Declarații contradictorii ale secretarului de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, privind folosirea telefoanelor în timpul pauzelor de către elevi. Într-o intervenție la Antena 1, duminică, 22 septembrie, secretarul de stat a spus că elevii au voie să folosească telefoanele în pauze: “Conform statutului elevului au voie cu telefonul în pauze”, a spus Lixandru. Declarația vine în contextul în care în urmă cu o săptămână, tot Florian Lixandru spunea în cadrul emisiunii Liceenii Smart, difuzată la Canal 33 că “acum, practic, elevii n-au voie nici pe timpul pauzelor să folosească telefoanele mobile”.
- Ministra Educației Ligia Deca a anunțat că decizia de interzicere totală a telefoanelor va aparține școlilor.
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, spune că elevii pot folosi telefoanele și în pauze. Întrebat explicit acest lucru la Antena 1, Florian Lixandru a spus: “Conform statutului, au voie în pauză, pentru că este prevăzută excepție”.
Declarația sa vine la o săptămână, după ce același secretar de stat spunea opusul: “Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, în cadrul emisiunii Liceenii Smart, difuzată la Canal 33.
Dialogul integral pe acest subiect, la Antena 1:
Moderator: Se vorbește foarte mult despre telefoane și despre interzicerea lor. La gimnaziu lucrurile sunt destul de clare. Acum văd că și la liceu e o polemică. Unde suntem, unde vrem să ajungem?
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Da, părerile, cel puțin în rândul părinților, părerile sunt împărțite. O parte dintre aceștia doresc ca telefoanele să fie reținute, o parte doresc să fie poată fi folosite pe timpul programului școlar. Legea la fel prevede interzicere a utilizării telefoanelor mobile pe perioada desfășurării cursurilor. Și pentru a nuanța cumva această prevedere din legea învățământului preuniversitar, statutul elevului vine și clarifică zic eu situația, în sensul că telefoanele sunt interzise pe parcursul orelor de curs, cu excepția situațiilor în care cadrul didactic permite utilizare a telefonului în scop educațional sau cu excepția utilizării acestora pe timpul pauzelor sau în locuri special amenajate. Totodată, în ceea ce privește elevii de liceu, la fel, prin regulamentul intern, fiecare unitate de învățământ va stabili regulile cu privire la utilizare a telefoanelor în incinta unității de învățământ, evident, în afara orelor de curs sau cu excepție în situațiile excepționale în care profesorii, colegii mei acceptă utilizarea telefonului ca mijloc educațional.
Moderator: Au voie în pauze sau nu?
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Conform statutului, au voie în pauză, pentru că este prevăzută excepție, dar așa cum vă spuneam, toate aceste reguli vor fi stabilite prin regulamentul intern al fiecărei unități de învățământ care are obligația să elaboreze acest regulament intern în concordanță cu noul regulament de organizare și funcționar a unităților de învățământ care a intrat în vigoare la 01/09/2024.
Moderator: Deci cumva nu e greșit dacă elevii au chiar și telefonul mobil în ghiozdan și închis.
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Nu, telefoanele mobile, este prevedere în lege, dar și în statut, trebuie să fie depozitate în spațiile special amenajate pe care conducerile unităților de învățământ au obligația să le asigure în fiecare sală de curs: fie că vorbim de un dulăpior, fie că vorbim de un rastel, o cușetă, fiecare conducere a unei unități de învățământ are obligația să asigure acest spațiu special pentru depozitarea telefoanelor pe timpul șederii la școală a elevului, cu excepția pauzelor, acolo unde telefoanele pot fi folosite, în pauză”.
Ce spun Statutul Elevului 2024, ROFUIP 2024 și legea Educației nr. 198 privind folosirea telefoanelor în școală
Art. 182 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024
(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ.
Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli din Statutul Elevului 2024, Art. 15
„Elevilor le este interzis:
g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească;
h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească;”
Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:
Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
6 comments
Sunt total de acord cu domnul Claudiu B.Copilul meu a fost marginalizat,jignit și făcut de rușine pentru ca îndrăznit sa îmi spună cele otite la școală.A fost scos de către profesori drep un inadaptat și a fost manipulat de acestea sa nu mai îndrăznească sa ne spună ceva acasă dacă vrea sa îi fie bine la școală.Am umblat pe la psihologi care nu au reușit sa o scoată din stările de plâns și repulsia de a mai merge la școală.Toate aceste din partea unor profesori nepasatori care au scopul de a distruge spiritul unui copil.Si toate acestea se întâmplă de mulți ani.De ce nu se iau masuri.De ce nu sunt trași la răspundere acei profesori care ne distrug copii?Ei continua tot asa deoarece au siguranță că nu li se poate face nimic și sunt de neatins.Ar trebui sa se dea o lege care sa oblige școlile sa monteze camere audio și video care sa și meargăpentru a avea și noi părinții liniște și profesorii sa fie trași la răspundere pentru felul în care se comporta la ore și asa se poate vedea bine și randamentul lor pentru care cer salariile acestea exorbitante.Ar trebui plătiți în funcție de randament cum sunt plătiți mulți oameni în funcție de ce produc.Oricum ,sistemul de învățământ este același chiar dacă se scot manuale mai colorate și audio.Risipa ce bani.A devenit școala tot un fel de comerț și copii noștri în număr tot mai mare de prosti.Si se da vina pe părinți care suntem disperați sa îmbogățim profesorii dandu-le ore costisitoare.Copii noștri au ajuns s niște stresați datorita învățământului de proasta calitate.Nu se învață nimic din exterior,de la alte tari.Am rămas blocați tot în același sistem.Va de noi.Si generațiilor următoare le vor fi la fel de grei și nu se iau masuri.Nici o schimbare.
