Temele pentru acasă să nu fie evaluate de profesori, cu excepția referatelor sau proiectelor, se solicită într-un proiect de Statut al elevului

26.088 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Un proiect privind Statutul elevului prevede ca temele pentru acasă să nu fie evaluate de profesori, cu excepția referatelor sau proiectelor. Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației, conform unui comunicat al organizației Salvați Copiii.
  • Draftul a fost depus de un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor.

În proiect apare că temele pot constitui un reper cu privire la înțelegerea conținutului și competențelor aferente disciplinei predate în vederea adaptării activităților didactice.

Articolul 24 – „(1) La propunerea cadrului didactic, elevii pot consolida materia în mod suplimentar, prin realizarea unor teme, exerciții, referate sau proiecte. Aceste activități nu pot avea loc la clasa pregătitoare.

(2) Timpul dedicat acestor activități nu poate depăși cumulat o oră pe zi, în învățământul primar, și două ore pe zi, în învățământul gimnazial și liceal.

(3) Activitățile prevăzute la alin. (1) nu pot fi evaluate de către cadrul didactic, însă pot constitui un reper cu privire la înțelegerea conținutului și competențelor aferente disciplinei predate în vederea adaptării activităților didactice.

(4) Prin excepție de la alin. (3), referatele și proiectele pot fi evaluate de către cadrul didactic, dacă se comunică acest fapt la momentul stabilirii referatelor sau proiectelor”, se arată în proiect.

În actualul Statut al elevului nu există prevederi în legătură cu temele. În schimb, ordinul nr. 5893/28.11.2016 reglementează temele pentru acasă în învățământul primar. Iată ce prevede ordinul citat anterior:

Art. 6 – „(1) Temele pentru acasă trebuie evaluate. Evaluarea temei pentru acasă se poate realiza:

  • a) frontal;
  • b) prin discutarea în clasă a părților la care elevii au întâmpinat dificultăți;
  • c) printr-o testare a elevilor de aproximativ 10 minute numai din tema pentru acasă.

(2) Notarea temei pentru acasă nu este obligatorie.”

Informații de context

Amintim că Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

Ministerul Educației urmează să vină cu propriu proiect de Statul al Elevului.

Pe 28 decembrie 2023, Consiliul Național al Elevilor a venit cu propriile propuneri pentru modificarea statutului elevului, printre care curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, dreptul la produse de igienă în școli, consiliere pentru elevii exmatriculați.

După o analiză privind implementarea Statutului Elevului, CNE a mai făcut 14 recomandări.

Legat de violența școlară, Consiliul Național al Elevilor recomandă introducerea în noul Statut al Elevului a unor noi funcții în cadrul consiliilor școlare ale elevilor, cu statut de directori de departamente, elevi ambasadori antibullying, cu scopul de a crește încrederea pe care elevii o au în colegii lor care îi reprezintă.

O altă recomandare care a stârnit controverse este aceea de a nu mai exista intrări/ieșiri separate din unitatea de învățământ, destinate exclusiv profesorilor. Ligia Deca a spus că lasă școlilor decizia de a stabili intrări separate sau comune pentru profesori și elevi. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) spune că intrările separate în școli pentru profesori, respectiv pentru elevi nu reprezintă o formă de discriminare. 

Vezi aici restul recomandărilor Consiliului Național al Elevilor

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
La clasele I-IV, temele pentru acasă nu trebuie să depășească 60 de minute, se arată în scrisoarea metodică a inspectoratelor școlare pentru învățători
Dreptul elevilor la profesori apți din punct de vedere psihologic și psihiatric, inclus într-un proiect al Statutului elevului
PROIECT Profesorii ar putea să justifice notele elevilor de la lucrările scrise, în termen de 15 zile de la comunicare, la solicitarea copilului sau părintelui
Testele anunțate să nu fie în două zile școlare consecutive și nici două în aceeași zi, se solicită într-un nou proiect de Statut al elevului
Cel mult 5 ore pe zi de școală pentru elevii de gimnaziu și 6 ore pentru elevii de liceu, prevede un proiect de modificare al Statutului Elevului
Greutatea ghiozdanului elevilor nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului – prevedere din proiectul Statutul elevului, propus de mai multe asociații de elevi

38 comments
  1. Totuși, elevii mai au ceva obligații sau trebuie să meargă profesorii pe la ei să le bage telefoanele la încărcat? De noaptea minții și ne mai mirăm încotro merge educația. Groaznic!!!

