Senatul Universităţii de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureş a decis să înființeze o facultate cu predare în limba engleză, scrie agenţia ungară de presă MTI. Linia maghiară din universitate se declară nemulțumită de hotărârea la care nu a participat, însă, pentru că profesorii maghiari s-au retras, în semn de protest, din octombrie de la şedinţele senatului universităţii. De cealaltă parte, rectorul UMF Târgu-Mureș a declarat pentru Edupedu.ro că nu există nicio legătură între cererea profesorilor unguri de a înființa o facultate în limba maghiară și decizia senatului de a face o facultate în engleză: “Doar în virtutea unui permanent motiv de a genera tensiune interetnică pe care nici măcar colegii maghiari în integralitatea lor nu o agreează, eu resping categoric orice legătură” între cele două facultăți cerute, spune Leonard Azamfirei.
Potrivit surselor Edupedu.ro, guvernul de la Budapesta ia în calcul să deschidă o facultate de medicină în limba maghiară la Universitatea Sapientia, finanțată de executivul maghiar. Varianta vine, însă, cu o serie de riscuri, printre care izolarea comunității maghiare, crearea unei falii încă și mai adânci între maghiari și români, pierderea contactelor și așa firave ale ungurilor cu limba română și cu românii, exacerbarea discursului autonomist, într-un loc cu sensibilități mari în ce privește relația majoritate-minoritate, generate de evenimentele din ’90 din Târgu-Mureș.
Profesorul Imre Benedek, de la linia maghiară a universității, susține că ani de zile conducerea universităţii s-a opus cererii liniei maghiare de a înființa facultate separată, dar această solicitare i-a fost îndeplinită liniei în limba engleză, relatează MTI.
Benedek a declarat că linia maghiară a Universităţii trebuie să insiste pentru înfiinţarea unei facultăţi maghiare, ca cel puţin 40% din studenţii universităţii să fie maghiari şi ca în denumirea instituţiei de învăţământ să fie şi o personalitate maghiară, de exemplu Albert Szent-Györgyi, scrie agenţia ungară de presă.
Contactat de Edupedu.ro, rectorul UMF Târgu-Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat: “eu nu văd că e o situație paradoxală, pentru că lucrurile nu sunt deloc paralele. Nevoia de a înființa Facultatea de Medicină în limba engleză vine din faptul că, începând cu toamna acestui an, UMF Târgu-Mureș va deschide o filială în Hamburg, Germania, în limba engleză”.
“Cei de la Hamburg vor învăța în limba engleză și vor face practică acolo. Deci Facultatea în limba engleză are 2 programe de studii: medicina în limba engleză care e de vreo 10 ani la Târgu-Mureș [organizată ca linie de studiu, până acum – n.red.] și care își va continua activitatea în această facultate, la care se adaugă componenta a doua – programul de la Hamburg”, a precizat Azamfirei.
Acesta a afirmat că “există niște criterii suplimentare de management pe care trebuie să le respecte această facultate. Programul de limba engleză care e la Târgu-Mureș are multe în comun cu cel din Hamburg, astfel încât a le pune în comun sub aceeași umbrelă administratrivă mi se pare o decizie managerială extrem de necesară, cu atât mai mult cu cât numeroase cadre didactice maghiare predau și la programele de limbă engleză”.
Întrebat de ce nu poate fi făcută facultatea în limba maghiară, rectorul UMF Târgu-Mureș a declarat pentru Edupedu.ro că “se poate face și linia maghiară, dar în acest moment, decizia administrativă vine dintr-o nevoie acută legată de progamul în limba engleză. Eu refuz să agreez ideea că facultățile sunt paralele. Sunt două lucruri complet distincte, ca logică managerială. Întrebarea pe care o puneți despre facultatea în limbă maghiară vine dintr-un istoric destul de tulbure. A căzut și un guvern din cauza unei ordonanțe dată peste voința senatului. A veni acum cu același subiect, care a fost tranșat în urmă cu mai mulți ani, doar legând-o de această nouă facultate, mi se pare o legătură artificială”.
“Nu spun că nu este actuală, spun că trăim fiecare, indiferent de etnie, într-un sistem administrativ care trebuie să funcționeze. (…) Linia maghiară e bine reprezentată la nivel de universitate, învățământul se face și la nivel de admitere, examinare și licență și în limba maghiară. Nimeni nu are nimic de pierdut”, a afirmat Azamfirei.
În ceea ce privește nemulțumirile liniei maghiare, care au dus la retragerea profesorilor unguri din ședințele senatului universitar, rectorul UMF Târgu-Mureș a declarat pentru Edupedu.ro că “linia maghiară afirmă că departamentele pe care ei le invocă că nu ar fi fost înființate încalcă Legea Educației. Dar Universitatea a fost în 3 procese diferite care au avut ca subiect modul în care e aplicată legea educației pentru minorități la UMF. Fiecare proces s-a terminat cu decizii definitive la nivel de Înaltă Curte. E puțin forțat să spui că nu se respectă legea, atâta vreme cât 3 instanțe au spus că se respectă legea”.
Referitor la decizia ca facultatea de la Hamburg să fie în engleză, și nu în germană, Leonard Azamfirei a declarat că astfel “are un bazin de recrutare mult mai mare, decât dacă ar fi în limba germană”.
“Este proiectul exclusiv al universității noastre. Vom deschide programul în toamna acestui an, vom înmatricula studenți începând cu 1 octombrie 2019”, a continuat rectorul, care a precizat că în Hamburg viitorii studenți vor învăța “într-un campus nou, acreditat atât de ARACIS, cât și de autoritatea germană”. Studenții de la programul din Hamburg vor face practică acolo, a adăugat Azamfieri. “Vor fi diplome elibertate în Târgu-Mureș”, a continuat el.
Agenţia ungară de presă MTI amintește că, în 2012, după ce conflictul a escaladat (detalii pe HotNews.ro), Guvernul Ungureanu a încercat să rezolve direct solicitarea părții maghiare și să înființeze, prin Hotărâre de Guvern, o facultate maghiară. Din acest motiv, opoziţia social-democrată de la acea vreme a depus o moţiune de cenzură în Parlament, care a fost votată și executivul Ungureanu a căzut, relatează MTI.
Agenția de presă scrie că UMF Târgu Mureş a fost înfiinţată, prin decret regal, ca o instituţie de învăţământ maghiară în 1945, după care la ordinul conducerii partidului comunist, în 1962, a fost introdusă şi predarea în limba română.
Citește și:
Guvernul Ungariei, încă o investiție majoră în România: campus universitar la Sfântu Gheorghe