Teodorovici: Sunt undeva la 200 de mii de elevi fictivi pentru care statul plătește 700 de euro pe lună. E o problemă pe care noi nu am reușit să o rezolvăm

7.297 de vizualizări
SURSA: GOV.RO
Declarație importantă din partea ministrului de Finanțe demis, Eugen Teodorovici. Acesta a susținut în cadrul audierilor de la Parlament ale ministrului de Finanțe propus, Florin Cîțu, că în Educație elevii fictivi, care sunt în statistica oficială, dar de fapt ei nu sunt prezenți la școală, ar fi în jurul cifrei de 200 de mii de persoane. Este o problemă pe care „noi nu am reușit să o rezolvăm”, iar statul plătește câte 700 de euro pentru fiecare dintre acești elevi, a mai precizat ex-ministrul.

Eugen Teodorovici: „La Educație, poate vă uitați și o reglați dumneavoastră, noi nu am reușit să facem acest lucru, poate discutați cu sindicatele în mod deschis pentru a îndrepta măcar două situații existente astăzi în economie. Numărul de elevi pentru care statul plătește cred că 700 de uro pe cap de elev, pentru elev, nu pe cap, să fie numărul corect și nu un număr fictiv. Din cifrele pe care unii sau alții le vehiculează ar fi undeva spre 200.000 de elevi care nu figurează, de fapt figurează și nu sunt prezenți. Și o fac eu această afirmație și sunt multe nu spun că nu, elemente pe care noi nu le-am făcut din motive pe care poate o să le discutăm. Dar poate puteți dumneavoastră, ca om de finanțe, ca om care sunteți preocupat de bugetul țării, de astfel de sume care să fie plătite, încurajată  Educația, crescută eventual contribuția anuală, dar cheltuiți banii cu eficiența maximă ar fi ideal.

De asemenea, tot la Educație, poate corectarea procentului de abandon școlar. Pentru că situația nu este cea corectă. Știm foarte bine. E undeva la 17% abandonul școlar în România, media Europeană e la 11-12% dacă nu mă înșel, dar sunt mulți copii români, care sunt plecați cu părinții în afara țării, care sunt înscriși în școli din afara țării, astfel încât abandonul școlar pe care România îl afișează, nu este cel corect,” a precizat Teodorovici.

Dacă „numărul fictiv” de circa 200 de mii de elevi ar fi real, asta înseamnă că bugetul ar cheltui anual peste 140 de milioane de euro fără o acoperire în realitate. Învățământul este finanțat pe baza costului standard per elevi, costurile diferă în funcție de mediu, urban sau rural și de ciclu de învățământ. Numărul elevilor a scăzut cu 111 mii în ultimii 4 ani, echivalentul a 4.400 de clase.

Declarațiile au fost făcute în sesiunea de întrebări adresate ministrului propus al Finanțelor, Florin Cîțu. Acesta din urmă a declarat azi că își păstrează promisiunea de a aloca 6% din PIB pentru Educație.

FOTO: gov.ro


3 comments
  1. Așa este. Am predat la tehnologice si se practică. Erau elevi care nu frecventau,rămineau repetenti și erau reinscriși de secretare prin cereri de repetare fictive.Unii figurau in catalog si 3 ani.(pină faceau 18 ani).Tot ce am scris am văzut personal.

  2. Buna ziua. Cu siguranta articolul este unul interesant, insa miscarea de genul acesta este des intalnita în rândul clanurilor de spălare bani si delapidare. Se creează oameni fictivi si în lipsa unei baze de date la nivel național, electronică, apar cheltuieli de genul acesta si banii intră în buzunarele catorva persoane care au orchestrat totul din umbra și statul, mai bine zis ministrul, realizeaza abia dupa 3 ani ca bani nu mai sunt. Pentru astfel de operatiune este un singur cuvânt ,, MAFIE” .

  3. Ar trebui intrebat Teodorovici de unde stie ca aprox.20.000 de elevi sunt inscrisi fictiv si scolile unde sunt inscrisi fictiv si de ce el sau Guvernul Romaniei nu a sesizat DIICOT-ul.De fapt eu cred ca este o minciuna tipic psd-ista. Daca declara ca este neputincios in a rezolva o problema atat de simplu de rezolvat trebuie demis imediat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tăieri de sume pentru transportul elevilor, înainte de campania electorală, făcute Ministerul Educației într-un nou proiect de HG. După ce în urmă cu o lună solicita 99 de milioane de lei, acum suma e mai mică cu două treimi

Ministerul Educației taie din sumele pentru transportul elevilor, într-un proiect de hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică la aproape o lună de când a depus un proiect similar. Propunerea…
Vezi articolul

Programul „masă caldă” din 2022-2023 în viziunea Ministerului Educației e un succes: Din 450 de școli, doar în 5 nu s-a implementat, spune Sorin Ion / Noul program „Masă Sănătoasă” era aplicat în primele 6 luni ale acestui an școlar în doar o treime dintre școlile selectate, arată studiul World Vision

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că în anul școlar trecut, dintre cele 450 de școli selectate pentru programul masă caldă, doar 5 nu l-au implementat. Declarația…
Vezi articolul

Burse decembrie 2024. Elevii primesc 429 de lei bursa de merit pentru luna noiembrie și 286 de lei bursa de reziliență și tehnologică – estimări de la școli / Banii pentru plăți au ajuns la inspectoratele școlare – surse

Plata burselor școlare în decembrie 2024. Elevii primesc la finalul săptămânii, înainte să intre în vacanța de iarnă, 429 de lei bursa de merit pentru luna noiembrie și 286 de…
Vezi articolul