Testare obligatorie gratuită pentru elevi și angajații din educație, dacă școlile rămân deschise peste pragul de 6 la mie, cere federația sindicală “Spiru Haret”

30.598 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: ISMB.ro
În școli, Guvernul trebuie să introducă testarea obligatorie gratuită pentru elevi și angajați, dacă unitățile de învățământ rămân deschise după depășirea pragului de 6 la mie, afirmă Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”. Aceasta și-a exprimat punctul de vedere printr-un comunicat emis miercuri, în condițiile în care acest prag de închidere a școlilor a fost desființat de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, după cum a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret, citat în comunicatul organizației, spune, totodată, că “trebuie sancționați cei care nu vor să respecte regulile”.

Comunicatul Federației sindicale, integral:

Fără testarea periodică și respectarea regulilor, menținerea cursurilor cu prezență fizică pune în pericol viețile elevilor și angajaților

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită Guvernului să introducă testarea obligatorie GRATUITĂ a elevilor și a angajaților din școli, în condițiile menținerii învățământului față în față și după trecerea de pragul de îmbolnăvire de 6 la mie. 

„În condițiile în care se dorește continuarea învățământului cu prezență fizică, Guvernul trebuie să asigure teste non-invazive GRATUITE pentru toți elevii și angajații prezenți la nivel de unitate. În plus, trebuie sancționați cei care nu vor să respecte regulile. Nu putem să ne jucăm cu viețile elevilor și ale angajaților din învățământ! Înțeleg impotanța școlii cu prezență fizică și am susținut-o de fiecare dată, dar nu pot fi acord ca unitățile de învățământ să devină focare de infecție, doar pentru că există presiuni din unele zone ale societății. Înainte de a decupla scenariile de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate, Guvernul trebuie să trimită teste în toate unitățile de învățământ. Și alte state au menținut școlile deschise, însă în acestea testarea tuturor se face la 72 de ore.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ consideră că angajații din învățământ au dat dovadă de spirit civic, vaccinându-se într-un procent dublu față de cel național. La ora actuală, peste 60% dintre angajații din școli sunt vaccinați. În ceea ce privește restul de 40%, unii au trecut prin boală, alții au contra-indicații, iar unii nu au fost convinși de eficiența vaccinului din cauza unei campanii de informare deficitare.”


26 comments
  1. Nicio testare obligatorie!!! Parintii nu sunt de acord nici cu testarea nici cu vaccinarea!!!!! Nu se poate conditiona scolarizarea de tratamentele medicale!!!!

    Nu se poate trece prin nicio lege peste parinti!!!!!

    Vreti sa va spalati banii si prin scoli…. nu va ajung spitalele care ard …..

  2. Articolul are tente malitioase!!!

    Nu mai suntem demult 19 milioane …. sa fie vaccinati mortii votanti… satele pustii din Baragan care cu apar cu peste 800 de locuitori…

