Teza de doctorat a ministrului Bode: experții Universității Babeș-Bolyai sunt așteptați să se pronunțe săptămâna aceasta dacă demnitarul a plagiat sau nu, în urma unor verificări lansate deja – rectorul UBB Daniel David

1.532 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Mă aștept ca săptămâna aceasta să fie încheiată” o procedură prin care experții din cadrul Universității Babeș-Bolyai se vor pronunța dacă ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat sau nu în teza sa de doctorat, a spus luni, pentru Edupedu.ro, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, instituție în cadrul căreia demnitarul și-a desfășurat studiile doctorale. Potrivit rectorului, verificările au fost cerute de către coordonatorul de doctorat al lui Lucian Bode, Adrian Ivan, și se desfășoară printr-o procedură stabilită inițial pentru verificarea tezelor de doctorat mai vechi.
  • Declarațiile rectorului UBB vin în condițiile în care USR, partid de opoziție ai cărui membri au transcris în ultima perioadă teza de doctorat a ministrului Bode, a susținut luni că acesta a tradus și copiat cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia – mai multe aici.

Potrivit lui Daniel David, în cadrul UBB verificările au început săptămâna trecută, în urma unei solicitări a coordonatorului de doctorat, Adrian Ivan. “Aceasta fiind o situație problematică, de interes public, am cerut să fie tratată cu celeritate. Mă aștept ca săptămâna aceasta să fie încheiată” verificarea, termenul neputând fi unul de doar câteva zile, deoarece evaluările nu pot fi făcute așa rapid, “dar nici nu trebuie să fie o prelungire nerezonabilă, mai ales acum, când este  o situație de interes public”, a spus rectorul citat.

El a explicat că verificările sunt făcute conform procedurilor puse la punct în UBB în urma ordinului de acum un an al fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ca universitățile să verifice toate tezele de doctorat din perioada 1990-2016. De ce se aplică și în cazul tezei lui Lucian Bode, care e mai recentă (2018)? “Generalizăm procedura stabilită pentru perioada 1990-2016, așa încât să fie valabilă în orice situație sau când cineva solicită verificarea unei teze. Noi vom face aceste analize și pentru tezele apărute după 2016, dacă sunt astfel de solicitări”, a spus reprezentantul universității. 

  • El a rezumat i cum se desfășoară procedura: “Fiecare școală doctorală are o comisie de specialiști. Procesul pornește de la Institutul de Studii Doctorale, care face verificările de similitudine, după aceea teza se trimite la școala doctorală, unde sunt specialiștii, iar comisia de specialiști analizează raportul de similitudine și dă o decizie”.

Pe de altă parte, Comisia de Etică este cea care, în mod normal, are ca atribuții analiza și soluționarea plângerilor privind abaterile de la etica universitară și inclusiv strategia UBB de combatere a plagiatului spune că “În ceea ce privește plagiatul, Comisia de etică are competența de a investiga și sancționa această abatere de la etica cercetării”. Președintele comisiei de etică a UBB, Dacian Dragoș, a spus pentru Edupedu.ro că doar faza verificărilor inițiale nu implică această comisie. “Oricine poate să facă o sesizare referitoare la un plagiat, sesizare care poate să fie analizată de comisia de etică, indiferent că este rezultatul unei proceduri de verificare ca urmare a ordinului de ministru (privind verificarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016 – n. red.) sau ca urmare a verificărilor proprii ale cuiva”. 

  • Potrivit lui Dacian Dragoș, “chiar dacă nu e prevăzută în proceduri (aferente ordinului privind verificarea doctoratelor vechi – n.red.), comisia se poate pronunța. Ea are competență generală pe probleme de etică și poate analiza “imediat cum primește o sesizare – că este ca urmare a unei astfel de verificări (conform procedurilor interne – n. red.) sau ca urmare a unei altfel de verificări”. 

