Suspendarea cursurilor și activităților față în față în școli, creșe și grădinițe, poate fi făcută prin ordin de ministru între 11 ianuarie și 8 februarie, prevede OUG adoptată azi de Guvern

Foto: gov.ro

Suspendarea cursurilor și activităților față în față în școli, creșe și grădinițe, poate fi făcută prin ordin de ministru între 11 ianuarie și 8 februarie, prevede o ordonanță de urgență adoptată azi de Guvern, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educației.

Concret, în ședința Executivului de astăzi, 6 ianuarie 2021, a fost adoptată ordonanța de urgență pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care se stabilește ca:

„În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepţie de la prevederile alin. (1), în baza și sub rezerva analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional realizată de Ministerul Sănătății împreună cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, și în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin ordin al ministrului educaţiei, se poate dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line”.

Documentul nu a fost pus înainte de adoptare în dezbatere publică fiind încălcat principiul legal al trasparenței decizionale. Proiectul de act normativ nu a fost publicat nici pe ordinea de zi a ședinței de Guvern și nici pe site-ul Ministerului Educației.

La finalul ședinței de Guvern premierul Florin Cîțu a fost întrebat dacă a avut o discuție cu vicepremierul Kelemen Hunor care spunea că insistă ca școlile să fie redeschise pe 8 februarie și dacă este și el de acord că școlile ar trebui redeschise de pe 8 februarie?

Florin Cîţu a spus că “da, bineînțeles, am avut o discuție și cu domnul Hunor și cu domnul Barna. Da, și eu vreau să fie redeschise școlile, vreau să redeschidem și restaurantele. Am spus acest lucru și anul trecut, din punctul meu de vedere, dacă nu ar fi problema pe sănătate aș vrea să fie redeschise. Avem această condiționare de pandemie.

Domnul ministru va prezenta modificarea din Ordonanța de Urgență, dar personal eu cred că trebuie să facem totul să putem să redeschidem școala cât mai devreme. De aceea e important ca și pe lângă campania de vaccinare să avem și această campanie de reducere a efectelor pandemiei, să menținem ritmul.

Până acum am văzut că a scăzut numărul și am ajuns la un nivel confortabil. Sunt orașe care au ieșit din carantină, municipii, trebuie să mergem în acest trend. Dacă păstrăm această tendință, putem să redeschidem școlile pe 8 februarie, dar este important, repet, campania de vaccinare este importantă, avem resursele și este prioritate zero. În același timp trebuie să păstrăm și această campanie de a reduce efectele pandemiei. Să nu uităm că trebuie să păstrăm în continuare distanțare, să purtăm mască, dezinfectant etc. Mulțumesc.

Un alt reporter a întrebat “dacă profesorii nu se vor vaccina într-o rată mai mare, luați în calcul posibilitatea de a aplica același criteriu, un stimulent financiar, cum se întâmplă în cazul medicilor?”

Florin Cîţu: În cadrul medicilor nu este un stimulent financiar pentru medici să se vaccineze, este pentru medicii de familie să ajute campania de vaccinare, să înscrie oameni să se vaccineze. Deci, nu…”

Știrea este în curs de actualizare

Foto: gov.ro

Exit mobile version