  3. Aceasta obligativitate de a merge elevii la școală, în condițiile în care spitalele sunt pline, “asezonata” frumos în spatele unor cuvinte sau expresii de genul “educație”, “predarea fizica este superioara celei on-line” este în fapt neputința și neștiința ministrului de a conduce sistemul de învățământ din țară.
    S-a ‘fixat” pragul de 6 la mie necrezandu-se ca “se va ajunge la acest prag”. Cum a fost fixat atunci? Pe ghicite? Și dacă a fost fixat la ochi, atunci ce s-a zis, ia hai sa nu mai fixam niciun prag și s-a scoatem pragul de închidere a școlilor!
    Pai de ce? Nu mai dam bani părinților ce stau acasă, nu-i mai “chinuim” pe “săracii profesori” care habar n-au sa utilizeze platforme on-line de predare. Sunt invechiți. Ei știu doar sa predea, fără sa fie întrerupti la ore de elevii care nu au înțeles ce predau pentru că altfel ii punctează cu note mici, sa asculte și sa dea 2-3 “extemporale” și eventual o teza și gata! Și-au făcut treaba!
    Pe deasupra mai vin și părinții care chiar dacă ar vrea ca ai lor copii sa nu meargă la școală ca să nu se îmbolnăvească pentru că nu au cu cine să-i lase acasă atunci ii trimit la școală sperând ca “or sa scape și nu o sa se îmbolnăvească”.
    Sunt atâtea sindicate și organizații de părinți și elevi, dar sincer, habar nu au ce “apară”. Scuze, asta e părerea mea, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar când situația sanitara e la pământ, când spitalele sunt arhipline, nu poți spune ca “educația primează” forțând elevii sa meargă la școală pentru predare fizica. Cum poți testa o școală unde sunt peste 600-700 de elevi? Cu teste neomologate! Cu cât timp înainte trebuie sa vina elevii la școală, în condițiile în care stau 6-7 ore la școală?
    Se tot spune ca afara nu s-au închis școlile, dar “afara” câți elevi sunt într-o clasă? Sunt 36? Stau înghesuiți ca la noi? Câți mp per elev revin unui elev dintr-o clasa “afara” și câți la noi?
    Nu se poate preda online? Nu e nevoie ca să-și cumpere profesorul tabla digitala acasă. Nu, la școală, într-o clasă. “Afara” se folosește mult aceasta metoda, dar nu se spune.
    Se spune ca se va implementa proiectul “România educata”. Bleah!
    Reforma în sistemul de învățământ? Nu s-a făcut nimic în 30 de ani, iar pandamia a arătat cât de învechit e acesta. Iar reforma ar trebui începută de “sus”, iar apoi continuind cu cadrele didactice. Se tot sau examene peste examene de titularizare, dar cu toate acestea mulți habar nu au să predea. Le-a fost frica sa fie evaluați de elevi. De ce? Doar nu le evalua nivelul de cunoștințe al materiei predate, nu, ci al modului de interacțiune cu elevii, ori cred, mai mult ca sigur nu cred ca rezistau în sistem mai mult de 30-40 la suta din ei și atunci nu mai aveau profesori. Aici e frica!
    Se de nu s-au bătut toate aceste sindicate și organizații de părinți și elevi, nu doar prin declarații și întâlniri, ci activ, pentru a schimba acest sistem putred din rădăcini?!
    Dar…
    In aceste condiții școlile sunt focare imense și ar trebui stopata predarea fizica pana când se ajunge la un prag de 3 la mie, când spitalele se vor fi degrevat de presiunea bolnavilor de covid.
    Pentru asta luptați sindicatelor și organizațiilor, pentru prevenția și sănătatea viitorului nostru: copiii!

    1. De acord cu dvs. Închiderea școlilor pentru o luna, pana ar putea trece acest val 4, cred ca ar fi benefic pt copii. Si apoi, au închis scolile pt a.i proteja pe copii un an și jumătate, la o incidenta mult mai mica.
      Acum ce fac? Ii scot în linia I? Mai contează o luna de scoala online fata de anul trecut? Chiar acum, când acest val 4 ataca copiii?

      1. Perfect! Ar trebui ca asa zisele sindicate și asociații sa ȚINĂ la copii. Testele nici nu au ajuns în toate școlile, iar pana atunci ele sunt focare. Menționez ca și noi și băiatul suntem vaccinați.

  4. Încă o șarlatanie pusa la cale de acest ministru care da dovada de un cinism și o lipsă de sentimente fata de copii și părinți înfiorătoare.In primul rand se știa din occident despre venirea acestui val4, apoi s-au făcut că închid școlile la 6 la mie, apoi s-au răzgândit, apoi culmea cinismului, ne spune că copii VOR fi testați și că sau distribuit 200.000 de mii de teste, aceste ajungând nici pentru o săptămână la nivel național.Apoi este clar că nimeni nu va testa nici dacă aceste teste ar exista, căci nu poți testa școli cu un numar de sute de elevi.Asadar acest ministru va avea pe conștiință lucruri, asta daca mai are conștiința.In rest scapă cine poate.