Procedurile menționate în prezent pe site-ul UBB, pentru verificarea tezelor din perioada 1990-2016:

“V. Verificarea anti-plagiat a tuturor tezelor de doctorat susținute la UBB în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016, identificarea tezelor care necesită o analiză aprofundată și elaborarea rezoluțiilor asociate acestora (începând din martie 2022)

  • În această etapă, se va avea mai întâi în vedere verificarea de către comisiile înființate la nivelul Școlilor doctorale, cu ajutorului unui soft anti-plagiat profesionist, a tuturor tezelor de doctorat susținute la UBB în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016. În a doua parte a acestei etape, se va avea în vedere analizarea detaliată, de către comisiile înființate la nivelul Școlilor doctorale, a acelor teze de doctorat care, în urma analizei prin sistemele de soft anti-plagiat, ridică suspiciuni. Comisiile de la nivelul Școlilor doctorale vor prezenta comisiei CSUD (n. red.: Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat) un raport detaliat cu privire la respectarea/nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate. Comisia constituită la nivelul CSUD va sintetiza informația primită de la Școlile doctorale, într-un raport detaliat cu privire la respectarea/nerespectarea eticii și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate, raport care va fi înaintat Ministerului de resort.”
Citește și:
USR susține că ministrul Lucian Bode a copiat de pe Wikipedia în teza de doctorat
Un fragment din teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode a fost transcris de mână de voluntari USR, pentru că lucrarea nu există în format fizic și nu poate fi consultată decât pe un calculator fără acces la internet, la Biblioteca Națională / Teza are 220 de pagini, iar bibliografia conține 40 de cărți care sunt în limba engleză, două în franceză, una în italiană
Emilia Șercan: Nu voi accepta să verific teza de doctorat transcrisă de membrii USR, în cazul ministrului Bode, e o acțiune politică / Dacă voi decide să verific teza lui dr. Bode o voi face de una singură
16 septembrie 2021 – OFICIAL Ordinul care prevede verificarea tezelor de doctorat de către universități a intrat în vigoare

3 comments
  1. Ce facem cu tezele de doctorat care nu sunt plagiate, dar care sunt foarte slabe ?
    A se compara o teza de doctorat la matematica cu una in stiinte politice ! Nu este deloc
    ECHITATE !!!

    1. Nu interesează pe nimeni cât de bună sau utilă e o teză … că dacă s-ar verifica asta, ar pica multe dintre capetele alea care caută acum, cu lumânarea, ghilimelele lipsă …

  2. In primul rand ar trebui sanctionati profii care au conduse doctoratele plagiatorilor. Ar mai trebui sanctionati si pentru ca au primit la doctorat niste nulitati stiintifice.
    Indivizii astia nu ar trebui sa mai conduca doctorate.

    Pentru a avea credibilitate verificarea nu trebuie facuta de universitatea unui suspect de plagiat. Treaba universitatii este sa previna plagiatul. Daca a dat-o in bara cu preventia de ce ar reusi acum sa identifice plagiatul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING PISA 2022 România – penultima în UE și pe locurile 45-48 din 81 de țări și teritorii din lume, la cele trei evaluări principale: matematică, științe, citire / Aproape de 3 ori mai puțini elevi de top și de 2 ori mai mulți elevi sub pragul alfabetismului funcțional, față de media OCDE

România nu a înregistrat niciun progres relevant, în cinci ani, față de celelalte țări participante la PISA 2022, evaluarea competențelor de bază a elevilor de 15 ani, organizată de Organizația…
Vezi articolul

Apelul lansat de Colegiul Franței, după rezultatele obținute de extrema dreaptă în primul tur al alegerilor parlamentare: Educația pentru o gândire critică, cultura și cunoașterea să rămână piloni esențiali ai democrației

Educația pentru o gândire critică, cultura și cunoașterea să rămână piloni esențiali ai democrației – acesta este apelul lansat de Colegiul Franței pe 1 iulie, după rezultatele obținute de extrema…
Vezi articolul

FOTO Clubul Copiilor Cireșarii din București, îngropat în bălării. Ministerul Educației declară că spațiul “va rămâne al copiilor”, după ce va îl va reabilita / Primarul Sectorului 1 dorea să preia administrarea bazei, acuzând că PSD că vrea să pună mâna pe ea

Clubul Copiilor Cireșarii din Sectorul 1 apare acoperit de bălării și în mare măsură abandonat, într-o serie de fotografii puse la dispoziția Edupedu.ro de Ministerul Educației, care administrează această bază…
Vezi articolul

Ministerul Finanțelor constată abia după un an că o prevedere introdusă prin ordonanță de urgență în Legea Educației, anul trecut, care vizează transportul elevilor, „este neclară astfel încât nu poate fi aplicată”

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale pentru 2023, în care apar și noi reguli pentru decontul transportului elevilor.…
Vezi articolul