Teste grilă la BAC 2019 – Ce spun elevii: E posibil să crească artificial rata de promovare, nu este exclus să se copieze mult mai ușor

15.608 vizualizări
Testele grilă la examene - Subiectele grilă la BAC
Testele grilă la examene – Subiectele grilă la BAC
Elevii critică modificarea intempestivă și fără dezbatere a tipului de subiecte de la Bacalaureat și Evaluarea Națională. “Credem că e posibil ca această modificare să crească în mod artificial rata de promovare la Bacalaureat, deoarece având subiecte tip grilă – deși teoretic este o evaluare mai obiectivă -, nu este exclus să se copieze mult mai ușor sau să fie nimerite răspunsurile din noroc, fără a avea o bază de cunoștințe potrivită”, a declarat pentru Edupedu.ro Președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia.
  • Ministerul Educației a modificat fără nicio dezbatere publică structura subiectelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2019.
  • Modificarea a fost făcută chiar pentru examenele în curs de organizare, adică pentru probele pe care elevii acum clasa a VIII-a și a XII-a le vor susține la finalul acestui an școlar.
  • Amintim că Ministerul Educației nu mai are ministru plin de mai bine de o lună.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia, a declarat că “deși nu se modifică materia sau cunoștințele evaluate, elevii sunt puțin speriați de faptul că ei s-au pregătit pe un anumit tip de subiect, iar acum vor da examen pe alt model“.

Elevii consideră că modificarea tipului subiectelor îi dezavantajează. Fiind un examen foarte important, sunt atenți la fiecare aspect. Credem că e posibil ca aceasta modificare să crească în mod artificial rata de promovare la BAC, deoarece având subiecte tip grilă – deși teoretic este o evaluare mai obiectivă -, nu este exclus să se copieze mult mai ușor sau să fie nimerite răspunsurile din noroc, fără a avea o bază de cunoștințe potrivită“, a afirmat pentru Edupedu.ro reprezentantul elevilor.

Consiliul Național al Elevilor nu a fost consultat de Ministerul Educației, înainte de schimbarea structurii subiectelor, spune președintele organizației. “E regretabil că se introduce o modificare în același an în care se și dă examenul schimbat de Bacalaureat“, a declarat Petru Apostoaia.

Precizăm că tocmai pentru a proteja elevii de schimbări peste noapte, Legea Educației prevede la articolul 5 că “orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului școlar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege”. Modificarea de acum nu se realizează, însă, prin modificarea legii, aceasta fiind portița pe care o invocă oficialii.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele inițiale pentru proiectele eligibile – apelul de formare a profesorilor în pedagogie digitală, publicate de Ministerul Educației / 8 dintre cele 19 proiecte evaluate au obținut punctaj maxim

Rezultatele etapei de evaluare a calității proiectelor declarate eligibile pentru apelul de formare a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală au fost publicate astăzi, 14 august, de Ministerul Educației.…
Vezi articolul

Clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia / Arhiepiscopul Gergely Kovács: „Am aflat cu durere despre tragedie și am mers imediat la fața locului”

Clădirea în care funcționează internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbușit luni seara, aparține Bisericii Romano-Catolice, respectiv Arhiepiscopiei de Alba Iulia, de la care a fost închiriată…
Vezi articolul

„Încheierea anului școlar pe 25 iunie este mai puțin dăunătoare, pentru că nu va fi decalată Evaluarea Națională” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre propunerile de modificare a anului școlar în curs

Schimbările bruște ale structurii anului școlar în curs anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, îi bulversează pe elevi, iar cea mai bună variantă propusă până acum este cea în care…
Vezi articolul

Performanță la sat. Elevii de la școli din mediul rural cu media 10 la Evaluarea Națională 2023. Cele trei medii de 10 din Ialomița sunt ale elevilor din mediul rural, tot trei sunt și în Ilfov. Câte doi sunt și în județele Neamț și Maramureș

12 elevi de la școli din mediul rural, care au susținut Evaluarea Națională 2023, au luat nota 10 atât la Limba română, cât și la Matematică, potrivit rezultatelor consultate de…
Vezi articolul