Testele de salivă nu pot fi administrate de salariații din învățământ din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși, se arată într-o adresa trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, către Ministerul Sănătății, postată pe pagina de Facebook a FSLI.
- Baciu, Ministerul Sănătății: Pregătim o procedură, testele de salivă vor fi prelevate de la elevi și profesori de către cadrele didactice, în școlile în care nu există personal medical. Nu este o chestiune sofisticată
„Aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”, se arată în adresă.
Sindicaliștii cer ca procedura „să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din salivă sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.J./D.S.P.M.B.”.
„Doar în mod excepțional, acolo unde nu se poate asigura testarea de către personalul medical, aceste teste urmează să fie administrate de către reprezentanții legali ai preșcolarilor/ elevilor, stabilindu-se, prin procedură, modul în care Ii se predau aceste teste și cum se valorifică rezultatele testării”, mai spun sindicaliștii.
- Amintim că primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I. Mai multe detalii aici.
Mai jos, cererile sindicatelor de profesori:
“Domnule Ministru,
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – vă solicită să aveți în vedere, la elaborarea procedurii privind testarea preșcolarilor/elevilor și personalului unităților de învățământ, faptul că aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție.
Din punctul nostru de vedere, procedura trebuie să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din saliva sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.J./D.S.P.M.B. Doar în mod excepțional, acolo unde nu se poate asigura testarea de către personalul medical, aceste teste urmează să fie administrate de către reprezentanții legali ai preșcolarilor/elevilor, stabilindu-se, prin procedură, modul în care Ii se predau aceste teste și cum se valorifică rezultatele testării.
În egală măsură, atragem atenția că testarea preșcolarilor/elevilor nu se poate realiza într-un anumit interval de timp anterior începerii cursurilor, într-un spațiu special din unitatea de învățământ, deoarece: în cele mai multe unități de învățământ, un asemenea spațiu nu există; orice procedură de acest tip trebuie să țină cont de condițiile meteo din perioada următoare și de normele de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, între care distanțarea corectă (imposibil de realizat în condițiile aglomerării a sute de preșcolari/elevi).
Domnule Ministru, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “SPIRU HARET”, precum și personalul din învățământul preuniversitar susțin importanța predării față în față; însă desfășurarea cursurilor cu prezență fizică trebuie dublată de testarea periodică gratuită a tuturor preșcolarilor/elevilor și salariaților pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.”
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
29 comments
Am făcut acasa testul antigen din saliva ptr 2 fetițe de 12 ani ale unor prietene. Amandoua au mânjit tubul de colectare cu saliva,saliva a curs si pe jos,apoi la baie au pus mana murdară de saliva pe clanta,pe robinetul de la chiuveta. A trebuit să fac curat si sa dezinfectez după ele. Asta vor trebui sa faca profesorii ptr o clasa intreaga? Doctorii sting incendii, pompierii resusciteaza oameni pe moarte,profesorii fac teste covid. Mai gândim oare?
Vad pe aici numai revolta asa-zisilor profesori (am vazut la scoala on-line ce bine pregatiti sunteti) si i-as intreba (retoric) de ce nu se revolta si pe numorosii colegi nespalati, pardon, nevaccinati???
Eu zic sa se testeze singuri, pentru prostie, sigur vor iesi pozitiv. Cum adica sa imi testeze copilul un cadru didactic care nu a avut nici bunul simt sa se vaccineze? Adica certificatul verde la locul de munca este neconstitutional dar sa imi testeze copilul femeia de servici de la scoala este??? O scoala cu profesori nevaccinati???
Sunt deacord cu testarea copilului mdu,doar daca o fac eu acasa,dimineața!! Atat!! Nu imi testeaza nimeni la scoala copilul si daca e test pozitiv(asta nu inseamna ca are si covid) sa fie izolat ,speriat etc. Un copil de cls a3a face atac de panica imeduat si cu urmari grave!!
Și un singur cadru medical ,cum poate testa 700- 1000 de copii într-o ora!? Daca el , asistentul/doctorul se îmbolnăvesc ce se întâmplă!? Întreaga școală rămâne fără cabinet medical și în cazul altor afecțiuni vor chema salvarea din jumătate în jumătate de oră.Am făcut-o pe treabă ,am rezolvat vanitățile profesorilor și lipsa lor de implicare!
