Telefoanele în pauză – interzise sau permise? Declarații contradictorii ale secretarului de stat Florian Lixandru: Conform statutului elevului au voie cu telefonul în pauze / În urmă cu o săptămână, oficialul spunea că elevii n-au voie să folosească telefoanele nici pe timpul pauzelor

1.384 de vizualizări
Florian Lixandru / Foto: captură Facebook Live
Declarații contradictorii ale secretarului de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, privind folosirea telefoanelor în timpul pauzelor de către elevi. Într-o intervenție la Antena 1, duminică, 22 septembrie, secretarul de stat a spus că elevii au voie să folosească telefoanele în pauze: “Conform statutului elevului au voie cu telefonul în pauze”, a spus Lixandru. Declarația vine în contextul în care în urmă cu o săptămână, tot Florian Lixandru spunea în cadrul emisiunii Liceenii Smart, difuzată la Canal 33 că “acum, practic, elevii n-au voie nici pe timpul pauzelor să folosească telefoanele mobile”.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, spune că elevii pot folosi telefoanele și în pauze. Întrebat explicit acest lucru la Antena 1, Florian Lixandru a spus: “Conform statutului, au voie în pauză, pentru că este prevăzută excepție”.

Declarația sa vine la o săptămână, după ce același secretar de stat spunea opusul: “Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, în cadrul emisiunii Liceenii Smart, difuzată la Canal 33.

Dialogul integral pe acest subiect, la Antena 1:

Moderator: Se vorbește foarte mult despre telefoane și despre interzicerea lor. La gimnaziu lucrurile sunt destul de clare. Acum văd că și la liceu e o polemică. Unde suntem, unde vrem să ajungem?

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Da, părerile, cel puțin în rândul părinților, părerile sunt împărțite. O parte dintre aceștia doresc ca telefoanele să fie reținute, o parte doresc să fie poată fi folosite pe timpul programului școlar. Legea la fel prevede interzicere a utilizării telefoanelor mobile pe perioada desfășurării cursurilor. Și pentru a nuanța cumva această prevedere din legea învățământului preuniversitar, statutul elevului vine și clarifică zic eu situația, în sensul că telefoanele sunt interzise pe parcursul orelor de curs, cu excepția situațiilor în care cadrul didactic permite utilizare a telefonului în scop educațional sau cu excepția utilizării acestora pe timpul pauzelor sau în locuri special amenajate. Totodată, în ceea ce privește elevii de liceu, la fel, prin regulamentul intern, fiecare unitate de învățământ va stabili regulile cu privire la utilizare a telefoanelor în incinta unității de învățământ, evident, în afara orelor de curs sau cu excepție în situațiile excepționale în care profesorii, colegii mei acceptă utilizarea telefonului ca mijloc educațional.

Moderator: Au voie în pauze sau nu?

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Conform statutului, au voie în pauză, pentru că este prevăzută excepție, dar așa cum vă spuneam, toate aceste reguli vor fi stabilite prin regulamentul intern al fiecărei unități de învățământ care are obligația să elaboreze acest regulament intern în concordanță cu noul regulament de organizare și funcționar a unităților de învățământ care a intrat în vigoare la 01/09/2024.

Moderator: Deci cumva nu e greșit dacă elevii au chiar și telefonul mobil în ghiozdan și închis.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Nu, telefoanele mobile, este prevedere în lege, dar și în statut, trebuie să fie depozitate în spațiile special amenajate pe care conducerile unităților de învățământ au obligația să le asigure în fiecare sală de curs: fie că vorbim de un dulăpior, fie că vorbim de un rastel, o cușetă, fiecare conducere a unei unități de învățământ are obligația să asigure acest spațiu special pentru depozitarea telefoanelor pe timpul șederii la școală a elevului, cu excepția pauzelor, acolo unde telefoanele pot fi folosite, în pauză”. 

Ce spun Statutul Elevului 2024, ROFUIP 2024 și legea Educației nr. 198 privind folosirea telefoanelor în școală

Art. 182 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024

(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească. 

(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ. 

Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli din Statutul Elevului 2024, Art. 15

„Elevilor le este interzis:

g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească; 

h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală. 

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească;”

Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:

Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. 

Citește și:
Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile nici în pauze, anunță secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru
Ministrul Educației: Am lăsat la latitudinea școlii dacă telefoanele mobile sunt permise în pauze sau în afara orelor
Școlile pot interzice total telefonul mobil prin regulamentul de organizare, în anul școlar 2024-2025, a anunțat Ligia Deca
OFICIAL Interdicțiile elevilor din anul școlar 2024-2025. Fără telefoane mobile în timpul orelor și fără comportamente jignitoare, printre prevederile din Statutul elevului 2024
OFICIAL Noul regulament de funcționare al școlilor – ROFUIP 2024: O notă la purtare în fiecare modul, concurs separat de admitere la liceu, secretariate cu program pentru părinți și câte un profesor responsabil cu proiectele europene – noutățile din septembrie
Interzicerea telefoanelor mobile la școală e aplicată adesea ineficient și îi poate face pe elevi să le folosească mai intens acasă / Întărirea competențelor digitale pentru profesori și elevi – soluția propusă pe baza datelor PISA 2022, care spun că telefonul la școală, folosit moderat, aduce și beneficii – raport OCDE
„În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă”, spune Marius Nistor, FSE

3 comments
  1. E ca în poveste. Să vină nici pe drum, nici pe lângă drum, nici călare, nici pe jos, nici îmbrăcat, nici dezbrăcat…

    Să facem din rahat bici și să și plesnească, asta vrea Ion. Fără acoperire legală, ce e aia? Fiecare școală cum o taie capul (colectiv). Că doar nu plătește ministerul când școala pierde procese pentru aberațiile introduse de minister.

  2. ca la noi la nimenea. Proverbul”dezbracate…. imbracate …..”asa si in ministerul educatiei. Am mai vazut ca acuma primarii au voie sa demita directorii. Eu zic sa nu se mai faca cursuri so elevii sa predea profesorilor.

    1. Invonsecvența este mama tuturor relelor din învățământ. o
      Oscilând între respectarea sau nerespectarea “legii” am ajuns în haosul actual. Rușine celor incapabili în a pune în aplicare o hotărâre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației, Ministerul Cercetării și Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, printre instituțiile publice care migrează la Cloud-ul Privat Guvernamental – proiect

Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Culturii, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, Centrul Naţional de Recunoaştere și Echivalare a Diplomelor se află pe lista celor…
Vezi articolul