Ordinul prin care ministrul Ecaterina Andronescu a stabilit structura anului școlar 2019-2020 taie dintr-o singură propoziție ore la clasele a XI-a din liceele tehnologice, au semnalat mai mulți profesori prin mesaje trimise Edupedu.ro. Concret, dacă planurile-cadru prevăd până la 41 de săptămâni de cursuri la clasele a XI-a de la tehnologic, structura anului școlar spune că “anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri”. Contactat de Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor a declarat că, “de azi-mâine, cadrele didactice din liceele tehnologice sunt obligate să intre în restrângere de activitate”.
- Până acum, ordinele de ministru care aprobau structurile anilor școlari spuneau că “durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ, în vigoare” – la excepțiile prevăzute pentru clasele liceale din filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional.
- Ordinul de ministru semnat de Ecaterina Andronescu și publicat pe 22 februarie 2019 în Monitorul Oficial introduce o modificare în formularea “clasică” și prevede pentru anul școlar 2019-2020 excepția formulată astfel: “pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la litera a) și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri”.
Mai mulți profesori au scris redacției Edupedu.ro că înlocuirea propoziției “durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru” cu “anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri” – în ordinul privind structura anului școlar 2019-2020 – înseamnă dispariția unor ore pentru copiii de la liceele tehnologice și tăierea unor posturi.
O altă noutate adusă de Ecaterina Andronescu este posibilitatea ca Săptămâna Școala Altfel să fie tăiată și înlocuită cu practica, în învățământul profesional.
Contactat de Edupedu.ro, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ (FSE Spiru Haret), a confirmat informația și a declarat că, “de azi-mâine, cadrele didactice din liceele tehnologice sunt obligate să intre în restrângere de activitate, pentru că prin noua structură a anului școlar se diminuează numărul de săptămâni de școală pentru învățământul tehnologic. În urma diminuării numărului de ore de învățământ, automat vor fi cadre didactice care vor intra în restrângere de activitate“.
“Am rămas și noi stupefiați să aflăm că această structură a anului școlar a fost comunicată încă din faza de proiect inspectorilor școlari generali, în timp ce noi ca federații sindicale nu eram puși la curent cu așa ceva“, a continuat liderul sindical, care a precizat că în ședința comisiei de dialog social de la Ministerul Educației a fost prezentată structura în linii mari.
“Dispar ore de cultură generală la clasa a XI-a, pentru că rămâne același număr de ore de practică. Am cerut Ministerului o comisie tehnică în care să clarificăm acele lucruri și am primit răspuns că doamna ministru a aprobat structura anului școlar“, a declarat pentru Edupedu.ro liderul FSE Spiru Haret.
Liderul sindical a afirmat pentru Edupedu.ro că “sunt directori care ne-au informat că pot fi reduceri de până la 10% din norme, în anumite unități, pe partea de cultură generală“.
-
Edupedu.ro a cerut oficial lămuriri Ministerului Educației. Vom publica răspunsul instituției îndată ce îl vom primi
DOCUMENT Structura anului școlar 2019-2020 publicată în Monitorul Oficial:
Semestrul I (15 săptămâni)
Cursuri: Luni, 9 septembrie 2019 – Vineri, 20 decembrie 2019
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 3 noiembrie 2019
Vacanța de iarnă: Sâmbătă, 21 decembrie 2019 – Duminică, 12 ianuarie 2020
Semestrul al II-lea (20 săptămâni)
Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021
Ordinul prevede următoarele excepții la structura anului școlar 2019-2020:
- pentru clasele a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 29 mai 2020
- pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 34 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 5 iunie 2020
- pentru clasele liceale – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri
Programul Școala altfel se desfășoară în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii.
“Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal se pot organiza activități de instruire practică în săptămâna dedicată programului ‘Școala altfel’”, prevede structura anului școlar.
7 comments
Guvernul vrea să facă economii pe seama celei mai prost plătite categorii de bugetari : profesorii !
Peste noapte se modifică planurile de învățământ la școlile profesionale și liceele tehnologice !
Deciziile nu sunt discutate, nu sunt argumentate, ci doar publicate și puse în aplicare. Rezultat: a doua zi, multi profesori sunt chemați pentru a fi anunțați că intră în restrângere de activitate !
Acest lucru este posibil ai favorizat datorită tăcerii suspecte a tuturor sindicatelor pe aceasta tema ! Profesorii afectați plătesc sindicatele, acestea se fac că plouă !
Păcat că multor profesori le este frica sa protesteze și așteaptă resemnați orice decizie !
Poate au adoptat modelul unei doamne, care daca a fost cuminte, prea-maritul a avut grija de ea și a pus-o sus de tot ! (Zâmbet amar)
În ultima vreme totul stă în detalii.
Educația ar trebui să aibă o politie juridică care sa ia la puricat fiecare cuvânt din orice act legislativ emis.
Altfel tot timpul cineva se va trezi că i se taie din normă, că se desființează școli, că se reduce finanțarea….
Cred ca sindicatele interpreteaza gresit textul din lege. In prezent, clasele a XI de liceu tehnologic au 33 de saptamani de cursuri si 5 sapt de practica comasata, in total 38 de saptamani de scoala. Pentru ei scoala -nu cursurile!- se termina in 12 iulie, anul acesta scolar. Daca legea prevede acum 37 de saptamani de cursuri si tot 5 sapatamani de practica , inseamna ca anul viitor vor incepe scoala la 9 septembrie si o vor termina la 31 iulie sau la 24 iulie, daca se transforma Saptamana Altfel in saptamana de practica, asa cum permite ordinul. Prin urmare, nu se reduc orele, ci dimpotriva. Nu cred ca trebuie inteles ca in cele 37 de saptamani de cursuri (nu de scoala!) intra si cele 5 saptamani de practica. Ora de curs este ora de predare-invatare-evaluare. Eu zic ca este in avantajul profesorilor aceasta lege. Asa vad eu lucrurile, si cred ca asa e bine sa fie vazute.
Planurile cadru au apărut cu număr mai mic de săptămâni. Deja colegi au fost chemați de conducerile de scoli să fie anunțați că intră în restrângere ! Nu se lucrează pe “credință” ci pe acte publicate deja, care duc la reducerea de norme !
Vali, ești cadru didactic? Dacă da, ești în eroare maxima.
Nu cred că a fost o “formulare” gresita, ci acest lucru s-a dorit. Au fost publicate noile planuri-cadru care sunt pe numărul de săptămâni redus. Aceste planuri cadru cred au fost gândite din timp și ținute ascunse, profesorii fiind puși în fața faptului împlinit. Probabil strategia de reducere de norme pe seama profesorilor de sport nu a reușit, aceștia sesizandu-se la timp. Însă liceele tehnologice și școlile profesionale sunt puse în fața unor acte publicate. Sindicatele ar trebui să acționeze rapid și să ceară modificarea acestor acte, care afectează nu doar profesorii ci și pe elevi, diplomele lor putând fi puse sub semnul întrebării.