023 privind acordarea tichetelor de 500 de lei din fonduri europene, prin ordonanța de urgență „trenuleț”, nr. 112/ 2024, adoptată săptămâna aceasta de Guvern.

A fost extins cu 20 de zile termenul până la care se pot depune cererile pentru a primi anul acesta cardul educațional: “Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate prevăzute la art. 4, depun la unitatea de învățământ cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 45 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari 2024—2027“.

Asta înseamnă că cererile pot fi depuse până în data de 23 octombrie, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro.

“Art. XV. — Prin derogare de la alin. (2) al art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate prevăzute la art. 4, depun la unitatea de învățământ cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 45 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari 2024—2027″.

Sursa: OUG. nr 112/ 2024

Termenul din OUG nr. 83 preciza 45 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027, adică data de 3 octombrie în acest an.

Sursa: OUG nr 83/2023
Baza de date transmisă MIPE până în data de 1 noiembrie 2024

Ministerului Educației trebuie să trimită până în data de 1 noiembrie 2024, baza de date cu cererile baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.”

“Art. XIII. — Alineatul (5) al articolului 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază
de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 928 din 13 octombrie 2023, cu modificările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) Pentru potențialii destinatari finali pentru care s-a solicitat măsura de sprijin prin cererea prevăzută la alin. (1), Ministerul Educației, prin instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea sa, asigură și transmite, printr-un canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, către aplicația informatică prevăzută la alin. (4), până la data de 1 noiembrie a anului pentru care se acordă sprijinul, baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.”

Sursa: OUG nr. 112/2024

În OUG nr. 83 / 2023 era trecut termenul de 30 de zile calendaristice pentru anii 2024-2027 de la data începerii școlii, ceea ce anul acesta școlar ar fi însemnat 2 octombrie.

Sursa: OUG nr. 83/2023
  • Amintim, potrivit surselor Edupedu.ro motivul pentru care elevii și copiii de grădiniță nu primesc niciodată tichetele înainte să înceapă școala, pentru a putea cumpăra rechizite și haine, este că Ministerul Educației care nu are o bază de date completă cu elevii înscriși la școală.
Sumele încărcate pe cardurile educaționale de anul școlar trecut 2023-2024, valabile până în 32 decembrie 2024

Potrivit modificării făcute în OUG nr. 112 din 23 septembrie 2024, sumele încărcate anul trecut pe carduri pot fi cheltuite până în data de 31 decembrie 2024.

“Art. XIV. — Sumele încărcate pe suport electronic pentru anul școlar 2023—2024, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2024 inclusiv.”

Sursa: OUG nr. 112/ 2024

Modificarea a apărut după ce Edupedu.ro a scris că în a doua săptămână de școală, mii de părinți au rămas fără bani pe carduri, au fost blocați pe motiv că ar fi expirat termenul până la care să îi folosească. Ministrul Fondurilor Europene, contactat de Edupedu.ro a spus că va da o circulară către emitenții cardurilor pentru a debloca sumele. A doua zi părinți ne-au scris că într-adevăr au primit înapoi sumele de bani.

Informații de context

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.  

Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut. Vezi aici condițiile sunt diferite pentru preșcolari, elevii din clasele primare și gimnaziu și model de cerere.

Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sau cardurile. După depunerea cererilor până în 23 octombrie, și trimiterea datelor până în 1 noiembrie către MIPE, procedura este una anevoioasă. Trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările.

Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.

Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, în 2023-2024, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.

Citește și:
Aproximativ 5 mii de elevi încă nu au primit tichetele educaționale de 500 de lei pentru rechizite, iar școala se termină vineri
Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi încărcate începând de vineri, 26 ianuarie, spune Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu

Banii retrași de pe cardurile educaționale pe motiv că „au expirat” au început să fie restituiți sâmbătă dimineață

BREAKING Legea educației Deca-Iohannis modificată prin ordonanță de urgență pentru a patra oară de Guvernul Ciolacu, de data aceasta în secret

2 comments
  1. Cu cât crește numărul celor care “muncesc” ca să dea tichete și să fie în slujba statului, cu atât o să crească și numărul celor care o să fie nevoiți să primească tichete …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În martie, 750 de școli cu risc crescut de abandon vor primi granturi de până la 200.000 euro prin programul ministerului educației, finanțat din PNRR / Cîmpeanu: “Școlile cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate vor semna primele contracte / Nu performanța e problema, ci echitatea în educație”

La dezbaterea de la Cotroceni, “Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, ministrul educației a răspuns unei întrebări despre ce va face ministerul educației ca și în mediul…
Vezi articolul

Iohannis: Educația economică sănătoasă – temeiul politicilor economice de calitate și a actului de guvernare / Pandemia și criza economică “ne-au prins nepregătiți”, ne-am “îndepărtat de obiective de țară strategice”

“Apreciez eforturile făcute, inclusiv preocuparea Legislativului de a avea o zi simbolică a educației financiare. Cred însă că este loc de mai mult și de mai bine în privința inițiativelor…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre salariile profesorilor: Din ultimele discuții cu sindicatele, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pe 2024, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare

Creșterea salarială convenită cu sindicatele ar fi de 20% pentru profesori și angajații din Învățământ, pentru anul 2024, confirmă Ligia Deca, ministra Educației. Întrebată la un eveniment al OCDE la…
Vezi articolul