Dezbaterea publică pentru proiectele Regulamentului de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP și Statutului elevilor se va încheia pe 26 iunie, conform termenului afișat pe site-ul Ministerului Educației, nu pe 22 iunie cum am scris în forma inițială a articolului. Cele două drafturi de documente au fost puse să stea în consultare doar 10 zile lucrătoare, adică doar cu 4 zile peste termenul legal de 10 zile calendaristice. Asta deși ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat în fața profesorilor și participanților la o gală organizată de Teach for Romania că vor „sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister”.
În afară de acea declarație, nici Ligia Deca și nici vreun alt oficial nu au făcut precizări în privința termenului de dezbatere.
Pe pagina Ministerului Educației a rămas termenul de 10 zile lucrătoare, așa cum Edupedu.ro semnala și pe 14 iunie.
Iată declarației Ligiei Deca din 12 iunie: „În această perioadă lansăm în dezbatere publică enorm de multe elemente de legislație secundară. Foarte curând, nu pot să vă spun, dar o să fie o surpriză, probabil pe finalul zilei vom lansa dezbatere noul regulament de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar și statutul elevului. Va (sic!) sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister, tocmai în ideea în care eu cred că aceste documente, care sunt în general cele mai citite de școli, au în primul rând nevoie de aportul dumneavoastră. Și cu permisiunea dumneavoastră, am făcut această propunere în discuția de mai devreme. Mi-aș dori o discuție cu profesorii Teach for Romania și cu alumnii Teach for Romania, să vedem cum îmbunătățim documentele care reglementează modul în care funcționează școlile. Și vă aștept alături de noi pentru că avem mare nevoie de parteneriatul cu dumneavoastră”.
Declarația poate fi văzută în video de mai jos, la minutul 4:
Nu este clar ce a vrut Ligia Deca să spună prin declarația făcută atunci când a spus că „va sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister”. Dacă mai mult, în evaluarea oficialului, înseamnă 4 zile.
Ceea ce este clar e că în perioada de dezbatere au existat câteva poziționări pe acest subiect din partea profesorilor și din partea unor organizații.
Citește și:
Noutățile despre ROFUIP 2024
Câte o notă la purtare în fiecare modul, pentru fiecare elev – modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024 – proiect
Noutățile despre Statutul Elevului 2024
- Sala de detenție, introdusă în școlile din România, pentru elevii care deranjează orele. Cadrele didactice pot decide să le dea „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru” – proiect Statutul Elevului 2024
- Angajații școlii pot lua telefoanele elevilor care folosesc dispozitivele în timpul orei și trebuie să le restituie obligatoriu unui părinte la finalul cursurilor – proiect Statutul Elevului / Dispare obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă
- Secretariatul școlii va fi obligat să aibă program pentru părinți, două zile pe săptămână cel puțin, dimineața și seara: „în intervalul orar 8-9, respectiv 16-18” – proiect ROFUIP 2024
3 comments
Doamna Deca e depășită de evenimente. Ce declară nu e urmărit de angajații din ME. Stabilește calendare pe care mai apoi le încalcă.
Peștele de la cap de împute, zice o vorbă din bătrâni.
Ca de obicei, ministerul se preface că ține cont de discuția publică. Așa ceva nu există, și n-a existat nici la Legea 128. D-na ministru face cum o taie capul și cum o sfătuiesc niște ONG-uri dubioase.
Dar ponoasele le vom trage noi toți.
in scoli nu s a dezbătut nimic pe aceasta tema