Sute de profesori, părinți și reprezentanți ai comunității locale cer ca directorii Școlii Gimnaziale din Filiași să nu fie schimbați, după ce au apărut informații că vor fi dați afară pe criterii politice

10.041 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Pe fondul numirilor din pix a unor interimari în posturile de directori de școală, care au loc după expirarea mandatelor celor aflați în funcție până acum, mai mult de 200 de părinți și profesori din Filiași au semnat un memoriu pentru ca directorul școlii gimnaziale să nu fie înlocuit. În memoriu se arată că Alin Mondescu a fost ales director prin concurs în anul 2008 și reales tot în urma unui concurs în 2016, „confirmând de fiecare dată capacitățile manageriale necesare unui conducător de unitate școlară”. Numirile din pix vin în urma amânării concursului pentru directori de către ministrul Sorin Cîmpeanu, concurs care ar fi trebuit să aibă loc pe 27 iulie, înainte de expirarea mandatelor actuale, dar a fost amânat pentru 15 octombrie.

În completarea acestei decizii, președintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament o lege care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, majoritatea numiți la rândul lor pe criterii politice în funcție, ci de consiliul de administrație al școlii. Cererea de reexaminare a venit în condițiile în care, din luna august, toți directorii de școli au mandatele expirate, iar numirile vor fi făcute de actualii inspectori școlari județeni, majoritatea membri PNL, în contextul în care pe 25 septembrie au loc alegerile pentru șefia partidului.

Cine va decide noul director: Inspectorul școlar general din Dolj Alexandru Gîdăr, candidat în 2020 la președinția Consiliului Județean din partea PNL; Doru Claudiu Crăciunoiu-Duță, inspector școlar general adjunct, și Roxana Mihaela Jianu, inspector școlar general adjunct.

Astăzi, 19 august, se decid numirile interimare în posturile de directori la cele 194 de școli din județul Dolj, potrivit procedurilor privind numirile prin detașare în învățământ.

Alexandru Gîdăr, inspectorul școlar general din Dolj și membru PNL / Sursă foto: cronicaolteniei.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara pe 16 august la B1 TV: „Pot să garantez că acest concurs (pentru directori de școli – n.r.) va fi exclusiv pe criterii de competență”. Întrebat pe 17 iunie de ce nu are loc acest concurs vara, înainte de expirarea manadelor directorilor din funcție, așa cum fusese stabilit inițial, Cîmpeanu a răspuns că cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august”.

  • Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare, controlate în proporție covârșitoare de PNL, coordonează în prezent numirile directorilor interimari, în așteptarea concursurilor de directori. Detalii, mai jos.

Potrivit metodologiei de organizare a concursului de directori, comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, este constituită prin decizie a inspectoratului școlar general. Din comisie, potrivit aceleiași metodologii, fac parte:

  1. Președinte – un inspector școlar
  2. Membri: doi reprezentanți ai unității de învățământ – profesori titulari; un reprezentant al consiliului localun reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional/educațional. 

Memoriul părinților și profesorilor din Filiași:

„Colectivul cadrelor didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic, părinții elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale Filiași și comunitatea locală susțin ferm continuarea activității de conducere a domnului director Mondescu Alin.

Domnul director Mondescu Alin și-a început activitatea în școala noastră prin concurs susținut în anul 2008, și-a confirmat statutul în cadrul concursului din anul 2016, confirmând, de fiecare dată, capacitățile manageriale necesare unui conducător de unitate școlară.

Școala Gimnazială Filiași, sub conducerea domnului director, a evoluat permanent și este un etalon în învățământul doljean. Dincolo de toate acestea, domnul director a reușit să creeze o „familie” în Școala Gimnazială Filiași, o atmosferă armonică și plină de empatie, care permite performanța și satisfacția tuturor participanților la actul educațional.

Fiind cea mai mare școală gimnazială din județ, ne dorim să primeze stabilitatea, interesul elevilor și al comunității, domnul director fiind un liant între părțile implicate în procesul de învățământ.

De-a lungul anilor, dumnealui a avut o relație excelentă cu personalul didactic, nedidactic și auxiliar, dar și cu părinții elevilor și reprezentanților instituțiilor la nivel local.

Pe lângă abilitățile de bun manager, domnul director a dovedit temeinice cunoștințe legislative, fiind preocupat permanent de asigurarea unui echilibru în școală.

De-a lungul celor 13 ani, au fost atrase fonduri din donații extrabugetare, din care s-au acordat burse și diverse premii elevilor și profesorilor.

Eventuala înlocuire a domnului director este inoportună și inadecvată, deoarece nu există niciun fel de motive care să susțină un asemenea demers, în acest moment ar afecta începerea anului școlar, mai ales în această perioadă pandemică și la mai puțin de două luni până la organizarea unui nou concurs.

În concluzie, domnul director Mondescu Alin are toată susținerea cadrelor didactice, a personalului didactic auxiliar, nedidactic, a părinților și a comunității.”

Potrivit calendarului de concurs pentru directori, publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul și a bibliografiei se va face pe 14 septembrie 2021, cu doar o lună înaintea probei scrise, programată pe 15 octombrie.