Testeaza-ti singura acasa copilul, madame, nu mai da vina pe bonele gratuite ale copilului tau!!!!
Vă informez, stimate doamne și domni,
ca efectuarea testelor de salivă este un act NON MEDICAL, similar cu testul de sarcina efectuat din urina de dimineață . Așa încât nu mai invocați cadre medicale care să efectueze acte NON MEDICALE!
Pai atunci hai sa stai cu 30 de copii impreuna care scuipa, sa vedem dac/a-ti convine.
Ai face testul de sarcina pentru alte 30 de persoane, asa din “obligatie” ?
Sper ca pe langa saliva copiilor , nu dati cadrelor didactice si urina mamelor copiilor, sa va caute de sarcina?
Vad ca profesorii ar face orice numai sa nu muncească, să rămână în online… Profesorii au ministrul și sindicatele pe care și le merită. De suferit, suferă copii, iar mai apoi, noi toți, ca popor din ce în ce mai puțin instruit și educat.
@Liviu, de ce suferă copiii și poporul din cauză că nu vor profesorii să îi testeze pe elevu, deși noi suntem profesori, nu cadre medicale?
Despre ce vorbim noi aici?
De ce nu îți testezi tu acasă copilul, pe stomacul gol, așa cum trebuie?
Vorbeste una care isi trimite copilul bolnav de Covid la scoala si moare bunicul colegei de banca?
Dar FSLI ul asta , dar SPIRU HARET asta ….astia de la sindicatele din invatamint- sunt plante, elemente de decor? De ce nu au luat atitudine INAINTE de a cumpara desteptii de Campeanu si Catu a doua oara teste ( ca tot asa s-au cumparat si teste rapide si apoi – dupa ce a incasat cine trebuie banul- nu au mai fost bune …acum tot asa? Dupa ce le-au cumparat nu mai sunt bune??? Nu le mai aplicam, nu se mai testeaza nimeni dar la noi e ca afara … avem masuri de protectie in scoala garla. In paranteza fie spus, testele de saliva oricum nu sunt bjne de nimic, mai degraba iei pe ghicite cine are covid, cine nu – ai acelasi procentaj de reusita cu testele.de saliva! Dar pt ca tot s-au cumparat, ca urmare, profesorii nu au decat sa suporte saptamanal acest supliciu!
De ce în Marea Britanie elevii îşi pot autoadministra testele de salivă acasă, conform instrucţiunilor, iar elevii români nu? La grădiniţă şi şcoala primară cu atât mai mult trebuie implicată familia. În ziua săptămânii când îi vine rândul, elevul aduce mostra recoltată acasă şi o predă în locul special amenajat la intrarea în şcoală, simplu, eficient, fără discuţii nesfârşite!
Nu e mai normal să ne inspirăm din ceea ce alţii au implementat cu succes, trebuie să găsim noi mereu soluţii originale, să reinventăm roata?
Ca paduchele-n frunte
Multumim Sindicatului ca se straduiesc sa ne protejeaze de abuzurile acestui ministru dictator.
Doar un redus mintal ar fi putut sa pună această atribuție pe umerii profesorilor! Ei nu au pregătire medicală!
Noi nu am cerut să vină medicii sau asistenții medicali să predea la clasa noastră istorie, economie, geografie, logică, română sau matematică!
Ce are s… cu prefectura, domnule Tâmpeanu?
Eu am dat examen pe ceea ce predau, nu pe medicină, deșteptule!
Medicii cu pregătirea lor, noi, profesorii cu pregătirea noastră!
Tu, ca profesor universitar, de ce nu te duci să testezi saliva studenților? Ce, ai mai multe icre?
Scuze internauților, dar ăsta chiar ne aduce în stare să ne dezbrăcăm de caracter!
Prea multe gafe a făcut! Chiar nu-i pasă de sistemul de învățământ!
Demisia!
Oare care este legea prin care un profesor sa fie OBLIGAT sa faca munca unui profesionist din sanatate (sau alt domeniu) ?