  5. Testarea trebuia făcută de mult. Testele pe bază de salivă(non-invazive) nu periclitează cu nimic viața copiilor. Este destul de riscant ca școlile să rămână deschise la pragul de peste 6 la mia de loc, mai ales când într-un liceu sau într-o altă instituție de învățământ au fost depistate cazuri pozitive. Cel puțin măcar această testare să se facă, ca să se vadă câte cazuri pozitive se vor găsii. Atunci o să fie nevoiți să închidă școlile cel puțin pentru 14 zile. Condițiile de testare trebuie neapărat să fie decente, altfel nici părinții nu vor fii de acord cu acest proces. Elevii și ceilalți nu au cum să respecte regulile dacă nici măcar voi nu le respectați.

    1. Ești profesor, Dane? Vino o zi și predă și apoi să vorbești! Sau încearcă să predai măcar o oră online și apoi să-ți faci pentru tine o părere sinceră, dacă poți să fii sincer cu tine.

      1. Din păcate, asa cum am precizat în comentariul meu, profesorii noștri, marea majoritate, nu știu și nu sunt pregătiți pentru a preda on-line (oare cum se poate în alte țări aceasta?!). Se tot spune “afara” e “asa” etc, dar se arata doar ce convine. Afara nu sunt 36 elevi într-o clasă, afara profesorii sunt evaluați de elevi pentru a interacționa cât mai bine cu elevii și nu a nu mai fi percepuți drept “tartori” care “au cuțitul în mana”, iar elevii trebuie sa tacă ca să nu fie taxați cu note proaste. Am absolvit cu brio 2 facultăți (și nu particulare) și un MBA, asa ca Iuliana, care cred ca din răspunsul tău ești profesoară, înainte de a răspunde, analizează toate datele și apoi încearcă sa răspunzi.

  6. Câti vaccinați au murit,câți trecuți prin boală sau reinfectat ( au murit )? Nu dați în presă numai ce vă convine . SĂ VĂ FIE RUȘINE !!! Copilul meu se v-a testa cànd consider eu nu voi incapabililor .Om fii noi analfabeți cum ne-aț făcut ,dar prin studiu ne vom deștepta ,pe când voi …… !!!

  7. Cat ma bucur ca qm iesit din sindicat? Acum v ati trezit? Ce ati facut pana acum? Testare in scoli? Aveti habar despre ce vorbiti? Cum? Cu cine? Eu saptamana asta am trimis copii la cabinet si era ..nimeni. ca sa iau o masca trebuia sa merg sa caut responsabil etc..in cancelarie nu exista..asa ca mi am cumparat. Chiar daca sunt vaccinata m am testat pe banii mei.

  8. Gândiți puțin mai mult….in cat timp testați o școală /grădiniță /liceu ce-o fi ea cu peste 500 de preșcolari /elevi la 48 de ore(PCR-ul este valabil 72 de ore) cu inca atîta parinti daca ar veni toți,(în grădinițe și școli gimnaziale chiar vin)plus personalul,cu un singur cadru medical și un medic care merge in trei cabinete med .din trei școli plus in alte scoli care nu au cabinet,și sunt arondate??!!Nu mai facem nimic în școală decât ne testam!!!După ce ați adus copiii la școală în formatul dinaintea pandemiei,maninca unul lîngă altul fara distanta ,și vorbiți de reguli stricte,care reguli…că își țin masca in barbă și își spală /dezinfectează miinile…??!!Fara învățămint hibrid?! Acum nu va transformați în hibrid …?!Și…vaccinati-va ,fiți responsabili !Purtați masca in interiorul scolii domnilor profesori chiar dacă v-ați vaccinat!!! Domnilor guvernanți nu mai schimbați ordinele peste noapte !Și testele sa le aducă în școli cine trebuie,nu sa fie carate cu punga…

