În județul Suceava, câteva sute de profesori nu au primit și indemnizația de hrană în ziua de salariu, 70% dintre școli au făcut corect plata salariilor angajaților din învățământ, spun sindicaliștii din educație, care atrag atenția că toate aceste state de plată trebuie refăcute, astfel încât angajații să beneficieze de drepturi, conform legii, potrivit obiectivdesuceava.ro.
La finalul săptămânii trecute angajații din sistemul de învățământ au încasat salariile aferente lunii noiembrie, plata personalului din sistem făcându-se cu indemnizația de hrană acordată în baza Legii 296/2023, care prevede că pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de peste 8.000 lei indemnizația de hrană nu se acordă.
”Din datele centralizate de noi rezultă că 70% dintre școli au făcut corect plata salariilor angajaților din învățământ, calculând și indemnizația de hrană pentru acele cadre didactice cu venituri mai mari de 8.000 de lei. Pentru ceilalți trebuie rectificate statele de plată, ori până la finalul lunii, ori luna viitoare, pentru că legea trebuie aplicată pentru toți la fel. Este vorba de vreo 200-300 de angajați care nu au primit salariile în întregime. Așteptăm directive și de la Guvern în acest sens, pentru că trebuie găsită o soluție astfel încât toate salariile să fie plătite corect”, a explicat prof. Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, pentru obiectivdesuceava.
Informații de context despre indemnizația de hrană acordată profesorilor
În luna noiembrie plata salariilor personalului din învățământ s-a făcut cu indemnizația de hrană.
„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face cu indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să se întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”, a transmis un oficial din Ministerul Educației către inspectorii școlari.
Într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.
Mai exact, în scrisoarea deschisă se precizează că unele școli și inspectorate școlare consideră că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.