Conferențiarul Teodor-Florin Cilan a obținut, miercuri, voturile necesare pentru a fi ales rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad, într-un al doilea tur de scrutin, după ce, în primul tur desfășurat luni, 25 martie, niciunul dintre cei trei candidați înscriși nu a obținut numărul necesar de voturi. Cilan l-a înfruntat pe Grigorie Sanda în acest tur în cadrul alegerilor din cadrul UAV, reluate după ce precedentul scrutin, soldat cu victoria rectorului de până acum, Ramona Lile, a fost invalidat prin neconfirmarea acesteia de către ministrul Educației.
În alegerile de miercuri, Teodor-Florin Cilan a obținut voturi 119 voturi, adică exact numărul în baza căruia se stabilește rezultatul alegerilor universitare – numărul consemnat în comunicatul de presă al universității ce anunță deznodământul scrutinului. Acum două zile, pragul menționat în comunicatul privind rezultatele alegerilor fusese de 114 voturi (din totalul de 227 de alegători înscriși).
Contracandidatul Grigorie Sanda a obținut, acum, 85 de voturi, cu doar două mai mult decât obținuse în primul tur. Eventualele contestații pot fi depuse tot astăzi.
- La runda de acum două zile, cei doi obținuseră număr egal de voturi – 83, în timp ce un al treilea candidat, Sevastian-Liviu Bocîi, a primit atunci doar 48.
Teodor Florin Cilan, conferențiar universitar, este prorector din 2017, ocupând, astfel, această poziție în ultimele mandate ale Ramonei Lile la conducerea universității. Anterior, a fost decan al Facultății de Științe Economice (CV, Plan managerial). Grigorie Sanda a fost, din 2017, decan al Facultății de Științe Economice (CV, Plan managerial). Revista 22 a scris că, în aceste alegeri, fostul rector, Ramona Lile, l-a însoțit „pe favoritul ei, Sanda Grigorie, conferențiar de un an”.
- Amintim că Ramona Lile a câștigat alegerile din 11 decembrie pentru funcția de rector (al patrulea mandat), în pofida faptului că ea nu putea candida. În aprilie 2021, Edupedu.ro scria că rectorul Lile a fost retrogradată academic în urma plagiatului constatat de CNECSDTI (și contestat de ea în instanță), una dintre sancțiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”. (detalii despre acel ordin aici)
- Ulterior, însă, ea nu a fost confirmată în funcție, printr-o decizie a Ministrului Educației, decizie care obliga universitatea să organizeze noi alegeri pentru funcția de rector în termen de 3 luni.
Foto: © Roibul – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.