  9. De ce te plătim? Să ne dai în gura lupilor! O sa ne retragem multi din sindicatul tău ca nu ne mai reprezinți de mult!!! Și tu ești vândut lor demult!!! 😡😡😡

  10. Daca ma intrebati pe mine, dar nu va intreaba nimeni nici pe dvs., va pot spune ca testarea(si mai cautati si dvs in memorie ce se face faptic bine) se face incompetent, se ia proba sa iasa testul conform ou, data sa fie bine. Nici virusul nu e asa parsiv ca cei care va mana in lupta zicandu va azi asa, maine total opus. Si analfa bietii tacem ca si cum nu am intelege .sau chiar nu intelegem . Puneti va intrebari, ganditi, ca edu nem.

  11. Si tu, sindicatul cu ce ma ajuti pe mine, platitorul de cotizatie, sa am un avantaj ca profesor vaccinat? Bagandu-ma in online cu toti odata? Italia e exemplul perfect ca se pot impaca ambele tabere: vaccinati-nevaccinati. Pentru cei din urma exista optiunea online-ului, fara a-i afecta, insa si pe vaccinatii responsabili. Spre asta ar trebui sa se tinda. Inafara de cei cu o contraindicatie la vaccin, scepticii si paranoicii sa stea in online, iar vaccinatii fizic.

      1. Ar trebui si cei vaccinati sa fie testati, faptul ca v-ati vaccinat nu va scuteste de transmitere. Si cred ca niciun vaccinat nu si-ar dori sa se infecteze. Chiar daca o sa predati doar vaccinatii. Vaccinul nu protejeaza impotriva raspandirii, ci, ajuta , mai mult, la libertatea de miscare.

    1. Ar trebui si cei vaccinati sa fie testati, faptul ca v-ati vaccinat nu va scuteste de transmitere. Si cred ca niciun vaccinat nu si-ar dori sa se infecteze. Chiar daca o sa predati doar vaccinatii. Vaccinul nu protejeaza impotriva raspandirii, ci, ajuta , mai mult, la libertatea de miscare

  12. Interesul politic primează înaintea sănătății publice .Ar fi bine, domnilor guvernanți sa va treziți cu niste procese pe cap, pentru daune morale și materiale. Salarii mărite nu, tichete de vacanta nu, hai ca cei din învățământ înghit orice, chiar și renunțarea la viață. Rușine sa va fie, guvernanți avizi după capital politic!

    1. Da , darvtestarea se face in prezenta parintelui! Si ce faceti cu atatia sefi nemultumiti ca la 3 zile majoritatea angajatilor primesc o ora libera sa stea cu copilul la coada la testare. Ganditi inainte sa vorbiti tampenii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa

Sute de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” după relaxarea măsurilor sanitare. Medicul Raluca Alexandru: Nu se mai ţine nicio regulă, nu mai avem nici masca, nu mai ţinem nici distanţarea, toată lumea se înghesuie, nu ne mai spălăm pe mâini

Sezonul gripei a început puternic odată cu renunțarea la măsurile de siguranță privind răspândirea coronavirusului, care ne protejau și de alte viroze respiratorii. Astfel, 350 de copii cu simptome de…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu a publicat proiectele consolidate ale legii educației, în varianta rezultată după consultări, deși Sorin Cîmpeanu a spus că vor fi făcute publice săptămâna aceasta / Instituția încalcă termenul prevăzut de Legea 52/2003, de prezentare a proiectelor, care a expirat de 14 zile

Șirul lung al amânărilor și termenelor nerespectate în privința proiectelor de legi din pachetul România educată continuă. Ministerul Educației nu a publicat nici săptămâna aceasta, la două săptămâni de la…
Vezi articolul