Tăierile de ore de la liceele tehnologice cresc atractivitatea acestei forme de învățământ, spune Ministerul Educației

Foto: Pexels.com

Tăierile de ore de la liceele tehnologice erau necesare pentru echilibrarea duratei cursurilor și “inclusiv pentru creșterea atractivității acestei forme de învățământ”, spune Ministerul Educației. Într-un răspuns oficial la revendicările lansate de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Ministerul susține că, “în anul școlar 2019-2020, nu se vor înregistra restrângeri de activitate în rândul cadrelor didactice titulare”.

Ministerul Educației a publicat un răspuns oficial la revendicările lansate de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care astăzi a pichetat instituția. Una dintre solicitările sindicatelor a fost “stoparea restrângerilor de activitate la unitățile de învățământ tehnologic, generate de dispariția unui număr semnificativ de norme din cauza structurii anului școlar 2019-2020 (ordin nediscutat cu federațiile sindicale din comisia tehnică)”.

Ce răspunde Ministerul Educației, la problema tăierii de ore de la tehnologic

“Proiectul de ordin a fost discutat în comisia de dialog social, fără Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret’, care nu a dorit să participe și a plecat de la discuții. Nu s-au aprobat restrângeri de activitate.

Prin ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019, a fost aprobată structura anului şcolar 2019-2020, pentru tot sistemul de învățământ de stat.

Până în prezent, învățământul tehnic și profesional avea prevăzute între 37 – 41 de săptămâni de curs, după caz, fiind necesară o echilibrare a duratei cursurilor, inclusiv pentru creșterea atractivității acestei forme de învățământ.

Totodată, este de subliniat faptul că, în anul școlar 2018-2019, în sistemul de învățământ preuniversitar din totalul de 215.833 de norme didactice de predare, 16.437 de norme sunt ocupate de personal didactic titular în regim de plata cu ora, iar 4.533 de norme didactice sunt ocupate de personal didactic fără studii corespunzătoare postului.

În raport cu numărul de norme ocupate în anul școlar 2018-2019 cu personal didactic titular încadrat în regim de plata cu ora (peste norma de bază), respectiv numărul de norme ocupate cu personal didactic fără studii corespunzătoare, Ministerul Educației Naționale apreciază că, în anul școlar 2019-2020, nu se vor înregistra restrângeri de activitate în rândul cadrelor didactice titulare.” – se arată în răspunsul oficial al Ministerului Educației.

Sindicatele Spiru Haret: În urma diminuării numărului de ore, automat vor fi cadre didactice care vor intra în restrângere de activitate

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ (FSE Spiru Haret), Marius Nistor, a declarat pentru Edupedu.ro în urmă cu o zi că, “de azi-mâine, cadrele didactice din liceele tehnologice sunt obligate să intre în restrângere de activitate, pentru că prin noua structură a anului școlar se diminuează numărul de săptămâni de școală pentru învățământul tehnologic. În urma diminuării numărului de ore de învățământ, automat vor fi cadre didactice care vor intra în restrângere de activitate“.

Am rămas și noi stupefiați să aflăm că această structură a anului școlar a fost comunicată încă din faza de proiect inspectorilor școlari generali, în timp ce noi ca federații sindicale nu eram puși la curent cu așa ceva“, a continuat liderul sindical, care a precizat că în ședința comisiei de dialog social de la Ministerul Educației a fost prezentată structura în linii mari.

Dispar ore de cultură generală la clasa a XI-a, pentru că rămâne același număr de ore de practică. Am cerut Ministerului o comisie tehnică în care să clarificăm acele lucruri și am primit răspuns că doamna ministru a aprobat structura anului școlar“, a declarat pentru Edupedu.ro liderul FSE Spiru Haret.

Liderul sindical a afirmat pentru Edupedu.ro că “sunt directori care ne-au informat că pot fi reduceri de până la 10% din norme, în anumite unități, pe partea de cultură generală“.

DOCUMENT Structura anului școlar 2019-2020 publicată în Monitorul Oficial:

 

Semestrul I (15 săptămâni)

Cursuri:                            Luni, 9 septembrie 2019 – Vineri, 20 decembrie 2019
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 3 noiembrie 2019
Vacanța de iarnă:          Sâmbătă, 21 decembrie 2019 – Duminică, 12 ianuarie 2020

Semestrul al II-lea (20 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

Ordinul prevede următoarele excepții la structura anului școlar 2019-2020:

Programul Școala altfel se desfășoară în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii.

Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal se pot organiza activități de instruire practică în săptămâna dedicată programului ‘Școala altfel’”, prevede structura anului școlar.

Citește și:

 

 

Exit mobile version