În școli, Guvernul trebuie să introducă testarea obligatorie gratuită pentru elevi și angajați, dacă unitățile de învățământ rămân deschise după depășirea pragului de 6 la mie, afirmă Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”. Aceasta și-a exprimat punctul de vedere printr-un comunicat emis miercuri, în condițiile în care acest prag de închidere a școlilor a fost desființat de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, după cum a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret, citat în comunicatul organizației, spune, totodată, că “trebuie sancționați cei care nu vor să respecte regulile”.
Comunicatul Federației sindicale, integral:
“Fără testarea periodică și respectarea regulilor, menținerea cursurilor cu prezență fizică pune în pericol viețile elevilor și angajaților
Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită Guvernului să introducă testarea obligatorie GRATUITĂ a elevilor și a angajaților din școli, în condițiile menținerii învățământului față în față și după trecerea de pragul de îmbolnăvire de 6 la mie.
„În condițiile în care se dorește continuarea învățământului cu prezență fizică, Guvernul trebuie să asigure teste non-invazive GRATUITE pentru toți elevii și angajații prezenți la nivel de unitate. În plus, trebuie sancționați cei care nu vor să respecte regulile. Nu putem să ne jucăm cu viețile elevilor și ale angajaților din învățământ! Înțeleg impotanța școlii cu prezență fizică și am susținut-o de fiecare dată, dar nu pot fi acord ca unitățile de învățământ să devină focare de infecție, doar pentru că există presiuni din unele zone ale societății. Înainte de a decupla scenariile de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate, Guvernul trebuie să trimită teste în toate unitățile de învățământ. Și alte state au menținut școlile deschise, însă în acestea testarea tuturor se face la 72 de ore.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.
Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ consideră că angajații din învățământ au dat dovadă de spirit civic, vaccinându-se într-un procent dublu față de cel național. La ora actuală, peste 60% dintre angajații din școli sunt vaccinați. În ceea ce privește restul de 40%, unii au trecut prin boală, alții au contra-indicații, iar unii nu au fost convinși de eficiența vaccinului din cauza unei campanii de informare deficitare.”