  2. Serios?? Ați inebunit de tot? Pe ce planetă trăiți? Nu mai vreți că , copilul Dvs să mai învețe deloc,să fie un robot ,un ” lăsa mă că sa te las” ,nu? Toți am ajuns oamenii de bază ai acestei societăți pentru că am respectat școală, această instituție SI cadrele didactice,care ne au făcut Oamenii! In schimb voi vreți că copii voștri sa Nu mai facă nimic,Zero!!! Ați nenorocit acest sistem de învățământ cu idioțeniile SI aberațiile voastre! Du te tu afară la un colegiu renumit sau o facultate SI zi le că ai Drepturi! Îți dă un șut în fund SI te da afară,SI pierzi SI banii pentru cursurile plătite! Nu mai aberații atât SI puneți pe copii să învețe,să pună mâna pe carte,doar prin munca SI sacrificii poți face performanță SI creea valori! Din cauza nesimțirii voastre cu drepturile voastre,care sunt SI ale noastre ,să ajuns aici ,la semi analfabetismului funcțional! Aveam performanta SI valori, acum nu mai avem nimic,decât analfabeți funcționali! Elevii stau in clasă de curs pe telefon non stop, pe Tik Tok, pentru că voi i ați ” ajutat” să nu mai învețe,să nu mai facă nimic la ore,ci doar sa se ia in gura cu profesorul SI să jignească, știind că nu i se poate face Nimic! Rușine,să vă fie rușine! Am băiatul de 16 ani, dar nu vl am crescut așa,l am pus să învețe,să știe ce Respectul pentru școală SI profesor,nu idioțeniile debitate de voi cu așa zisa mentalitate comunistă! Că sa fi Om SI să ai respect SI bun simț,nu trebuie să fi cu mentalitatea veche, comunistă! Trebuie să ai Conștiința SI frica de Dumnezeu! Au dispărut din școlile noastre, Respectul, Disciplina SI Bunul Simț,SI de aceea nu se mai face carte SI e o anarhie totala!!! Rușine celor care susțin aberați ce duc la destabilizarea sistemului de învățământ!!!

    1. da si ce profesori erau atunci, ce zeii pamantului se cred astia si habar nu au sa predea. sunt vremuri diferite ce necesita masuri ca atare

    2. Inca un ong care lucreaza cu spor la distrugerea viitorului acestei tari. Perversitatea este ca le da senzatia copiilor ca ii pretuiesc si sunt interesati de soarta lor, cand de fapt sunt manati de alte interese.

    1. Au luat și ti exemplu de la demnitari, care au fost tot ca ei, dar care, negasindu-si loc de muncă, pe capacitățile și competențele dobândite au intrat în politică.

  3. Și elevii au drepturi, deoarece și ei sunt egali cu ceilalți! Sunt din domeniu și susțin drepturile elevilor ! Jos cu sistemul de învățământ comunist !

    1. Corect este jos cu sistemul de învățământ!!! Nu trebuie așa ceva, toți sunt învățați de la naștere, de ce să li se inoculeze chestii neinteresante, ei știu tot la fel ca dvs.

  4. Sunt de acord cu propunerile elevilor ! Și elevii au dreptul la exprimare! Până la urmă suntem în UE și avem dreptul să ne exprimăm preferințele. Sunt sătul de remarcile golănești ale unora care îi critică în mod nedrept pe elevi. În occident elevii au dreptul să își ceară drepturile. Sunt din domeniu și pot să vă spun că atitudinile astea conservatoare și comuniste sunt de doi bani . Personal consider că un sistem de învățământ liberal și occidental poate să aducă beneficii pe termen lung .

  5. Până la urmă și elevii au drepturi! Libertatea de exprimare este un aspect fundamental al democrației! Elevii au dreptul să își exprime propriile preferințe! Nu înțeleg atitudinile astea rigide și comuniste ! Sunt din domeniu și pot să vă spus că în tot occidentul elevii au un cuvânt de spus la fel ca oricare altă persoană! Până la urmă ceea ce studiază la școală nu îi ajută la viitorul loc de munca , ci doar diploma în sine este de ajutor. Elevii nu trebuie să învețe atât de multă materie încât să devină cercetători sau genii , deoarece societatea noastră nu are nevoie doar de oamenii care sunt profesioniști într-un domeniu . Nu însemnă că dacă ai note mari în școala generală sau în liceu , că automat vei fi bogat sau vei avea un loc de muncă foarte bine plătit .

    1. Corect este jos cu sistemul de învățământ!!! Nu trebuie așa ceva, toți sunt învățați de la naștere, de ce să li se inoculeze chestii neinteresante, ei știu tot la fel ca dvs.

  6. Până la urmă și elevii au drepturi, mai ales dreptul la liberă exprimare, așa că atitudinile rigide și comuniste nu sunt permise.

  7. Foarte corect.
    Ca părinte, sunt perfect deacord ca notele sa fie date pe ce se preda în clasa.
    Sunt profesori care preda în clasa mecanic, apoi pasează responsabilitatea către părinți cu teme acasă de rezolvat.
    Nu stau sa își bata capul cu explicații pentru copii.
    Nici nu-i interesează dacă au înțeles sau au priceput.
    După mine, nici nu ar trebui sa fie teamă pentru acasă.
    Tot ce ar trebui sa se noteze, se notează pentru ce fac în clasa.
    Acolo se vede dacă copilul a înțeles, sau nu.
    Adică își notează munca lor.

  8. Volumul de muncă pentru efectuarea temelor trebuie bine dozat,aceasta este necesar dacă vrem să le facă cu plăcere și să fie chiar o bună fixare a materiei predată.Dacă le cerem prea mult nu vor face din lipsă de timp sau vor fi surmenați.Dacă temele nu se verifică și nu se clarifică ceea ce n-au știut face se adună goluri în cunoștințe și eșec.

