Testele pe bază de salivă pentru testarea profesorilor, elevilor și a personalului școlilor au fost aprobate pentru achiziție de Comitetul pentru Situații de Urgență. 70 de milioane de teste, cu bani de la Guvern, prin MAI și IGSU / Agenția Medicamentului nu a autorizat până acum un astfel de test pentru școli

14.570 de vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, sâmbătă, achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba despre 70 de milioane de teste care urmează să fie achiziționate prin Inspectoratul general pentru Situații de Urgență. Decizia este una procedurală, la o săptămână după ce a fost anunțată public introducerea de teste pe bază de salivă în școli, ca măsură complementară de monitorizare după eliminarea pragului de infectare de 6 la mie din procedura de decizie pentru închiderea unei unități de învățământ.

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, potrivit CNSU.

Cantitatea de teste care urmează să fie achiziționată este de 70 milioane, conform anexei documentului.

Propunerea CNSU prevede ca banii să vină de la Guvern, din fondul de rezervă bugetară: „pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

Pe 4 octombrie, cu o zi înainte să fie demis de Parlament, premierul Florin Cîțu anunța că testele de salivă nu sunt încă omologate pentru folosirea în școli și transmitea un mesaj – „cer celor de la Agenția Medicamentului să lase tergiversările și prostiile și să vină mai repede cu decizia”.

„Cred că au început procedurile, în acelaşi timp cei de la ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – n.r.) trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare să permită aceste teste. Până la urmă, noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANMDMR să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a precizat Florin Cîțu.

Pe site-ul Agenției medicamentului, la categoria dispozitive medicale sau la categoria teste COVID-19 nu este niciun anunț despre omologarea sau autorizarea recentă a unor astfel de teste.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus la rândul său că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC)

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

Este a doua hotărâre a CNSU pe tema testelor non-invazive, cu prelevare din salivă. Cea anterioară a fost dată săptămâna trecută, la modificarea ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care reglementează activitatea din școli.

La articolul 2, hotărârea CNSU prevede că „se propune utilizarea în unităţile de învăţământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi şi preşcolari, personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizări permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acţiunilor de control desfăşurate de instituţiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Se abilitează Ministerul Sănătăţii să identifice, prin Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen COVID-19 din salivă, introduse pe piaţa Uniunii Europene cu respectarea cerinţelor de reglementare aplicabile şi să comunice Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate aceste cerinţe de reglementare, precum şi cerinţele minime de performanţă necesar a fi îndeplinite”.

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
  1. De la firma cui se cumpara aceste teste? Ca nu sunt concludente, ca trebuie făcute pe stomacul gol, ce mai conteaza… Bani sa iasa.

  2. minunat şi fantastic! “foarte” concludente mai sunt şi testele acestea, care în mod normal ar trebui făcute dimineaţa pe nemâncate, şi nici atunci nu sunt foarte precise. bani aruncaţi aiurea sau: hai să bifăm că am făcut ceva şi apoi aruncăm responsabilitatea oriunde altundeva!

    1. Nu inteleg ce rost au. Copiii vin cu pungile de mancare in mana, iar unii iau deja micul dejun. Cine le face? Cand? Daca eu am prima ora la ei, ce fac, astept pana isi fac toti si eu ratez toate orele pe care le am de la prima ora? Atatia copii care se scuipa in porcariile alea nu emit microparticule si mai periculoase, ca doar nu scuipa cu masca. Cum arata o clasa in care toata clasa flegmeaza la unison, mai mananc, mai pot face ore sau ma apuc de vomitat? Puneti-va in locul nostru. Nu avem alte spatii decat salile de clasa si cancelaris, nu avem cabinet sau medic scolar, nici macar o sala de prim ajutor, nimic. Cine a venit cu ideea asta tampita? Elevii care au simptome stau acasa, se testeaza, se trateaza si revin. Nu ne apucam de flegmat la ora 7 sau 8 pe timpul profesorului. Banuiesc ca nu vreti sa aducem in scoala elevul la 6:30 sau ceva de genul. Oricum nu ar avea cine se ocupa de ei. Nu avem medic. Aceste teste se pot da acasa si isi fac singuri elevii si decid daca pot merge la scoala. Asta daca parintii sunt de acord sa ii testeze.

  3. 1. Nu buni pentru băieți deștepți.
    2. Nefiind omologat și având o precizie discutabilă, poate fi contestat. Un copil nu poate fi oprit de la intrarea la ore pe baza unui test pozitiv de acest tip.
    3. Un asemenea test trebuie făcut în condiții standard, dimineața, pe nemâncate, nebăute, pentru a avea o anumită relevanta. Dacă testezi adolescentul după ce a băgat cola, pepsi, țigări, cafea, nu mai apare covidut pe test…
    4. Autoadministrarea și pretenția că părinții să își țină acasă copii pozitiv după un asemenea test este fantastică. De pe Kripton, planeta lui SuperCatu.

    1. Nu inteleg cese tot evita atata vaccinarea populatiei!?? In alte tari nu misti un pai fara vaccin obligatoriu. Odata facut acest lucru nu ai cum sa mai contesti ca nu ti s-a asigurat scoala etc. Nu te vaccinezi, semnezi ca laexternare pe propria raspundere ca iti asumi si ca doresti homeschooling. Banuiesc ca daca ai o ura viscerala pentru educatia si educatorul vaccinat din Romania si nu ii impartasesti opiniile, stilul de predare, atunci nu-ti doresti sa lasi pe mana lor copilul ca sa fie educat. Ofera-i propria alternativa de educatie, e simplu. Sau cel putin asa vi se pare. Sau vaccineaza-l si lasa-l in rand cu lumea. Faptul ca tu esti cretin, nu inseamna ca al tau copil trebuie sa iasa la fel. Aviz amatorilor care ati inteles ca Prelipceanu sustine sa vi se ia copiii. Nu stiti sa vedeti o metafora nici cand cineva va scoate ochii cu ea, ignorantilor. Scoala trebuie continuata fizic, dar voua va place comoditatea.

  4. Tara unde se ia decizii anapoda, mai intai introduci testele si dupa elimini rata. Iar asta cu testele trebuia introdusa de la 2 mie sa nu ajungi la 6 la mie, ca preventie.
    Numai scoala nu fac elevii in haosul generat de specialistul Campeanu, a reusit sa cauzeze pierderi mai decat scoala online. Va veni si ziua cand va trebui sa raspunda pentru acest lucru, mai bine statea in banca lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un proiect de lege care interzice fumatul în școli și pe o rază de 200 de metri în jurul acestora, precum și pe stradă sau în alte locuri publice, pentru elevii care nu au împlinit 18 ani, a fost adoptat tacit de Senat și trece în Camera Deputaților

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care fumatul este interzis minorilor în școli…
Vezi articolul

Sindicatele din Educație protestează față de instrucțiunea cu testarea elevilor printr-o petiție trimisă membrilor, pe care aceștia ar trebui să o trimită pe două adrese de email ale Ministerului Sănătății. Cer ca testele să fie făcute de părinți

Cele două federații sindicale din Educație protestează față de instrucțiunea cu testarea elevilor printr-o petiție trimisă membrilor, pe care aceștia ar trebui să o trimită pe două adrese de email…
Vezi articolul