UPDATE: Înscrieri deschise până pe 26 mai / Tema pentru elevi și profesori este “vehicul eco-friendly” la Concursul Național 3DUTECH din acest an, aflat în calendarul Ministerului Educației (P)

1.254 de vizualizări
Foto: ECDL/3DUTECH
3DUTECH a anunțat prelungirea termenului de înscriere în Concursul național de 3D design & printing pentru toți elevii și profesorii din România. Cele mai creative proiecte care vor aplica modelarea și printarea 3D vor fi premiate. Înscrierea este gratuită și se poate face online până pe 26 Mai și, în plus, această ediție este inclusă în calendarul concursurilor publicat de Ministerul Educației.

3DUTECH continuă proiectul „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” cu ediția a șasea. Proiectul este realizat de ECDL Romania și Dedeman, alături de AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România) şi în acord cu Ministerul Educaţiei. Obiectivul este de a crea o bază solidă de competenţe şi know-how teoretic şi practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piață a muncii. În plus, se contribuie și la un proces real de transformare tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului.

Principala temă a Concursului național de 3D design&printing este Vehicul Eco-Friendly, iar elevii și profesorii pot câștiga premii importante.

Concursurile se desfășoară în perioada 4 Aprilie – 15 Iunie 2024 și vizează toți elevii și profesorii din învățământul preuniversitar din România, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii. Înscrierea este gratuită, iar participanții își pot depune proiectul începând cu data de 4 Aprilie 2024 pe adresa contact@3dutech.ro.

Toţi elevii şi profesorii din România sunt invitaţi la concursurile naționale 3DUTECH

Pentru elevi – Concurs național „3D Printed Green Vehicle”

Elevii din toată țara sunt așteptați să își expună propriile idei de design inovative folosind aplicații din domeniul modelării și imprimării 3D. Tema acestei ediții este ”Vehicul Eco-Friendly”.

  • Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonați de profesori.
  • Participarea este gratuită.
  • Concurs inclus în Calendarul Ministerului Educației.

Astfel, toți cei înscriși în concurs vor putea elabora individual sau în echipă modele care să propună abordări inovative ale unor vehicule “verzi” care să integreze utilizarea imprimantelor și tehnicilor specifice domeniului modelării și imprimării 3D. Participanții pot realiza un design pentru orice tip de vehicul destinat parcurgerii distanțelor scurte din orașe, care să înlocuiască vehiculele bazate pe utilizarea carburanților fosili. Vehiculele pot fi prototipuri de biciclete, triciclete, mașini, etc. Toate prototipurile vor fi echipate cu cel puțin un tip de senzori care să le permită interacțiunea cu mediul înconjurător și/sau să le ofere funcții suplimentare față de un vehicul clasic. 

Calendar derulare Concursul Național 3DUTECH:
  • înscriere proiecte – 04 apr – 26 mai 2024;
  • preselecție proiecte înscrise – 27.05.2024
  • anunțare finaliști 27-31.05.2024
  • prezentare proiecte, jurizare finaliști și anunțare câștigători – 03-07.06.2024
  • acordare premii 07.06.2024 – 15.06.2024

În realizarea proiectului, participanții trebuie să țină cont de câteva aspecte importante:

  • Produsul poate fi utilizat de către orice  persoană. 
  • Obiectul este ușor de montat / transportat.
  • Produsul nu este periculos pentru persoanele care folosesc vehiculul respectiv.
  • Obiectul poate fi fabricat cu ajutorul imprimantei 3D.
  • Design-ul este propriu și nu încalcă drepturile de autor ale altor designeri. 

În total se vor acorda trei premii în valoare cumulată de 1.500 de euro.

Regulamentul concursului destinat elevilor poate fi consultat pe www.3dutech.ro. Modificare și actualizare termene detaliate în Actul Adițional.

Evaluarea proiectelor din ambele concursuri se va face de către specialiști din domeniul modelării și imprimării 3D și robotică, specialiști în educație / elevi și profesori câștigători în ediții precedente. În evaluarea proiectelor se va ține cont de originalitate și relevanță. Totodată, va conta și modul de prezentare a fiecărui proiect.

Rezultatele concursului vor fi anunțate pe www.3dutech.ro și pe pagina Facebook/3dutech. Câștigătorii vor fi contactați de Organizator și, ulterior, vor intra în posesia premiilor.

Elevi si robot – 3DUTECH
Opțional național pentru liceu și Tehnician imprimare 3D, o nouă meserie adăugată în COR

La inițiativa 3DUTECH a fost aprobat un opțional național pentru liceu de către Ministerul Educației, iar profesorii pot obține credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing.

Totodată, s-a introdus meseria de „tehnician imprimare 3D” în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Prin acest program se urmărește o actualizare a calificărilor, ținând astfel pasul cu realitățile din piața muncii, profund influențată de transformările tehnologice.       

Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, mai multe şcoli din România devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare ediție, alte minim 10 licee din țară sunt dotate cu imprimante 3D performante, iar cel puţin 20 de profesori și 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internațional ECDL 3D Printing.

Până în prezent sunt implicate 62 de licee care au fost transformate în hub-uri de imprimare 3D, colegii naționale, tehnice și licee tehnologice din toate județele din România, cu sute de profesori și peste o mie de elevi care au trecut prin proiect.

Și anul acesta, licee de la edițiile anterioare vor primi și echipamente de robotică, iar profesorii și noi grupe de elevi din aceste licee vor putea obține și certificarea pe modulul ECDL Robotics.

Află mai multe detalii despre proiect pe www.3dutech.ro și pe pagina de Facebook 3DUTECH sau pe contact@3dutech.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Șase luni, zece cărți și o „bătălie”. Un concurs lansat de biblioteca din Cluj în urmă cu nouă ani îi provoacă pe tineri să citească / Ilinca Seleușan, câștigătoare în acest an: „Prin lectură trăiești experiențe pe care nu le poți avea în viața de zi cu zi”

În urmă cu nouă ani, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj lansa un concurs inedit pentru cititori. Pornit de la o experiență americană, concursul „Bătălia cărților” a devenit național, fiind…
Vezi articolul

Mersul la școală nu face parte din motivele propuse de Ministerul de Interne pentru care o persoană poate părăsi localitatea în perioada 2-12 iunie, când și elevii navetiști încep pregătirea pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională

Deplasarea în altă localitate pentru a merge la școală nu face parte din motivele propuse de Ministerul de Interne prin setul de recomandări și onligații lansat în dezbatere publică și…
Vezi articolul

Fiecare profesor poate să urmărească graficele de evoluție ale elevilor săi, direct din platformă / Motive de optimism și lucruri care se pot întâmpla mai bine, la 15 ani de Adservio. Transformarea digitală a școlilor din România continuă (P)

Digitalizarea reprezintă pentru cadrele didactice și conducerea școlilor o oportunitate extraordinară de a integra tehnologia în procesul de predare și de gestionare a unităților școlare. Adservio a început acest parcurs…
Vezi articolul