Teodorovici: Sunt undeva la 200 de mii de elevi fictivi pentru care statul plătește 700 de euro pe lună. E o problemă pe care noi nu am reușit să o rezolvăm

SURSA: GOV.RO

Declarație importantă din partea ministrului de Finanțe demis, Eugen Teodorovici. Acesta a susținut în cadrul audierilor de la Parlament ale ministrului de Finanțe propus, Florin Cîțu, că în Educație elevii fictivi, care sunt în statistica oficială, dar de fapt ei nu sunt prezenți la școală, ar fi în jurul cifrei de 200 de mii de persoane. Este o problemă pe care „noi nu am reușit să o rezolvăm”, iar statul plătește câte 700 de euro pentru fiecare dintre acești elevi, a mai precizat ex-ministrul.

Eugen Teodorovici: „La Educație, poate vă uitați și o reglați dumneavoastră, noi nu am reușit să facem acest lucru, poate discutați cu sindicatele în mod deschis pentru a îndrepta măcar două situații existente astăzi în economie. Numărul de elevi pentru care statul plătește cred că 700 de uro pe cap de elev, pentru elev, nu pe cap, să fie numărul corect și nu un număr fictiv. Din cifrele pe care unii sau alții le vehiculează ar fi undeva spre 200.000 de elevi care nu figurează, de fapt figurează și nu sunt prezenți. Și o fac eu această afirmație și sunt multe nu spun că nu, elemente pe care noi nu le-am făcut din motive pe care poate o să le discutăm. Dar poate puteți dumneavoastră, ca om de finanțe, ca om care sunteți preocupat de bugetul țării, de astfel de sume care să fie plătite, încurajată  Educația, crescută eventual contribuția anuală, dar cheltuiți banii cu eficiența maximă ar fi ideal.

De asemenea, tot la Educație, poate corectarea procentului de abandon școlar. Pentru că situația nu este cea corectă. Știm foarte bine. E undeva la 17% abandonul școlar în România, media Europeană e la 11-12% dacă nu mă înșel, dar sunt mulți copii români, care sunt plecați cu părinții în afara țării, care sunt înscriși în școli din afara țării, astfel încât abandonul școlar pe care România îl afișează, nu este cel corect,” a precizat Teodorovici.

Dacă „numărul fictiv” de circa 200 de mii de elevi ar fi real, asta înseamnă că bugetul ar cheltui anual peste 140 de milioane de euro fără o acoperire în realitate. Învățământul este finanțat pe baza costului standard per elevi, costurile diferă în funcție de mediu, urban sau rural și de ciclu de învățământ. Numărul elevilor a scăzut cu 111 mii în ultimii 4 ani, echivalentul a 4.400 de clase.

Declarațiile au fost făcute în sesiunea de întrebări adresate ministrului propus al Finanțelor, Florin Cîțu. Acesta din urmă a declarat azi că își păstrează promisiunea de a aloca 6% din PIB pentru Educație.

FOTO: gov.ro

Exit mobile version