Testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală, spun sindicatele din Învățământ, care avertizează: Vom da statul în judecată, dacă guvernanții ne obligă să plătim pentru eșecul lor

13.455 de vizualizări
Simion Hăncescu și Marius Nistor / Foto: FSLI/ISMB
Sindicatele din Învățământul preuniversitar avertizează Guvernul României că „va ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID-19”, potrivit unui comunicat primit la redacție. 

Într-un document comun, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – susțin că „înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajații din învățământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-și plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: ‘Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați’”.

„Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul și-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populație, cifră care conducea la imunizarea de masă. „Obiectivul nostru este ca până la finalul lui septembrie să vaccinăm 10,4 milioane de români, asta înseamnă 70% din populația activă, ceea ce înseamnă că trecem în partea cealaltă a pandemiei”, declara pe 16 martie a.c. premierul Florin Cîțu.

Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masă iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4.

Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ. Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral”, mai scriu sindicatele.

  • Documentul este semnat de președinții celor două federații, Simion Hăncescu și Marius Nistor.

Reacția vine după ce la briefingul de presă de după ședința de Guvern de miercuri, premierul Florin Cîțu a anunțat că profesorii și medicii ar urma să fie obligați să se vaccineze sau să se testeze periodic printr-o ordonanță de urgență.

Șeful Executivului a spus că în momentul de față este în discuție care să fie cea mai bună măsură, dar că testarea oricum va fi solicitată, iar această procedură să fie plătită din banii angajaților din cele două domenii esențiale enunțate.

Articolul este în curs de actualizare


15 comments
  1. Daca au pretentia ca noi sa platim testele, ok dar numai din impozitul pe care il platim acestui stat grotesc care nu ne da nimic. Opriti plata impozitelor de sanatate la stat daca tot nu ne ofera decat suturi.

    1. ce sa mai zica atunci parintii? parintii platesc o groaza de taxe, calitatea scolii este f slaba, conditiile din scoli sunt mizere, etc …

      1. si marea majoritate a profesorilor sunt parinti… si profesorii au aceleasi drepturi ca restul populatiei. La fel ca si in alte ramuri si sistemul de educatie e guvernat de legi, profesorii trebuie sa respecte aceste legi; oricum, fiecare vede lucrurile din punctul lui de vedere si uita faptul ca nu e in posesia tuturor variabilelor nelucrand in domeniu. De ce nu se fac publice rezultatele bune din educatie cumva ca ar fi mult mai multe decat in sport – la nivel international vorbind – … in plus, dupa educatie, sanatate si armata vor urma alte sectoare de activitate, cel mai probabil comertul, care are foarte multi angajati. nu conteaza ca e in majoritate face parte din mediu privat. scuze, am probleme cu tastatura si nu-mi functioneaza bine multe taste, nu pot folosi tastele shift

  2. In sfârșit.
    Susținem orice demers care se împotrivește unor măsuri ce induc segregare, discriminare si limitarea dreptului la muncă!

    1. Universitatile in proportie de 90% au facut din martie 2020 numai ore on line.
      Si au facut economii de milioane de euro.
      Iar acum fac profit din teste( la vrac testele antigen sunt 15 lei/buc)

      Mai ușor cu pianul pe scări.

  3. Și reciprocă ar trebui sa fie valabilă. Elevii de peste 12 ani care nu se vaccinează ( fara contraindicații medicale) ar trebui sa prezinte periodic un test negativ făcut pe banii părinților pentru a veni la școală .

  4. Nu este ilegala. Art. Din cadrul muncii se referă la măsurile luate de angajator pentru asigurarea sănătății la locul de munca nu în afara societății. Angajatorul are dreptul sa- ți ceara sa demonstrezi că ești sănătos când intri pe poarta. A se vedea cum se procedează în Franța, Italia, SUA.. Cei care nu au contraindicații medicale se pot vaccina gratuit.

    1. Italia a dat lege votată de 2/3 din Parlament.
      În SUA doar 10 % state din impun asta si doar în anumite departamente.

      2. Confundați planurile
      Angajatorul se supune legislației În Vigoare nu ce visează unii noaptea prin OUG sau OM care nu pot modifica legi organice.

      Plecând de la ideea ilogică pe care o susțineți de mâine angajatorul/ un guvern ,,căCâțu,,
      poate cere test săptămânal de TBC, hepatită, HIV, gripa porcina, aviară, West Nile, etc.
      unui anumit sector din societate că așa a zis consilier ul onorific Neluțu.

      Urgența e dată doar de Stare de război sau stare de urgență.
      Nu avem niciuna.

      Exista un singur argument:
      Dezbinarea socială
      Acum se vede caracterul oamenilor.

  5. E chiar grotescă însăşi discuţia despre vaccinare şi chiar testare. Testarea aiuristică, doar pentru Sarscov+2, fără să fi fost contact direct este neconstituţională, fiind un act medical involuntar, în cazul când nu e solicitată. De asemenea, acestei măsuri de…eventuală testare ar trebui supuşi toţi actorii educaţionali, adică absolut toţi elevii, cadrele didactice, TESA, indiferent că sunt sau nu vaccinaţi, fiindcă toţi vaccinaţii transmit virusul, fiind spitalele pline de ei. Iar vaccinatii de câteva luni si cei trecuti prin boala de cateva luni nu mai au anticorpi, deci…Şo, pe ei, la testare, să nu fie discriminare! De asemenea ar trebui şi testare pentru stafilococ, streptococ, ciuperca, HIV, bacilul Koch etc.
    Dacă se va legifera abuzul, vor fi procese în lanţ, Go on!!, că avocaţii au deja plângerile pregătite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANUNȚ Se caută profesori creatori de soft educațional pentru Biblioteca Virtuală / Onorariu foarte atractiv, programul este flexibil și se lucrează de la distanță. Ce conține portofoliul pentru selecție – termen 15 iulie (P)

Compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI) lansează provocarea profesorilor creativi și interesați să se implice în dezvoltarea de software educațional, în cadrul celui mai mare proiect național…
Vezi articolul

Reorganizarea sistemului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice din învățământul militar, „o prioritate majoră” în noua Strategie Militară a României

Reorganizarea sistemului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice este „o prioritate majoră” pentru învățământul vocațional militar, potrivit Strategiei Militare a României, pe care Guvernul vrea să o adopte…
Vezi articolul

Material susținut de Nextlab.tech

Cum introducem inteligența artificială în școli? INTERVIU Profesoara Yiran Zhao, expert OECD: Ca să le dăm cu adevărat putere profesorilor atunci când promovăm tehnologiile AI, cheia este să gândești din perspectiva profesorului

Cum introducem inteligența artificială în școli și licee? „Primul lucru la care se va gândi un profesor când îi vei spune că poate folosi inteligența artificială pentru învățare personalizată va…
Vezi articolul

Colega profesoarei înjunghiate: De 4 zile aștept o reacţie. De la orice factor de decizie din România zilelor noastre. De la ministrul Educaţiei mai ales. Sau noi nu mai contăm?

Colega profesoarei de matematică înjunghiată lângă cancelaria Colegiului Național Spiru Haret din Ploiești reclamă lipsa de reacție a responsabililor din învățământ, a autorităților, locale și centrale, dar și a sindicatelor.…
Vezi articolul