Telescopul spațial James Webb a identificat în cosmos o moleculă esențială vieții

221 de vizualizări
Foto: Facebook / NASA’s James Webb Space Telescope
Astronomii au detectat pentru prima dată în spațiu o moleculă crucială de carbon, cu ajutorul telescopului spațial James Webb, scrie CNN. Compusul, numit meteniu sau CH3+, a fost localizat într-un sistem stelar tânăr, situat la 1.350 de ani lumină de Pământ, în nebuloasa Orion, potrivit NASA.

Compușii de carbon îi intrigă pe oamenii de știință deoarece acționează ca bază pentru toată viața așa cum o cunoaștem și o înțelegem. Meteniul este considerat o componentă cheie care ajută la formarea unor molecule mai complexe pe bază de carbon. Înțelegerea modului în care viața a început și a evoluat pe Pământ i-ar putea ajuta pe cercetători să determine dacă acest lucru este posibil în altă parte în univers. Capacitățile extrem de sensibile ale telescopului Webb, care vizualizează cosmosul prin intermediul luminii infraroșii invizibile pentru ochiul uman, dezvăluie mai multe despre chimia organică din spațiu.

Observatorul spațial a detectat cationi de metil într-un disc protoplanetar, numit d203-506, care se învârte în jurul unei tinere stele pitice roșii. Aceste discuri, alcătuite în mare parte din gaz și praf, sunt rămășițele rămase în urma formării stelelor. Planetele se nasc în aceste halouri stelare mari, dând naștere unor sisteme planetare. Un studiu care detaliază această descoperire a fost publicat luni în revista Nature.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții își exprimă susținerea pentru pachetul de legi ale educației, ca “soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile!” / Pentru învățământul superior, este apreciată în special “consolidarea componentei financiare” și a autonomiei universitare

Schimbările propuse în pachetul legislativ pus în dezbatere de Ministerul Educației reprezintă “o soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile”, susține Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții, ce reunește…
Vezi articolul

Programul „Micii Grădinari”, derulat în județul Harghita, îi învață pe copii ce înseamnă un stil de viață sănătos, prin consumul de legume din propria grădină. Elevii primesc gratuit pachete de semințe

Interesul pentru programul „Micii Grădinari”, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, este tot mai crescut, în fiecare an, numărul participanţilor ajungând de la…
Vezi articolul