Testele de antrenament pentru elevii care vor da Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023 nu vor mai fi publicate, spune șeful instituției care face subiectele de examen: „Pot fi folosite cele din anii anteriori”

21.692 de vizualizări
Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com
În anul școlar 2022-2023, nu o să mai fie publicate teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, cei care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro, Marian Șuță, director general al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație: „Nu, cum s-a anunțat, nu vor mai fi (publicate – n. red.)”.

Marian Șuță a precizat că pot fi folosite testele de antrenament din anii anteriori: „Nu, cum s-a anunțat, nu vor mai fi (publicate – n. red.), dar pot fi folosite cele din anii anteriori”.

Amintim că secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, a declarat în octombrie 2022 că Ministerul Educației analizează dacă să mai publice sau nu seturi de teste de antrenament pentru examenele naționale.

Într-un interviu din luna mai 2021, psiholog și fost ministru al Educației, Mircea Miclea avertiza că “excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială”. “Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea”, aprecia Miclea, după ce Ministerul Educației decisese să publice o dată la două săptămâni seturile de teste de antrenament.

Pentru BAC 2022, nu s-au publicat astfel de teste. În schimb, au fost 6 seturi de teste de antrenament doar pentru evaluarea națională. Testele de antrenament din 2020 și 2021 pentru ambele examene naționale pot fi consultate aici.

Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
octombrie 2022 – Ministerul Educației analizează dacă să mai publice sau nu teste de antrenament pentru Evaluarea Națională și BAC 2023. Secretarul de stat Sorin Ion: Există riscul distorsionării pregătirii pentru examene

10 comments
  1. In testele din anii trecuți nu era cuprinsă toată materia. Copii care sunt acum in clasa a8a, deși au trecut și ei prin pandemie, au la examen toată materia și acum aflăm că nu o sa aibă teste de antrenament. Rușine celor care au luat aceasta decizie

  2. Cred ca ni se pregătește o… surpriza la acest examen, deoarece ultimul test de antrenament aduce modificări față de cele de anul trecut.
    Ma bucur însă ca se tine cont de propunerea domnului ministrului Câmpeanu, singurul care a avut curajul să revină la aspectele pozitive ale învățământului anilor ’80-90!
    Media claselor 5-8 nu avea ce sa caute la media de admitere, tot asa cum media de la bacalaureat nu avea ce sa caute la admiterea in facultate. S-a dovedit ca multi elevi nu faceau față la liceele unde intrau prin umflarea mediilor gimnaziale si ca studenții nu aveau ce sa caute la anumite facultăți unde intrau pe baza dosarului.Admiterea pe profil ramane cea mai bună formă de accedere la următoarea treaptă spre dezvoltare si formare in educație!

    1. taci drecu cu anii tai de naștere suntem în secolul 21 încetați sa ne faceți voi programul de învățământ de pe timpu lu Ceaușescu noi trb sa evoluam nu sa dam în urma, idioți ce sunteți acu sunt anii noștri nu ai vostri

  3. Măsura cu media generală clasele 5-8 este buna dar trebuia aplicata la generația de elevi care intrau în clasa a 5a,așa deșteptul ăla de ministru a cam luat o măsură abuzivă pentru generația care termina acum clasa 8,a schimbat regulile in timpul jocului,dar este o vorbă în.popor undei deșteptăciune multă prostia omeneasca este dubla,așa că nu avem ce îi cere unui om.

  4. Voi ce faceți la serviciu conform fisei postului,pentru ce sunteti plătiți,pentru ce încasați salariul?Numirea politica in funcții a proștilor,leneșilor,impostorilor a distrus Romania.

  5. Generatia 2019-2023 se poate numi generatia de sacrificiu. Media V-VIII este abandonata, iar acum ne trezim ca nici teste de antrenament nu se mai dau cu pretextul ca le avem pe cele din 2022 si 2021. Domnilor, voi va auziti ce spuneti?! Si noi am trecut prin orele online,dar noi fata de cei de anii trecuti avem toata materia in programa. Si cum imi poti spune sa fac teste care sunt irelevante pentru ceea ce dam noi anul acesta la evaluare nationala. Un singur test, pai mai bine nu il publicati nici pe acela pentru ca este egal cu 0 pentru noi. S au dat teste in prostie in anul 2021, greseala voastra, ca acum noi sa avem unul singur. Sunt profund dezamagita de educatia si interesul de care dau dovada oamenii din guvern.

  6. Nu mai au de unde scoate alte teste de antrenament pe aceeași materie bieții profesori care sunt mereu aceiași in aceste comisii propunătoare de subiecte.

  7. E “normal” sa nu mai fie publicate. Doar materia de anul acesta este aceeasi ca si in anii trecuti…acesti elevi nu au trecut prin pandemie, ci au depasit-o prin teleportare intr.o alta galaxie. Tot ei, sunt cei care s-au straduit 3 ani sa invete pentru a afla ca nu le foloseste la nimic nici media, nici cultura generala acumulata.
    Da, cu siguranta, “traim in cea mai buna dintre lumile posibile”, iar pedagogia care spune ca un elev poate obtine o nota mai buna atunci cand stie exact la ce sa se astepte…e demodata. La fel este si psihologia care ar fi trebuit sa-i invete pe unii particularitățile de invatare ale elevului. A… asta presupunand ca aceia care iau astfel de decizii ar fi si invatat…

  8. A muncit pe branci centrul de politici si evaluare, anii trecuti, acum nu mai trebuie sa faca teste, destul cu antrenamentul, pai ar trebui sa fie platiti pe ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele simulării Evaluării Naționale și Bacalaureat 2022: 59,73% dintre elevii de casa a XII-a au luat notă de promovare la matematică și istorie, 70,2% au promovat la română. La Evaluarea Națională, la română au luat peste 5 un total de 70,53% din elevi

Rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat sunt încă procesate de către Ministerul Educației, dar Sorin Cîmpeanu a dat câteva cifre pentru Edupedu.ro, în cadrul conferinței online „Educația financiară în școală…
Vezi articolul