Cine “plateste oalele sparte” daca profesorii sau elevii se contamineaza cu aceasta ocazie ??
Suntem de toate in scoala : femeie de servici , paznic, politist, medic , si doar apoi profesori.
In Germania sau Austria, de exemplu, testele sunt autoadministrate.
Sindicatu’ asta a lu’ peste a avut ceva de comentat cand inconstientul ala (we do not speak his name) a stabilit praguri aiuristice dupa ureche pe care le schimba saptamanal?
Din lipsa de timp si administrare, mai ales ca dimineata pe mancate sau spalat dintii nu au nicio valoare, aceste teste ar putea fi distribuite lunar apartinatorilor spre a se efectua acasa in conditii de siguranta.
Sunt scoli une se învața in trei schimburi . “Sigur la ora 12, la ora 14 vor fi foarte relevante testele.”
Ministrul stie foarte bine ca aceste teste oricum nu sunt relevante, dar ne crede pe toti idioți si insista sa ii sacaie pe toti cu ele.
Corect. Eu nu m-am pazit atata timp de Covid si am stat inchis in casa ca sa ma molipsesc acum de la elevi. Cum sa fie normal ca in clasa elevii sa flegmeze si sa emita microparticule de virus in prezenta profesorului. Eu personal sunt un om care se ingretoseaza rapid si vomita la chestii de acest gen. De ce sa fac asta? Cum sa ma uit si sa ma ocup de elevi cand eu insumi am greata de procedeu. Daca nu-mi era greata ma faceam doctor, infirmier, ingrijitor la azil, bona etc. M-am facut peofesor sa predau, nu sa pierd orele cu elevi ce flegmeaza. Sub nicio forma nu vom accepta asa ceva. Este prea mult. O data pe saptamana cat se efectueaza testarea se pot trimite asistenti comunitari sau echipe mobile DSP sau chiar voluntari.
Corect, Petruț!
Nimic nu ne mai șochează, dar asta cu testarea e maximă. E ceva de nedescris, ca eu, profesorul, sa pun 30 de elevi sa scuipe ca asa trebuie, sa fim obedienți. Ca oricum am fost mereu chinuiți si înțelegători. Ei, ce crezi! Asta nu! Pana aici!
Asa am spus si eu. Niciun medic nu a predat in locul meu online din lipsa de cadre didactice. Este peste puterea noastra de acceptare asa ceva. Eu vomit doar vazand acea poza cu elevul ce scuipa. Nu accept asa ceva NICIODATA. Unde-s sindicatele platite cu bani grei??? Eu nu am jurat nimic. Hipocrate nu ma ghideaza in cariera didactica. Sa testeze cei competenti si mai ales responsabili cu asa ceva. Sunt asistente comunitare, sunt reprezentanti DSP, voluntari, studenti stagiari. Este cine. Maine-poimaine ma pune sa-i sterg la cu.r pe elevi de ca.cat. Daca nu au personal, sa faca acasa testul. A PREDAT VREUN MEDIC in locul meu vreodata??? Vreun om de serviciu, vreo infirmiera??? Dezaxatilor! Scoateti ce e mai rau din sufletul unui om a carui unica misiune este pedagogia, nu medicina.
Faza cu ștersul la fund există deja, în mediul rural, la grădiniță. Serios! Educatoarea face focul în sobă, duce elevii la toaletă în curte și îi șterge la fund. Și…șoc! Se plâng copiii că se supără mămicile că nu i-a șters bine educatoarea și sunt chiloțeii murdari!
Asta îmi povestea o colegă tânără, care suporta zilnic acest tratament în sistemul de învățământ.
Încă trăim în alt secol…
Greseala este a educatoarei. Colega mea cu situatie similara tot la tara s-a impus si a spus clar: doar peste 3 ani si doar care stie sa mearga singur la baie. Gradinita este cu program normal, cu o singura educatoare, asa cum sunt multe la tara. Din fericire colega este cu ani buni de experienta si cu toate gradele. Nu exclud ca acolo unde sunt mai tinerele sa le frece fiecare cum vrea la inceput.
Nu e de mirare.
Pentru parinti, cadrele didactice sunt bone gratuite.