Testarea unui elev în caz de suspiciune de consum de droguri, analize periodice decontate de stat și ore antidrog în școli – propunerile dintr-un chestionar al Prefecturii Capitalei ce va fi validat cu Inspectoratul școlar marți și pe care-l vor primi părinții elevilor din București / Vizați ar fi cei din clasele VII-XII, propune prefectul

731 de vizualizări
Foto: Prefectura Capitalei
Părinții elevilor din București vor primi în curând un chestionar de la școli, realizat împreună cu sociologi și psihologi voluntari, prin care vor răspunde la 3 întrebări legate de prevenția consumului de droguri în școli: Testarea unui elev în caz de suspiciune de consum de droguri, analize periodice decontate de stat și ore antidrog în școli, sunt câteva dintre măsurile anunțate de prefectul Capitalei, Rareș Hopincă într-o declarație pentru Edupedu.ro. „Săptămâna viitoare, marți, 17 octombrie, vom valida chestionarul împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București care ne va ajuta cu diseminarea acestuia la nivelul școlilor. Singurul element de dezbatere cu inspectoratul școlar este legat de vârsta la care să se aplice propunerile. Opinia mea personală este de la clasa a VII-a”, explică prefectul Rareș Hopincă.

De precizat, vineri, 13 octombrie, a fost convocată comisia interinstituțională pentru creșterea gradului de siguranță școlară în unitățile de învățământ preuniversitar și zonele adiacente de la nivelul municipiului București la care au participat reprezentanții principalelor instituții implicate în plan, inclusiv ministra Educației.

În curând, părinții elevilor din București vor primi de la școli un chestionar privind prevenția consumului de droguri în școli, în cadrul unei campanii la nivelul Prefecturii.

Chestionarul va conține trei teme, anunță prefectul Capitalei, Rareș Hopincă într-o declarație pentru Edupedu.ro: Testarea unui elev în caz de suspiciune de consum de droguri, analize periodice decontate de stat și ore antidrog în școli. Deocamdată nu a fost stabilită vârsta elevilor care ar fi vizați de aceste propuneri de măsuri, dar prefectul propune de la clasa a VII-a. Urmează ca Inspectoratul să decidă.

„Am creat un chestionar împreună cu sociologi și psihologi voluntari. Lucrăm la el de mai bine de o lună, l-am finalizat, iar săptămâna viitoare, marți (n. red 17 octombrie) îl vom valida împreună cu Inspectoratul Școlar, care ne va ajuta cu diseminarea acestuia la nivelul școlilor.

La nivelul la nivelul tuturor unităților de învățământ din municipiul București avem în principiu trei teme pentru care ne consultăm cu părinții. Este testarea la nivelul școlii, la solicitarea unui cadru didactic, a unei diriginte, dacă observă un comportament atipic al unui elev. De exemplu, să luăm un scenariu ipotetic în care dirigintele observă un comportament atipic al unui elev sau manifestări violente sau manifestări ieșite dintr-un tipar obișnuit. Atunci, având aceste suspiciuni, să ceară medicului școlar sau polițistului de proximitate sau în baza unei metodologii pe care o vom întocmi ulterior, să ceară testarea unui copil, evident, doar cu acordul părintelui sau în prezența părintelui, dar să existe această posibilitate.

A doua temă ar fi de realizare de analize de sânge periodic, la fel cum facem analize copiilor ca să știm dacă sunt sănătoși, dacă au inimă sănătoasă, rinichii sănătoși, ficatul sănătos, de ce nu ne-ar interesa și dacă au consumat sau nu droguri, sigur, analize decontate de către stat făcute în clinici specializate.

Rezultatele analizelor vor fi confidențiale, doar părinții vor avea acces la rezultatul analizelor și mai departe este decizia directă a părintelui, dar trebuie în mod evident ajutat de către instituțiile statului prin programe specializate. Dar este decizia părintelui să ducă copilul la terapie, la consiliere, să găsim împreună modul de a remedia acest acest comportament al copilului pornind de la ideea că acel copil care a ajuns în contact cu acest flagel al drogurilor nu este nicidecum un infractor și este un pacient, este un copil vulnerabil care are nevoie de ajutor ca să treacă peste acest pericol.

