Testele Covid-19 care pot fi administrate chiar de către părinți și copii vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului / „Trebuie să se întâmple în zile, ore” – Sorin Cîmpeanu

3.749 de vizualizări
Foto: © Erik Lattwein | Dreamstime.com
Teste Covid-19 care să poată fi administrate de personal fără competențe medicale, chiar și de către părinți și copii, vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului, a declarat sâmbătă, la B1 TV, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. El a arătat că asemenea teste nu sunt autorizate la nivel european, “dar sunt state precum Franța și Austria care la nivel național au omologat aceste teste”.

Când vor fi omologate? Potrivit ministrului, “s-a solicitat din partea Ministerului Sănătății, în baza abilitării prin hotărâre CNSU, hotărârea 76, omologarea cu celeritate. Nu știu care este procesul și care este durata lui, dar știu foarte bine că trebuie să se întâmple în zile, ore”.

Sorin Cîmpeanu la B1 TV, despre teste care nu necesită personal medical:

Sorin Cîmpeanu: Dacă vă amintiți în lunile februarie și martie, două luni am fost cel care a solicitat omologarea acestor teste zi de zi, public și numai public. La nivel european, Agenția Națională (sic!) a Medicamentului trebuie să spun că nu a autorizat aceste teste, dar sunt state precum Franța și Austria care la nivel național au omologat aceste teste. Așa va face și România. Nu știu să vă spun de ce abia acum. 

Moderator: Cine a pus frână?

Sorin Cîmpeanu: S-a mers tot timpul pe ideea, valabilă și acum de altfel, că aceste teste nu pot fi luate în considerare fără să fie confirmate ulterior de teste antigen rapid sau de teste PCR. S-a înțeles acum că acest proces de screening în care utilizăm testele noninvazive pe bază de salivă și peste care avem nevoie de teste care să nu necesite personal medical pentru administrare, pentru că dacă mergem pe personal medical pentru administrare la numărul de aproape 3 milioane de elevi și preșcolari este absolut imposibil să nu se blocheze acest proces de testare din nou. Mai mult decât atât, pentru testele antigen rapide și PCR știm foarte bine că este nevoie de acordul expres al părinților.

Deci este nevoie de teste care să fie autoadministrabile, teste care să poate fi administrate și de personal fără competențe medicale, chiar de către părinți, chiar de către copii. Aceste teste vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului. Există o paletă largă deja de tipuri de teste non invazive, pe bază de salivă. Agenția Națională a Medicamentului este cea care trebuie să decidă care este tipul care poate fi omologat și să transmită cerințele tehnice, specificațiile tehnice către ONAC pentru a putea fi achiziționate cu maximă celeritate.

Moderator: Când estimați că vor fi aprobate testele și când vor ajunge în școli?

Sorin Cîmpeanu: Nu vă pot da un răspuns pentru că nu cunosc procesul de omologare. Știu însă că s-a solicitat din partea Ministerului Sănătății, în baza abilitării prin hotărâre CNSU, hotărârea 76, omologarea cu celeritate. Nu știu care este procesul și care este durata lui, dar știu foarte bine că trebuie să se întâmple în zile, ore.

Moderator: Ce se va întâmpla dacă vor fi părinți care vor refuza și aceste teste?

Sorin Cîmpeanu: Îmi place totuși să cred că nu suntem în povestea cu drobul de sare, dacă sunt teste care pot fi administrate, autoadministrate de către copiii din vârstă de 6, 7 ani.”

Ministrul a intervenit și la Realitatea TV, unde a spus că luni dimineață „vom vedea dacă ANM a transmis sau nu omologarea pentru aceste teste”. După care a completat că în școli au ajuns teste antigen-rapide.

Foto: © Erik Lattwein | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
  1. vorbim degeaba pe feisbuc si internet, protestul de duminica trebuie continuat!

    daca nici de copii nu va pasa, aia e!

    o mamica tampita din romanica

    urmeaza iadul, dragilor! marti este propus proiect de lege pentru obligativitatea vaccinarii!

  2. In ierarhia valorilor, sanatatea este pe primul loc. Copiii nevaccinabili (cei sub 12 ani sau cu contraindicatii la vaccinare) sunt ca si condamnati de catre acest ministrul criminal. Pana gasesti copilul prin testare, deja a dat virusul prin clasa. Sa nu uitam ca 6% dintre cei vaccinati mor cu vaccin cu tot. Suntem o familie vaccinata integral, si tot nu avem certitudinea ca suntem protejati, asa ca respectam in continuare masurile de prevenire. Acest ministru criminal, cu fata de criminal si logica de criminal, ucide prin puterea deciziei. Un casap.

