Pentru clasele I-IV, temele pentru acasă trebuie să fie diferențiate și să nu aibă un volum mare, potrivit unui document publicat de Inspectoratul Școlar Județean Brașov. Este vorba despre recomandările pentru dezvoltarea profesională a învățătorilor în anul școlar 2024-2025.
Conform sursei citate, temele vor fi verificate şi corectate de către învățători şi discutate cu elevii, altfel încât să aibă finalitate.
Iată ce prevede scrisoarea metodică a ISJ Brașov pentru învățători (la secțiunea
Caracteristicile temelor pentru acasă
- Temele pentru acasă la clasele I – IV să fie diferenţiate, relevante şi să nu aibă un volum mare.
- Tema se compune dintr-o parte comună, de nivel mediu, pentru toți elevii, la care se adaugă o parte diferențiată, care va avea rol de recuperare pentru unii elevi sau dezvoltare pentru alții.
Verificarea temelor pentru acasă
- Temele pe care elevii le efectuează acasă vor fi verificate şi corectate (cantitativ și calitativ) de către cadrul didactic şi discutate cu elevii, altfel încât să aibă finalitate. Constatările făcute vor constitui punct de pornire pentru activităţile ulterioare.
- Pentru temele corectate se vor face aprecieri, recomandări care să aibă caracter constructiv pentru elevi.
Sugestii pentru eficientizarea învățării prin efectuarea temelor pentru acasă
- Temele să nu aibă rol punitiv!
- Să fie relevante pentru copii, în concordanță cu activitățile de învățare derulate în cadrul lecțiilor!
- Să necesite implicarea independentă (autonomia învățării, dezoltarea competenței-cheie de a învăța să înveți) a copilului, fără să fie necesar sprijinul unei alte persoane în rezolvarea sarcinilor de lucru!
- Să fie atractive, fără sarcini repetitive!
- Să aibă legătură cu viaţa copiilor!
- Rezolvarea temelor să intre în rutina zilnică!
- Să se respecte curba de efort!
- Dozarea temelor pentru acasă să țină seama de comunicarea cu profesorii din consiliul clasei!
Documentul Inspectoratului Școlar Județean Brașov poate fi consultat mai jos:
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
“Cea mai grava incalcare a principiului democratiei este sa te adresezi unui elev nedotat ca unuia dotat.”(Spiru Haret)
Se spune ca un bun orator este acel orator care reuseste sa se adreseze simultan atat multimii cat si fiecarui ascultator in parte.
Problema cea mai mare a invatamantului este ca profesorul se afla in fata unei multimi, in medie sa zicem de 30 de elevi, care au 30 de niveluri diferite. Unii mai dotati, altii mai putin dotati.
Reuseste profesorul sa fie un bun orator?
Are pregatire speciala in acest sens?
La facultate, la cursul de Metodica predarii disciplinei de specialitate, ni se vorbea despe un moment important al lectiei, numit ” captarea atentiei”.
Atunci nu erau telefoane. Dar elevul mai avea cate ceva de vorbit cu colegul de banca, mai avea sa scrie cate ceva la o tema, pe care nu o facuse acasa sau stiu ce mai avea el de facut. In timpul orelor, unii isi aduceau niste carti micute, numite ” doxuri”(de 2 lei!) pe care le citeau pe sub ascuns in timpul anumitor ore.
In ceea ce priveste temele de acasa, sunt multe de spus.
Profesorul ar trebui sa aiba cunostinte docimologice, inca din timpul facultatii.
In unele tari, Docimologia e o disciplina care se preda studentilor, viitori profesori.
Daca nu, profesorii au posibilitatea de a se instrui citind sau participand la diferite activitati metodice sau cursuri speciale.
Depinde de tema, de scopul acesteia, de volumul ei, de gradul de dificultate, etc…
In functie de aceste lucruri, iti stabilesti si modul de verificare a temei.
Eu le si spuneam elevilor mei, ca le voi da intrebari la lucrari curente sau la teze, intrebari din temele avute acasa. Asta pentru a atinge nota de trecere.
Plus alte intrebari de departajare.
In felul acesta, copierea rezolvarii nu era suficienta.
Ma bucur ca se pun in discutie aici multe subiecte.
Dar asta nu e suficient. Trebuie si rezolvate.
Ca orice tema, nu?
Va urez succes!
Incredibil! Cât mai puțină școală, asta-i soluția? Atunci de ce ne mai mirăm că jumătate din tineretul țării e analfabet functional după 12 clase? Când te gândești că mai sunt cretini care înjură învățământul din perioada comunistă, când elevii știau să scrie și să citească din clasa a doua!
fără teme! la crăpat semințe!
“Stimații” și “respectabilii” profesori și învățători din sistemul de stat, 99%, vor face fix pe dos și le vor da elevilor foarte mult de scris pentru acasă, că vezi doamne nu au timp și lasă pe umerii părinților și al elevilor toate aceste lucruri. Copiii sunt din ce în ce mai “înecați” în teme, pe care nu reușesc să le facă pe toate, din cauza oboselii și a timpului prea scurt. Ei, învață și fac teme pentru acasă, câte 8-9 ore pe zi, mai mult decât programul de lucru al unui adult, cu foarte puține și scurte pauze de odihnă. Copiii nu mai au timp liber și pentru alte activități recreative și da, mulți profesori folosesc temele ca mijloc punitiv, ca să își demonstreze incompetența. La privat (unde este și copilul meu și copiii multor cunoscuți de ai mei), au zile în care nu au nicio temă pentru acasă. În zilele când au teme, le fac la școală și acasă se odihnesc și fac ceea ce le place, fără teama de a fi stresați de atâtea teme.
Du-te femeie la cratiță și nu te mai ambala. OanaM, faci ce faci și uiți să-ți iei pastilele.
@Lilu: cucoană se vede că ești un bugetar puturos, proastă și oarbă pe deasupra, că nu vrei să vezi realitatea din jur. Și apropo, eu nu gătesc, are cine să îmi facă de mâncare, tuto