Citește și:
DOCUMENT Directoriada a început. Inspectoratele, controlate 93% de PNL, se pregătesc să numească din pix 9.771 de directori și directori adjuncți, în condițiile în care Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea menită să depolitizeze managementul interimar al școlilor
Legea care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, ci de consiliul de administrație al școlii, a fost retrimisă Parlamentului de președintele Iohannis / În august toți directorii din toate școlile vor fi numiți de inspectorii actuali, majoritatea membri PNL
Numirea politică în funcțiile de director de școală sau inspector școlar “garantez că nu va mai fi” realitate, spune ministrul Cîmpeanu. Argumentul lui: componența comisiei de interviu la concursul de directori
Grădinițele și școlile trebuie să angajeze până la începutul anului școlar 4.500 de educatori, profesori și consilieri școlari, prevede un proiect de hotărâre de Guvern
Reprezentanții elevilor cer Ministerului Educației prelungirea mandatelor directorilor în funcție, în loc de numirea unor interimari până la concurs
Iosifescu: Școlile private, scoase din metodologia națională de concurs pentru directori. Există vreun interes?
OFICIAL Metodologia pentru concursul de directori a fost publicată / Bibliografia pentru examen va fi anunțată cu o lună înaintea probei scrise
VIDEO Cîmpeanu, întrebat de ce nu a pus concursul de directori în vară: Cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate și-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia și în Bulgaria și în alte țări și că nu pot participa în luna august”
Ministerul Educației anunță că va propune demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori în școli după 13 septembrie și nu începând din 27 iulie
Concursul pentru directorii de școli 2021 va începe pe 14 septembrie, proba scrisă va fi pe 15 octombrie, numirile, înainte de Crăciun – anunță ministrul Educației

5 comments
  1. Care sute de părinți îl vor? Cei care sunt și cadre didactice probabil. La cata incompetenta manifesta dl director nu merita sa mai stea nici măcar o zi în funcție. Poate ne zice și ce a făcut în toți acești ani în care copii s-au plâns ca nu își pot face nevoile la toalete unde zace o mizerie crunta, unde e comunicare cu părinții?? De ce sa iau hotărâri în numele părinților fără a fi consultați acei președinti de la fiecare clasa?? Și multe altele….

  2. Domnul ministru Cîmpeanu afirmă că numirile de directori nu sunt politice. Se pare că este prost informat. În teritoriu, PNL-ul politizează învăţământul mai abitir nu doar ca PSD-ul ci mai abitir ca bolşevicii lui Troţki.

    La şcoala aceasta din Filiaşi, cea mai mare şcoală din judeţul Dolj, PNL-ul a înlocuit deja pe cei trei directori care sunt, totodată şi vechi profesori ai şcolii, cu trei lipitori de afişe PNL-iste, profesori care nu sunt cadre didactice la şcoala respectivă, doi dintre ei nefiind nici măcar profesori în acelaşi judeţ.

    Este revoltător că oameni capabili sunt înlocuiţi cu loazele PNL-ului. Este revoltător că inspectorii şi politrucii PNL-ului se comportă ca nişte zapcii de iobagi.

  3. Mult succes! Sper să reușiți să-l mențineți pe dl Modescu în funcție.
    La alte școli din jud. Brăila s-au făcut numiri asemănătoare.
    Nu s-a ținut seama de memorii, de competența directorilor care s-au implicat foarte mult în activitatea școlii.
    A contat doar decizia politică.

    Mult succes!

  4. Si vechii directori cred ca au intrat pe acele criterii politice. Directorii care vin vor folosi acelasi sistem uzitat. Roata se intoarce in viata. Ce am spus este o presupunere cunoscand de ani de zile cum se ajunge in functii de conducere in scoli si peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ Încă 17 milioane de lei pentru transformarea latrinelor din școli în toalete, aprobate de Guvern. Cîmpeanu: În România mai sunt 404 unități de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare neconforme

Guvernul a aprobat, miercuri, Hotărârea pentru modernizarea toaletelor în școlile care au în continuare latrina în curte, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Proiectul de HG a fost…
Vezi articolul

Noua Politehnica București, formată după fuziunea cu Universitatea din Pitești, își începe activitatea didactică în noua formulă începând cu anul universitar 2023-2024 – legea de înființare a fost publicată în Monitorul Oficial

Noua Universitate Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, înființată prin fuziunea Universității Politehnica din București cu Universitatea din Pitești, își va începe activitățile didactică în noua formulă începând cu…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Ministerul Educației anunță că a deblocat plata salariilor din 30 de unități de învățământ special și de masă din București. Corpul de Control verifică Inspectoratul Școlar al Capitalei

Ministerul Educației transmite, joi, într-un comunicat de presă că a intervenit în vederea “soluționării problemei create la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București” și “astăzi, 18 februarie 2021, au fost efectuate plățile…
Vezi articolul

LIVE VIDEO Sorin Cîmpeanu răspunde acuzațiilor din Moțiunea simplă “Ministru. Dezastru. Educaţie fără viitor”, dezbătută în Camera Deputaților: În 2016 programul Masa Caldă avea o finanțare de 35 milioane lei, în anul 2022 are o finanțare de 354 milioane de lei

Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, iar votul final va fi dat miercuri. Deputat Cristian Brian a citit textul moțiunii simple, în plen. Ministrul Educației…
Vezi articolul