  9. Io cred ca daca Guvernul ar face bacul o evaluare prin mijloace moderne, profesorii ar fi mai tentati sa foloseasca mijloace moderne in procesul de predare. Dar la ce calitate avem in guvern, ma intreb daca sus-pusii nostri au idee de faptul ca rezultatele invatarii prin mijloace moderne sunt diferite de rezultatele invatarii prin mijloace clasice. Nu cred ca au.

  10. Tema pentru acasă nu era trebui notată. Pentru temă nefăcută copilul meu a primit nota 2, lucru care nu mi se pare a fi în regulă.
    Normal ar fi fost să îl testeze din acea temă.😐

  11. Toate prostiile astea sunt facute de catre elevi la sugestia parintilor care nu mai vor sa-si chinuie creierul cu tema copilului (pe care oricum nu stie s-o dezlege), iar acum, nu mai vor sa fie verificate temele copilului de catre dascali ca sa nu se faca ei de ras…
    E prea multa inversunare pe tema de acasa, dar se omite cu buna stiinta importanta studiului individual, aprofundarea prin exersare si repetitie…Si daca tema pt acasa nu e sanatoasa si mananca din timpul liber al copilului, de ce parintii le pun meditatori pe bani grei ?!?

    1. Eu, ca părinte, am o problema cu temele pentru acasă și cu temele de vacanță. Am observat, de-a lungul timpului, că gradul de dificultate al temelor este mai ridicat față de exercițiile făcute în clasă spre exemplificare.
      Și volumul temelor ,cumulat, depășește cu mult cele două ore .
      Ca tema de vacanță ( de vară), la Limba română, unul din copii a primit o lungă listă cu titluri.
      Am cautat cărțile, am adunat numărul total de pagini și, la un simplu calcul matematic, rezultatul a fost acela că erau necesare opt ore zilnic, șapte zile din șapte, fără pauză , trei luni de zile ( adică, toată vacanța mare) pentru a putea citi tot . Și asta era doar de făcut doar la un singur obiect !

  12. Sunt atât părinte, cât și profesor și, când văd ce prostii se debitează, îmi vine să plec cât mai departe de țara asta. Păcat! Țara mi-e dragă, dar am ajuns bătaia de joc a guvernanților. Se încurajează prostia, tupeul, superficialitatea. Avem legi care ne momesc copiii cu astfel de pomene, iar ei nu știu că totul are un cost. Se dorește haosul și conflictul între partenerii educației. Speram să facem ceva pentru copii, deși nu sunt programe școlare, manuale, clasele sunt cu mobilier sau dotări de pe vremea comunismului, deși ei, copiii, sunt lipsiți de motivație, dar acum suntem din ce în ce mai limitați. Elevii au o listă mare de drepturi, iar profesorii o listă mare de obligații.
    Ca părinte, vreau o educație sănătoasă pentru copilul meu: să știe că există reguli ca în viață, că trebuie să meriți ca să pretinzi, că are creier că să-l folosească.

    1. tema pentru acasa nu trebuie deloc notata,dar da un rest de profesor de pe vremea lu’ Pazvante Chioru’ si cu mentalitate vai mama ei atat ii proceseaza ultimii neuroni ramasi.

      1. Dacă mai trebuia exemplificat și explicat de ce este necesar studiul individual (tema de acasa) și lista de lectura suplimentara, aveți în acest răspuns toată motivația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reproșuri de moralitate politică între rectori. Pricopie, după migrarea lui Cîmpeanu la PNL: Traseismul politic – o ‘cruzime’ folosită cu înțelepciune sau o practică descoperită prin bălțile Dâmboviței?

“La noi, traseismul politic nu este întâlnit în situații extreme – a devenit o practică, o rutină – și nu este în beneficiul public”, avertizează rectorul Școlii Naționale de Studii…
Vezi articolul

Reacția studenților la creșterea vârstei de pensionare în universități: O frână suplimentară în modernizarea universităților, accentuată de nesancționarea neperformanței

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică intenția Guvernului de a introduce posibilitatea prelungirii calității de titular până la 70 de ani pentru cadrele didactice din învățământul superior la latitudinea exclusivă a…
Vezi articolul

Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”

Ligia Deca a spus vineri seara, la Sinaia, legat de creșterile salariale ale personalului didactic, auxiliar și nedidactic, de la 1 ianuarie 2024, promise de Guvern și prevăzute în Ordonanța…
Vezi articolul

Unele domenii ale universităților românești au rata de angajabilitate de 20-30%, susține președintele Autorității Naționale pentru Calificări, fără să spună care sunt acestea. Dobrescu: Sunt finanțate din bani publici, formăm profesioniști pe ocupații care nu mai sunt cerute

„Sunt programe din zona de învățământ superior care au rata de ieșire ca angajabilitate undeva la 20-30%. Încă la noi în țară formăm profesioniști pe ocupații care nu mai sunt…
Vezi articolul