Elevii din școlile din Anglia nu vor mai putea folosi telefoanele mobile la școală, anunță guvernul britanic, care susține că va trimite ghiduri în școli pentru a implementa noua măsură. Interzicerea telefoanelor ar urma să se facă încă de la intrarea în școală, propune executivul din Anglia, care pune interdicția pe seama nevoii de continuare a eforturilor pentru performanțe academice din ce în ce mai bune, conform sursei citate.
„Telefoanele mobile vor fi interzise în școlile din Anglia, ca parte a planului guvernului de a reduce la minimum perturbările și de a îmbunătăți comportamentul în sălile de clasă. Noile orientări privind telefoanele mobile în școli (…) sprijină directorii de școli în interzicerea utilizării telefoanelor mobile pe tot parcursul zilei de școală, inclusiv în pauze. Multe școli din întreaga țară interzic deja utilizarea telefoanelor mobile cu rezultate foarte bune. Aceste orientări vor asigura o abordare coerentă în toate școlile”, a transmis Guvernul de la Londra.
Datele Oficiului de Comunicații din Anglia (Ofcom) arată că 97% dintre copiii de până la vârsta de 12 ani au propriul telefon mobil. Conform sursei citate, utilizarea telefoanelor mobile în școli poate duce la cyberbullying, la distragerea atenției și la perturbarea activității în clasă, ceea ce, la rândul său, provoacă o pierdere a timpului de învățare.
Autoritățile englezești citează un raport al UNESCO din vara anului trecut prin care organizația atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică utilizarea smartphone-urilor în școli, afirmând că „doar tehnologia care sprijină învățarea” este meritorie în școli.
„Promovarea unor așteptări ridicate în materie de comportament (social și digital al elevilor – n. red.) este o prioritate pentru guvern”, transmite executivul în comunicat, susținând că are ca bază de implementare o investiție de 10 milioane de lire sterline în huburi care vor sprijini până la 700 de școli pe o perioadă de 3 ani.
„Luăm decizii pe termen lung pentru a ne asigura că toți elevii beneficiază de o educație de clasă mondială. (…) Planul nostru funcționează, iar standardele școlare cresc în toate școlile. Anglia a urcat în clasamentul internațional în ceea ce privește rezultatele academice, datorită programului nostru de mai multe milioane de lire sterline privind centrele de matematică și de engleză (…) În prezent, suntem una dintre țările cu cele mai bune performanțe din lumea occidentală în ceea ce privește matematica și cititul, iar guvernul va continua să se bazeze pe acest progres prin realizarea unor reforme cruciale, inclusiv prin crearea standardului britanic avansat (ABS)”, potrivit informării de pe gov.uk.
Conform ministrului Educației Gillian Keegan, citat în comunicatul guvernului britanic, „școlile sunt locuri în care copiii învață, iar telefoanele mobile sunt, cel puțin, o distragere nedorită a atenției în clasă. Le oferim profesorilor noștri care muncesc din greu instrumentele necesare pentru a lua măsuri de îmbunătățire a comportamentului și pentru a le permite să facă ceea ce fac cel mai bine – să predea”.
Măsură ar urma să alinieze Anglia la măsurile luate de alte țări care au restricționat utilizarea telefoanelor mobile, printre care Franța, Italia și Portugalia, potrivit sursei citate.
„Școlile vor fi sprijinite pentru a interzice utilizarea telefoanelor mobile, cu exemple de abordări diferite, inclusiv interzicerea telefoanelor în incinta școlii, predarea telefoanelor la sosirea la școală și păstrarea telefoanelor în siguranță la școală”, a mai transmis executivul britanic.
În România, folosirea telefoanelor mobile este interzisă elevilor în timpul orelor de curs, dar acum acestea pot fi “preluate” de profesor, potrivit legii Educației intrată în vigoare din septembrie 2023. Elevii pot folosi telefoanele în spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii – detalii aici.
28% dintre elevii din România nu ascultă ce spune profesorul, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru ediția din 2022 a testării internaționale PISA. Aceleași date mai arată că 35% dintre elevi sunt distrași de folosirea dispozitivelor digitale (media OCDE: 30%) și 31% sunt distrași de alți elevi care folosesc dispozitive digitale (media OCDE: 25%).
Foto: © Vadreams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
Vezi, dacă ăștia n-au un Consiliu al Elevilor de la care să ia sugestii!
Ce sa zic, ma bucur pentru elevii si profesorii si parintii din Anglia. In Romania, aparent, copiii nu pot face nimic fara telefon. Am fost la un atelier (de o ora) la un muzeu si erau parintii care strigau in urma copiilor: aveti telefonul la voi, da?
Oricum, doar daca te uiti la comentariile din articolul de la final, iti cam dai seama care e nivelul la noi in tara: cum sa interzici bunul propriu??
@Mihaela: părinții au întrebat dacă au telefonul la ei, pentru că există o aplicație care se numește “Find My Kid” și adulții văd unde se află copiii lor, ca dovadă că telefoanele trebuie să fie asupra copiilor.
Pare o mișcare globală pro-învățare. Nici în recreație, desigur, câtă vreme recreația e tot la școală.
O măsură foarte buna, care trebuia luată de mult timp. Din păcate la noi nu se dorește așa ceva, că doar avem Romania educata marca Iohannis.
In Romania nu se va intimpla asta decit pe hirtie. Daca le luam telefoanele, vor face ce?! De invatat tot nu vor invata, doar vor tampi profesorii de cap.