A treia temă ar fi opinia cu privire la introducerea unei ore de educație antidrog în unitatea de învățământ în care învață copiii. Din punctul meu de vedere, și asta vă spun, o opinie personală, la nivelul fiecărei școli vor trebui formați minim două cadre didactice pentru a putea preda o astfel de materie și putem să formăm cadrele didactice prin programe, împreună cu Agenția Națională Antidrog și sunt sigur că foarte multe dintre cadrele didactice s-ar implica voluntar într-un astfel de program. În principiu vom lăsa părinții timp 2 săptămâni să îl completeze pentru că trebuie să fie relevant la nivelul de școală. Adică dacă avem o școală cu 1000 de copii și avem doar 10-15 chestionare completate nu va fi relevant și ca să fie reprezentativ îl vom lăsa mai mult timp.

Singurul element de dezbatere cu Inspectoratul Școlar este legat de vârsta la care să se aplice propunerile. Opinia mea personală este că de la clasa a VII-a, dar să vedem care este opinia Inspectoratului Școlar”, a spus prefectul Capitalei pentru Edupedu.ro.

Informații de context

În cazul testării de consum de droguri, aceasta s-ar face doar la propunerea unui cadru didactic, în caz de suspiciune. Acest lucru, împreună cu ideea unei ore antidrog în școli presupune instruirea profesorilor în acest sens, iar Ligia Deca a anunțat de mai multe ori că din toamnă Ministerul pregătește un program de formare pentru profesori, însă nu a dat detalii despre ce va conține programul sau cum vor fi aleși profesorii.

Știm că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunța Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației încă din luna martie. Întrebat de Edupedu.ro, în septembrie, dacă au început aceste cursuri și câți profesori au fost formați, secretarul de stat Kallos a spus că nu cunoaște stadiul proiectului.

Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere și la Ministerul Educației pe acest subiect. Când vom primi un răspuns îl vom publica.

Totuși, prin proiect separat al Agenției Naționale Antidrog, peste 11.000 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți în acest an să recunoască elevii care consumă droguri, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog transmise la solicitarea Edupedu.ro. “Profesorii au primit informații cu privire la simptomatologia consumatorilor de droguri, efectele diferitelor clase de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri, dar și despre activitățile, proiectele si campaniile de prevenire a consumului de droguri derulate de ANA, precum si despre serviciile specializate de asistent oferite consumatorilor de droguri”, a răspuns Agenția Națională Antidrog.

Anul acesta școlar 2023-2024, școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel, a spus secretarul de stat din Ministerul Educației, Kallos Zoltan.

Citește și:
Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán
Peste 11.000 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți în acest an să recunoască elevii care consumă droguri, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog

Noile planuri-cadru de liceu vor include tematici despre prevenția consumului de droguri și combaterea adicțiilor, spune ministrul Educației

4 comments
  1. așa, și măsuri impotriva ”drogaților” depistați și dovediți, ZERO ?
    Și mai și decontează statul testările periodic??? Măcar dacă l-ar depista, să-și plătească singur testele, cu vârf și indesat !

  2. hai sa mai terminam cu chestia asta cu implicatul voluntar!
    chemați specialiști,plătiți i pentru asta și gata ….nu cursuri diluate și tot soiul de voluntariat! așa ne am obișnuit…sa facem din profesori voluntari …

  3. >> analize de sânge periodic
    Te cutremuri de atata prostie. Dar poate nu inteleg eu, poate e nevoie sa fie dati bani pe la diverse clinici :).

    >> ore de educație antidrog
    Parca erau o prioritate in saptamanile de pseudo-vacanta Altfel si Verde. Dar astia probabil sunt de pe alta planeta si/sau vor sa-si faca damblaua cu chestionarul asta lol.

    >> un comportament atipic al unui elev
    Ce o sa observe profii? Nistagmus? Midriaza si mioza? O sa tina jurnale de observatie? O sa ajunga la analize copiii cu CES si chiulangii lol. Adevaratii consumatori o sa fie destul de inteligenti sa ascunda semnele.

    Semnele trebuie sa fie observate o perioada mai lunga de timp impreuna cu alte schimbari. Nu o sa suni parintii pentru ca un copil a avut intr-o zi ochii rosii sau ca s-a dus la bere cu colegii in ultima ora.

    Prostimea creaza numai haos. Probabil asta e scopul, haos cat mai mare. Idiocratie lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Universitățile vor putea preda online de anul viitor, spune ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: Activitățile online și ponderea lor pe fiecare domeniu și diferențiat la licență, master sau doctorat vor fi prevăzute în noi standarde care vor fi elaborate de ARACIS într-un termen de 90 de zile

Universitățile vor putea preda online începând de anul viitor, spune ministrul Educației, care a declarat pentru Edupedu.ro că pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat…
Vezi articolul