Tabloul „Noapte înstelată” al lui Van Gogh, recreat sub forma unui parc în Bosnia și Herțegovina. Proprietarul grădinii spune că acum înțelege mai bine artiștii, după ce a amenajat spațiul

956 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Starry Night Retreat
În mijlocul colinelor şi pajiştilor verzi din centrul Bosniei, un antreprenor local şi-a dus la îndeplinire un vis mai vechi: să recreeze una dintre cele mai faimoase picturi ale lui Vincent van Gogh, „The Starry Night” („Noapte înstelată”), sub forma unui parc natural, informează Reuters, scrie Agerpres.

Halim Zukic, rezident al oraşului Visoko, voia să construiască un parc după ce, în urmă cu 20 de ani, cumpărase un teren şi o casă într-un sat învecinat, însă nu ştia ce formă să-i dea.

În urmă cu şase ani, pe când se afla pe o colină şi privea tractoarele de pe o pajişte cu fân, a observat urmele în spirală lăsate de roţilor vehiculelor pe sol, iar asta i-a amintit de motivele spiralate din pictura realizată de lui Van Gogh în 1889.

„Din acel moment, nu mai aveam dubii”, a declarat Zukic pentru Reuters. Însă viziunea sa a necesitat timp, bani şi efort pentru a fi pusă în aplicare.

Halim Zukic îşi dorea ca parcul „Starry Night”, cu o suprafaţă de 10 hectare, să facă parte dintr-un complex mai mare, care să ofere un refugiu vizitatorilor. A plantat mai mulţi copaci şi a creat 13 lacuri folosind cursurile naturale de apă existente deja.

În scopul recreării tabloului, au fost plantate 130.000 de tufe de lavandă în şase forme diferite, alături de alte ierburi medicinale şi aromatice cum ar fi salvia, echinacea, pelin şi muşeţel, care formează cercuri colorate, spirale şi amfiteatre naturale.

Zukic a realizat chiar el toate amenajările peisagistice. A spus că recrearea tabloului l-a ajutat să înţeleagă artiştii şi provocările creative cărora aceştia trebuie să le facă faţă.

„Este cea mai mare reprezentare a ‘Nopţii înstelate’ şi rezultatul a 20 de ani de visuri şi de punerea în aplicare a acestor visuri”, a spus el.

Parcul „The Starry Night” va avea în centrul său programe artistice şi va promova moştenirea culturală din zona centrală a Bosniei, a spus Zukic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța Studenților critică lipsa de interes a parlamentarilor care au plasat mai multe prevederi „problematice“ legate de prescripția plagiatului în doctorate sau taxele care se pot modifica în timpul studiilor / Fără alocările necesare de buget, legile vor deveni o formă fără fond, cu impact nul asupra sistemului educațional din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că, deși proiectul Legii învățământului superior, adoptat ieri de Parlamentul României, aduce și „noi măsuri pozitive pentru studenții din România, acesta…
Vezi articolul

Studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional vor putea primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate – proiect de Hotărâre de Guvern / În prezent primesc stimulente doar profesorii, pentru cea mai mare din distincțiile obținute

Cercetătorii și studenții, dar și „alte categorii de personal” vor putea primi premii în bani pentru medaliile obținute de elevii pe care îi pregătesc la competițiile internaționale, prevede un proiect…
Vezi articolul