Țările UE, îndemnate de membrii Parlamentului European să asigure acces elevilor la educație pe teme de sexualitate, ca măsură de întărire a drepturilor la sănătate reproductivă și sexuală – proiect de raport

484 de vizualizări
Noi condiții de angajare în UE
Foto: © Dreamstime.com
Accesul la educație pe tema sexualității, pentru elevii din învățământul primar și secundar, face parte dintr-un set de măsuri pe care statele membre ale UE ar trebui să le adopte, pentru a îmbunătăți situația accesului și drepturilor la sănătate reproductivă și sexuală, consideră membrii Parlamentului European. Îndemnul adresat în acest sens țărilor europene este inclus într-un proiect de raport adoptat săptămâna aceasta de Comisia pentru Drepturile Femeilor și Egalitate de Gen din legislativul comunitar.

Prin proiectul de raport, adoptat cu 27 de voturi pentru, 6 împotrivă și 1 abținere de către Comitetul menționat, statele membre sunt îndemnate să protejeze și să contribuie la îmbunătățirea condițiilor și drepturilor legate de sănătatea reproductivă și sexuală a femeilor. Aceste drepturi sunt considerate fundamentale și trebuie întărite, nu diluate sau retrase, arată proiectul raportului.

Țările comunitare sunt totodată îndemnate să asigure accesul la servicii de calitate pentru sănătatea reproductivă și să elimine barierele existente. Membrii Comisiei insistă că unele state membre continuă să aibă legi anti-avort foarte restrictive, ceea ce duce la încălcarea drepturilor femeilor. Prin urmare, ei insistă că trebuie asigurat acces la avort, contracepție și educație pe teme de sexualitate.

Educația extinsă pe teme privind sexualitatea, pentru elevii de școală primară și secundară, este necesară pentru că poate contribui semnificativ la reducerea violenței sexuale și a hărțuirii sexuale, arată proiectul de raport.

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Photo 50056658 © ArtjazzDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Explicația Ligiei Deca despre ce a vrut să spună când a declarat „Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are șansa din nou să concureze pe baza repartizării computerizate”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat ce a vrut să spună în briefingul de presă de joi, de la Guvern, când a făcut o afirmație care poate produce confuzie, legată…
Vezi articolul

EXCLUSIV Laboratoarele rămân în continuare inaccesibile pentru elevi, care vor face ore doar în clasele lor – proiect de ordin comun. Pauzele rămân decalate, la fel și venirea la școală / Nu mai este obligatorie spălarea cu jet a băncilor din curte

Printre noutățile acestui an școlar se numără lipsa prevederii marcării circuitelor din interiorul școlilor, fiind trecută doar „stabilirea circuitelor funcționale”, se arată într-un draft al Ordinului comun al ministerelor Educației…
Vezi articolul