Testele trimise în școli până acum ajung doar pentru săptămâna aceasta

6.064 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Cele 6,5 milioane de teste antigen rapide pe bază de salivă au ajuns în școli și au fost date elevilor, iar o parte din ele sunt destinate angajaților din unitățile de învățământ. Aceste teste sunt suficiente pentru testarea din această săptămână, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza numărului de elevi și de angajați din sistemul educațional.

În învățământ sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță, potrivit Ministerului Educației. Iar numărul total de „persoane încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar” este de 292.872, potrivit aceleiași instituții. Împreună înseamnă 3.211.147 de persoane.

Două teste pe săptămână pentru aceste persoane înseamnă că pentru săptămâna 6-10 decembrie este nevoie de 6.422.294 de teste de antigeni pe bază de salivă. Asta în condițiile în care au fost achiziționate și livrate, potrivit declarațiilor publice de până la acest moment, 6,5 milioane de teste. Cantitatea este suficientă pentru doar o săptămână.

Luni, 6 decembrie, este ziua în care, în cele mai multe dintre școlile românești, elevii încep să folosească, de două ori pe săptămână, teste rapide, proces care se poate desfășura, în funcție de decizia unităților de învățământ, acasă sau la clasă. Procedurile ar fi trebuit să înceapă de joia trecută, dar, ținând cont de minivacanța de 1 Decembrie, în cele mai multe cazuri joi și vineri abia au fost distribuite testele. 

Toți elevii din sistemul de învățământ, privat și de stat, vor primi câte două teste de salivă, pe săptămână, potrivit anunțului ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu – fără să fie prevăzută predarea acestor teste către elevi/părinți în vreun act normativ sau vreo procedură oficială, publică.

După prima instrucțiune emisă de Ministerul Sănătății, respinsă de către reprezentanții sindicatelor, părinților și în final chiar de către ministrul Cîmpeanu, a fost emisă de Ministerul Sănătății o nouă instrucțiune cu nr. 2.503 din 19 noiembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1105 din 19 noiembrie 2021. Este vorba despre procedura de testare.

În 17 noiembrie, Ministerul Sănătății preciza, după declarații repetate ale ministrului Educației, că „legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”.

În același timp, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, denunța pe 18 noiembrie o presiune publică pentru introducerea testelor de salivă în școli și acuza comportamentul unor „pedagogi”, părinți și elevi, care acum nu se mai implică: „Avem acest sport, fuga de răspundere”, spunea acesta.

Apoi sistemul educațional a decis: ministrul Educației a anunțat tot pe 18 decembrie că „testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, sau în școală. Atunci când există dorința colegilor – cadre didactice – pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților”.

Nici jumătate din testele anunțate nu au fost potențial achiziționate

La Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și trei firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.

Astfel, totalul numărului de teste care a fost adjudecat în achiziția ONAC, simplificată, și care ar putea ajunge în școli este de 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus inițial că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I. Calculul era făcut chiar de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe 4 octombrie: „Avem 3,2 milioane de beneficiari, având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de Educație, asta înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal și dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”.

Cele 29,6 milioane de teste ajung pentru cei 2,91 milioane de elevi pentru circa 10 testări, adică maximum 5 săptămâni. Până la finalul acestui semestru au mai rămas fix 5 săptămâni, respectiv 4 pentru ciclul primar și pentru copiii de grădinițe. Calendarul nou al anului școlar poate fi consultat aici.

  • Testele sunt cumpărate și livrate inspectoratelor școlare județene prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar apoi acestea ajung în școli prin inspectorate.

Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. 

Mai jos, firmele câștigătoare:

La Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și trei firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.

Lotul 1:

  • Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
  • MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
  • EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste

Lotul 2:

  • DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste
  • Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste
  • IossocialMedia – 4 milioane de teste
  • MCM EVA – 3.2 milioane de teste

Lotul 3

  • Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste
  • Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste
  • Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste

Foto: INQUAM Photos – George Călin


1 comment
  1. Nu mai dezinformati. Nu s-au trimis teste decat pentru elevi. Nu si pentru angajati. Nu a venit niciun test pentru acestia. Interesati-va mai bine cand scrieti un articol de presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demisie la Ministerul Educației. Subsecretarul de stat Jean Badea, responsabil cu digitalizarea educației și autorul de facto al Strategiei SmartEdu: Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe un mesaj. Demisia este rezultatul acestui mesaj

„Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe…
Vezi articolul