Suspendarea sociologului Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, din activitatea de profesor și retragerea de la conducerea Departamentului de Sociologie, cerute de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Comisia de Etică va analiza urgent cazul

2.434 de vizualizări
Foto: SNSPA
„Rectorul SNSPA a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate”, anunță Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Remus Pricopie a cerut și Comisiei de Etică a SNSPA „o analiză urgentă și detaliată a situației”, informează instituția într-un comunicat de presă.
  • Reacția conducerii SNSPA vine după ce sociologul Alfred Bulai, cunoscut comentator TV și șef al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost acuzat de o serie de studente de o serie de abuzuri, inclusiv că le-a cerut să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde era cazat și unde le chema să ofere feedback, potrivit publicației de investigații Snoop.ro. El a negat, pentru aceasta, acuzațiile.
  • Potrivit anchetei, „profesorul încearcă până are succes. Pe unele studente le pipăie sau încearcă să le sărute, cu altele ajunge să facă sex. Le induce sentimentul că ele sunt vinovate pentru ce se întâmplă, potrivit înregistrărilor și mărturiilor. ‘Îmi spunea că eu sunt cea care îl seduce’, relatează una dintre victime”.
Comunicatul integral al SNSPA:

„Luni, 29 iulie 2024, conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a luat act cu deosebită îngrijorare de acuzațiile de hărțuire sexuală și comportament abuziv, aduse prof. univ. dr. Alfred Bulai, formulate în cadrul unei investigații jurnalistice publicate recent.

SNSPA are o toleranță zero pentru orice formă de hărțuire, discriminare sau abuz. Considerăm că un astfel de comportament este inacceptabil și dăunător mediului academic, punând în pericol siguranța și bunăstarea studenților noștri.

Imediat după apariția acuzațiilor în presă, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, după consultarea cu președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și cu decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, s-a autosesizat și a solicitat Comisiei de Etică a SNSPA o analiză urgentă și detaliată a situației. Comisia va strânge toate probele necesare și va audia toate părțile implicate pentru a stabili faptele și va aplica sancțiunile corespunzătoare, dacă se impun.

De asemenea, rectorul SNSPA a solicitat domnului decan Cristian Pîrvulescu să convoace, în regim de urgență, Consiliul Facultății de Științe Politice, pentru a analiza situația. Rectorul SNSPA a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate.

SNSPA este dedicată creării unui mediu de învățare sigur și incluziv pentru toți studenții, profesorii și personalul administrativ. Vom analiza cu atenție acest caz și vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura o rezolvare corectă și transparentă. Este esențial ca toți studenții să se simtă respectați și protejați în timpul studiilor la SNSPA. Considerăm inacceptabile acțiunile care pot încălca demnitatea și integritatea studenților noștri. Vom colabora cu toate părțile implicate pentru a elucida acuzațiile și a lua măsurile adecvate, conform regulamentelor interne și legislației în vigoare.”

Citește și:
Sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut comentator TV, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, cărora le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui – anchetă Snoop.ro / El neagă acuzațiile


5 comments
  1. Cumva ciudata reactia prompta a lui Pricopie, de suspendare directa, avand in vedere ca nu exista deja ancheta interna sau sesizarea organelor oficiale. Asta nu arata decat ca stiau foarte bine situatia, dar au trecut cu vederea sau chiar au tinut sub pres. Acum a rabufnit in presa, asadar era clar ca trebuie sa actioneze altfel decat pana acum. Nu ar fi rau macar anchete jurnalistice ale universitarilor care au comportament abuziv, daca de la stat sau institutia in sine asteptarile nu sunt foarte mari. Macar in faza de sesizare initiala.

    1. In jurul pradatorilor sexuali exista facilitatori (enablers). Stiu, dar nu se baga. Stiu, dar nu le vine sa creada. Stiu, dar il protejeaza. Stiu, dar nu fac nimic.

      Pe unul singur de la UniBuc l-am vazut ca-si pune cenusa in cap. Restul nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.

      Mai vad pe unii care dau vine pe victime. Victima nu este un facilitator! Victima este victima si atat. A crede ca victima este de vina denota o judecata gresita, atribuiri, fie un mecanism de autoaparare (mie nu mi se poate intampla pentru ca eu sunt cu ochii in patru etc.). A da vina pe victima inseamna lipsa de empatie.

      “Schadenfreude” inseamna bucuria de a vedea pe altul care sufera pentru ca merita. Emotia ar putea fi explicata din punctul de vedere al psihologiei evolutioniste, eliminarea celui invidiat, a unui rival, obtinerea unui castig din suferinta altuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Viitorul digital al învățământului superior: universitățile au acționat bine în pandemie, dar pentru programe online sustenabile au nevoie de mult mai multe resurse tehnice, educaționale și financiare – raport al Comisiei Europene

Instituțiile de învățământ superior au dovedit, pe parcursul pandemiei Covid-19, o capacitate foarte mare de adaptare la modelele digitale de predare, însă au nevoie de foarte multe resurse suplimentare și…
Vezi articolul

Tabere studențești 2024. Sejur gratuit la munte, mare sau în Delta Dunării, din 14 iulie, pentru studenții fără restanțe, cu bursă socială sau cu rezultate deosebite / Înscrierile sunt deschise – documente

Studenții fără restanțe la examene se pot înscrie până vineri, 14 iunie, la tabere studențești de vară organizate de Ministerul Familiei (MFTES), potrivit unui comunicat al instituției. Taberele încep pe…
Vezi articolul

Rectorul Universității din București, Marian Preda – schimbare de poziție: Anunță că se solidarizează cu profesorii din preuniversitar, după ce, pe 18 mai, afirma că “nu ne solidarizăm cu nimeni” / Schimbarea vine după mesaje similare din partea unor facultăți și a unor profesori din universitate

Rectorul Universității din București, Marian Preda, “își exprimă solidaritatea cu solicitările menite să asigure condiții decente de educație” și cu “colegii din învățământul preuniversitar”, potrivit unui comunicat transmis miercuri seară…
Vezi articolul

Studenții români – pe locul al treilea ca număr, între studenții din Uniunea Europeană care studiază în Marea Britanie, în creștere cu peste 50% în ultimii patru ani

În anul universitar 2020/2021 erau înregistrați 12.860 de studenți din România în universitățile din Regatul Unit față de 8.250 în 2016/2017, o creștere cu 55,8%, potrivit datelor publicate de Higher Education Student Statistics, organism public independent,…
Vezi articolul