Taxele de școlarizare în principalele țări de destinație pentru elevii și studenții români: Niciun ban la facultăți scandinave, peste 100.000 de franci la licee din Elveția

3.219 vizualizări
Taxele de școlarizare
FOTO: Photo by Feedyourvision from Pexels
Taxele de școlarizare la liceele și universitățile din principalele țări preferate de elevii și studenții români care pleacă în străinătate variază considerabil, iar maximele pot depăși 100.000 de euro pentru unele licee din Elveția, potrivit datelor furnizate de o companie de consultanță în educație. Principala țară de destinație pentru studenții români rămâne Marea Britanie, cu aproape 10.000 de studenți români înscriși în principal la programe de licență, potrivit cifrelor oferite de IntegralEdu și British Council.

IntegralEdu, organizatorul World Education Fair, târg ce va avea, începând de mâine, mai multe ediții în București și alte orașe din țară, a detaliat pentru EduPedu.ro taxele aplicate la universități și licee din țările preferate de tinerii români.

Taxele de școlarizare pentru învățământul superior

Potrivit sursei citate,, în Marea Britanie taxele de școlarizare, în mediul universitar, variază ușor – între 9.250 de lire sterline în Anglia și 9.000 de lire sterline în Țara Galilor.

Olanda, a doua țară preferată de studenții români, potrivit sursei citate, taxa pentru programe de licență a fost înjumătățită în primul an, pentru a crește atractivitatea în condițiile ieșirii Marii Britanii din UE. Astfel, pentru primul an, taxa de circa 2.200 de euro anual este înjumătățită la 1.072 de euro/an. La Master se aplică taxa de 2.200 de euro anual.

În țările scandinave, învățământ gratuit înseamnă și taxă 0 de școlarizare la instituțiile de învățământ superior.

Pe de altă parte, unii români caută universități din Elveția, una dintre cele mai scumpe piețe. Aici se aplică un pachet educațional ce include taxa de școlarizare, cazare, masă, uniformă, materiale de lucru, pachet ce variază între 30.000 de franci elvețieni și 55.000 de franci elvețieni anual.

Ce se întâmplă în cazul liceelor

Potrivit reprezentanților IntegralEdu, costurile cu liceul în Marea Britanie diferă foarte mult în funcție de sistemul ales:

  • școli de tip academie – școli de stat, ceea ce presupune taxă 0, dar care oferă internat (cazare, masă), pentru care se aplică taxe – circa 15.000 de lire sterline
  • școli de tip boarding (private, în campusuri mari) – între 35.000 și 45.000 de lire sterline anual
  • școli de tip college (private) – 40.000-55.000 de lire sterline anual

O altă destinație de interes pentru elevii români sunt, potrivit sursei citate, școlile din Germania – aproximativ 45.000 de euro/an la școlile private.

În Elveția, unde de asemenea există cerere pe piața locală, prețurile sunt mult mai mari și variază mult – între 60.000 de franci elvețieni anual și 120.000 de franci elvețieni/an.

În SUA și Canada, unde există cerere, dar mică, elevul trebuie să plătească aproximativ 80.000 de dolari anual.

Iar dintre țările cu mari comunități de români există interes mai degrabă pentru Spania, unde costul este de circa 25.000 euro/an.

Taxe de scolarizare pentru edu-tabere

Pentru taberele educaționale, conform evaluărilor IntegralEdu ca organizator de târguri educaționale, prețurile variază. Exemple:

  • 700 de lire sterline – o saptămână în Marea Britanie
  • 750 de euro – 1 săptămână în Germania
  • 790 de euro – 2 săptămâni în Bulgaria
  • 1.000 de euro – 1 săptămână în Portugalia
  • 1.600 franci elvețieni – 1 săptămână în Elveția

Citește și: Viitorul sistem post-Brexit privind migrația se va aplica și studenților români – Ambasada britanică, pentru Edupedu.ro / Cât de mare este interesul românilor pentru studii în Marea Britanie


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor, trimis școlilor la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic. Documentul oficial prevede două scenarii, pentru elevi și profesori / Sunt exceptați de la testare cei vaccinați complet și cei care au trecut prin boală în urmă cu maximum 3 luni

Protocolul de testare rapidă a elevilor a fost trimis de Ministerul Sănătății școlilor abia vineri, 18 februarie, la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic, potrivit documentului obținut…
Vezi articolul

Liceeni din Buzău, aduși de senatoarea Nicoleta Pauliuc la un eveniment în Parlament în care industria tutunului și două cercetătoare de la SNSPA au promovat politici publice mai blânde pentru produsele din tutun încălzit / Autoritățile avertizează că un număr mare de minori fumează

Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL), cunoscută pentru susținerea politicilor de combatere a cancerului, a organizat în luna aprilie un eveniment la Palatul Parlamentului, bazat pe un studiu care recomandă, printre altele,…
Vezi articolul