  3. Parintii trebuie lăsați sa aleagă varianta Online Școlile au camere în fiecare clasa. În școlile de oraș asa e. Asa ca, cei care pot sa stea acasă cu copiii(ca oricum deja sunt acasă, ca lucrează de acasă!) și vor varianta online, trebuie lăsați sa o poată alege. Trebuie anulat ordinul comun sau modificat inasafel încât sa putem alege varianta online. Educație cu forța pe vârf de pandemie val 4, e crima, genocid, ceva oribil de monstruos!

  4. Consider că sunt mult prea multe facilități pentru a „CONVINGE” persoanele adulte sceptice că singurul „MEDICAMENT”, țintit este acest VACCIN.
    Se pun mult prea multe întrebări, mai mult decât puerile începând cu sintagma – „DE CE……. ?????” sunt diverse posibile efecte adverse și NU obligatorii.
    Vorbesc în nume personal, ca unul dintre cei care am așteptat acest vaccin și NU vreau să CONVING pe nimeni să se VACCINEZE, dar vreau să pun o întrebare de bun simț, cred:
    „De ce trebuie să mă supun unor restricții, care au fost luate, pentru că unii NU VOR SĂ SE VACCINEZE, fără niciun motiv, când aș fi putut renunța la mască și la eliminarea distanței pentru relaționări, DACĂ AM FI PARTICIPAT CÂT MAI MULȚI LA ACEASTĂ MĂSURĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ???????????????????????????? ”

    1. De ce eu ca profesor vaccinat trebuie sa fiu obligat la online cand eu am fost responsabil. Adica tara asta e cu susul in jos? In loc de beneficii tot noi vaccinatii restrictii? Eu am crezut ca voi avea un avantaj ca sanatate, ca regim de munca. Si mai au pretentia sa se vaccineze lumea?

  5. Pentru ca nu reprezint pupindosistii de ministrii, vin cu urmatoarele intrebari!
    1. Ce se intampla daca un elev nu vrea sa isi faca testul acesta de saliva?
    2. Ce se intampla daca, dupa ce a facut testul de saliva si acesta a iesit pozitiv, refuza sa faca testul PCR sau antigen rapid?
    3. Cine va face aceste teste pentru a avea relevanta, cine va centraliza rezultatele, cine va lua oprobriul public? Tot aceia de care v-ati batut joc, nemarindu-le salariile de peste un an, asa cum promiteati!
    4. Daca vor fi adoptate aceste teste de saliva, va fi o mina de aur pentru cei care le vor aduce si atat!
    5. Ce ati pazit aproape doi ani de nu ati dotat elevii si profesorii cu dispozitive standard pe care sa se faca scoala online omogena? De ce nu ati cursat toti profesorii in metodica si pedagogia invatarii online? Acum fiecare face dupa ureche, suntem cumva un invatamant de manelisti?

  6. Sunt scoli in care sunt teste, exista acordul parintilor pt testare, dar nu pot fi folosite pt revenirea la scoala dupa 8 zile de online din lipsa suportului legal. Pt revenirea la scoala dupa 8 zile se solicita, conform noii ordonante, rezultat CERTIFICAT negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR. Costurile testarii cad, evident, in sarcina parintilor, copiii sunt expusi riscului de imbolnavire prin participarea la aceste testari in diverse locatii. In aceste conditii, nu vad nevoia de a suplimenta stocul de teste care nu pot fi folosite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Val de comentarii de laudă pe pagina ministrei Ligia Deca, după ce România s-a clasat penultima din UE la PISA 2022 / Internauții se întreabă dacă mesajele sunt generate de roboți sau de postaci

Zeci de comentarii de apreciere față de legile educației Deca-Iohannis și de laudă față de rezultatele elevilor români la testarea internațională PISA 2022 apar pe Facebook la postarea ministrei Educației,…
Vezi articolul

VIDEO Imagini tulburătoare filmate de o educatoare care lovește un copil pe motiv că refuză să taie fructe pe farfurie / Inspectorul școlar: Educatoarea a fost dată afară din învățământ în această dimineață

Imaginile cu comportamentul violent al educatoarei de la o grădiniță din Fetești, județul Ialomița, au fost filmate chiar de către cadrul didactic și au fost publicate pe Facebook de către…
Vezi articolul