Bună ziua!Aberația aceasta care se discuta intens și se dau legi pentru interzicerea telefoanelor în scoli pentru ca afectează sănătatea elevului și calitatea invatatului în scoli,reprezinta doar un paravan de scorneli pentru a acoperii și musamaliza numeroasele incidentele filmate și inregistrate de către elevi cu telefoanele în care apar abuzurile verbale,fizice la care mulți elevi au fost supuși de către profesori în timpul orelor.Precum și manipularea psihica și bullingul din scoli care este atât de mult discutat și cu care se ocupa unii profesori.Copilul meu a suferit groaznic de mult în gimnaziale datorita unei diriginte manipulările și mandre care a știut sa întărite clasa împotriva copilului meu din cauza mândriei ei ca nu a suportat faptul ca eu ca și parinte am îndrăznit sa merg sa discut cu ea de problemele copilului meu.Se manipulează copii mici de asa natura încât sa le fie teama sa mai spună ceva părinților acasă de teama represaliilor viitoare din parte profesorilor.Daca îndrăznești sa spui ceva profesorilor totul se răsfrânge asupra elevului.Nu va puneți întrebarea de ce faimoasele camerele instalate în clase ,de ce nu merg ,sunt mai tot timpul defecte ?Tocmai ca să nu se descopere abuzurile făcute de profesori asupra elevilor.Scolile se tem cel mai tare de reclama proasta și de televiziune.Asa ca,se încearcă intens interzicerea telefoanelor în scoli nu faptul ca sunt îngrijorări legate de sănătatea copiilor noștri.Existau copii obraznici și violenți și înainte de apariția telefoanelor în scoli.Unii profesori cu note proaste la evaluările lor ,se bat cu pumnul în piept ca ei ne-au pus creionul în mana și ca asta justifica traiul lor ridicat ,casele și excursiile luxoase a multora dintre ei care nici nu merita asemenea salarii deoarece rezultatul muncii multora se vede în numărul mare de copii analfabeți i prosti scoși la grămada și în rezultatele de la evaluările naționale și bacalaureat.Multi dintre profesori nici nu au ce cauta în învățământ.Metodele lor proaste și intenționate de învățare au scopul de a determina părintele disperat sa dea ore copiilor.Aceasta a devenit o moda foarte costisitoare prin care profesorii își suplimentează salariile și trăiesc regește de pe spatele părinților aduși la disperate de însuși domnii profesori .Totul e o strategie.Scopt copii de prosti ca să fin nevoiți sa le dam ore suplimentare.Si mulți dintre ei au îndrăzneala sa se plângă de salariile.Domnilor profesori ,în caz ca nu știți,trăiți în România unde multi oameni traiesc din salariul minim pe economie nu ca dumneavoastră.Asa ca mai lăsați plângerile în privința salariilor cară vreme copii noștri sunt scosi prosti de pe băncile scolii datorita vouă.Eu una nu vad minunea produsa de voi.Rusine.
Buna ziua. Referitor la aceste ambiguitati si carentele legii pot prezenta un fapt real. Junior, 15 ani, clasa a 8-a, i se confisca telefonul de catre un cadru didactic in PAUZA. Oras mare …Iasi. Scoala de cartier, nu top de top, dar in prima jumatate a clasamentului. Elevul, nu olimpic, pe la mijlocul plutonului conform notelor, o medie generala de 8:50-09:00, fara nici o absenta (mare minune la varsta asta), nu fumeaza, nu bea, nu cluburi, nu se drogheaza. Suntem parinti fericiti din acest punct de vedere. Telefonul are tracking instalat si-i verificam zilnic balanta digitala. Comunicam mereu cu copilul, nu sunam in timpul orelor, ii trimitem mesaj in pauze (de genul mancarea e in cuptor, ai grija ca trebuie sa ajungi la meditatii la ora de …ca s-a schimbat, etc). Pe tel. are app pentru circulat cu mijloacele de transport in comun, primeste diferite teme de la profesori, are asociat si un card virtual pe care il alimentam noi, parintii, cu sume modice atunci cand are nevoie de un pranz pe fuga sau alte necesitati. Atentie! …i se confisca telefonul in pauza dintre orele de curs pentru ca “asa spune legea si asa este regulamentul”. Nu filma pe nimeni, nu se imbrancea cu nimeni, isi citea mesajul de la parinti. Precizez ca nu exista prevazut in clasa spatiu special de depozitare securizat. In plus, bunul respectiv se afla doar in FOLOSINTA minorului, nu in proprietatea acestuia. Suntem genul de parinti care achiesam la respectarea ordinii in scoala si suntem de acord cu masuri de coercitie atunci cand acestea sunt necesare si echilibrate. Lasata decizia la latitudinea conducerii scolilor, aceasta poate duce la abuzuri si poate fi aplicata arbitrar. Transformam personalul didactic in gardieni si scoala in puscarie? Directiunea are competente de organ de ancheta si poate confisca si folosi un bun care apartine altcuiva? Din punctul meu de vedere, in aceasta situatie ma vad nevoit sa ma adresez organelor competente, respectiv Politia si sa depun o plangere penala pentru furt. In plus, in momentul in care minorului i s-a confiscat bunul, nu i s-a transmis pentru cat timp si nu i s-a restituit dupa terminarea orelor de curs. Copilul nu a putut lua legatura cu parintii, noi ne-am panicat, am sunat de zeci de ori pe telefonul lui, nu a putut circula cu mijloacele de transport in comun, nu s-a putut hrani si a suferit stres si umilinta tocmai din partea unor cadre didactice care ar trebui sa ajute. Recuperarea telefonului se face prin prezentarea la biroul directorului, pentru a mai suferi o umilinta in plus. Oare aceasta masura nu a fost impusa de fapt tocmai pentru a se ascunde sub pres mizeriile din sistem? Pentru a nu mai avea copiii posibilitatea de a genera probe/dovezi impotriva personalului didactic/auxiliar din gradinite si scoli care au un comportament abuziv? Daca, de exemplu, directorul unei oarecare scoli este un pradator sexual si ia aceasta masura (conform legii fiind acoperit pentru ca este la latitudinea lui) doar ca sa-si acopere faptele? Se poate lua unilateral decizia de confiscare a telefonului unui copil fara ca toate conditiile sa fie indeplinite? In situatia in care se retine respectivul bun pentru mai multe zile, cine stabileste si in ce mod, dupa care lege, cat timp i se confisca telefonul? Exista un raport in functie de gravitatea faptei? Daca acel device ramane peste noapte in incinta scolii sau in buzunarul directorului, noi ca parinti nu stim. Exista un spatiu securizat impotriva furtului/incendiului/distrugerilor in care sa fie depozitate aceste bunuri? In situatia in care se produce furtul sau distrugerea respectivului bun in timpul in care se afla depozitat in incinta unitatii de invatamant, exista asigurare pentru despagubire? Cum se pot evita abuzurile unor cadre didactice care se prevaleaza de o lege incompleta si ambigua? Facem din copii niste obiedienti, ii depersonalizam si-i umilim doar pentru ca asa are chef un profesor mai slab pregatit dar plin de betia puterii doar pentru ca are functie? Ne intoarcem la sistemul in care daca nu aveai inel la cravata rosie de pionier erai pus la zid?? Daca exista institutional (din ISJ Iasi sau chiar din minister) o persoana interesata sa ancheteze aceasta situatie reala pe care am expus-o, pun la dispozitie toate informatiile legate de scoala unde se petrec incidente de acest fel, cu nume si prenume cadre didactice implicate.
E ca în poveste. Să vină nici pe drum, nici pe lângă drum, nici călare, nici pe jos, nici îmbrăcat, nici dezbrăcat…
Să facem din rahat bici și să și plesnească, asta vrea Ion. Fără acoperire legală, ce e aia? Fiecare școală cum o taie capul (colectiv). Că doar nu plătește ministerul când școala pierde procese pentru aberațiile introduse de minister.
ca la noi la nimenea. Proverbul”dezbracate…. imbracate …..”asa si in ministerul educatiei. Am mai vazut ca acuma primarii au voie sa demita directorii. Eu zic sa nu se mai faca cursuri so elevii sa predea profesorilor.
Invonsecvența este mama tuturor relelor din învățământ. o
Oscilând între respectarea sau nerespectarea “legii” am ajuns în haosul actual. Rușine celor incapabili în a pune în aplicare o hotărâre!